Kickstarta din retorik efter pandemin

Dela
Nu har restriktionerna släppts och vi får äntligen prata inför andra fysiskt på plats igen. I klassrum, mötesrum, föreläsningssalar, på stora scener och konferensanläggningar.

Vi vet att det finns fantastiska lärare, föreläsare, ledare, medarbetare, politiker och beslutsfattare som efter två år av digitala rum faktiskt också fasar. Är du en av de som undrar:

  • Hur ska jag våga möta andras energi och blickar igen?

  • Kommer jag leva upp till förväntningarna nu, jag som är så ringrostig?

  • Hur brukade jag göra med kroppen och rösten på en scen eller i ett fysiskt rum?

Vi vill ge dig några konkreta retoriktips på vägen.

  1. Ta vara på energin och blickarna.

Det kan vara överväldigande att kliva in i ett rum med andra människor som alla tittar på dig när du vant dig vid att vara bakom en skyddande sköld i form av en skärm. Men försök att njuta. De har längtat efter dig, och du har längtat efter dem. Välkomna känslan och rid på vågen av energi som kommer mot dig från människorna du äntligen ska få möta.

  1. Succé har aldrig varit lättare.

Faktum är att det mest tacksamma utgångsläget är nu. Alla är svältfödda på att träffas fysiskt och möta varandra. Du har gjort det här förut och även om du skulle göra ditt sämsta gig kommer människor få minnas dig som ett av de första inspirerande mötena efter år av pandemi.

  1. Inspireras av dig själv!

Vilka var dina bästa grepp innan pandemin? Återuppliva dem! Om du känner dig nollställd så kom ihåg att variation är nyckeln till att lyckas. Variera tempo, tonläge, energi, rörelser och låt det synas att du är glad över att vara tillbaka där du hör hemma.

Välkommen tillbaka. Scenen är din!

Klara Härgestam, ordförande Stora Retorikpriset som älskar frågestunden från publiken

Barbro Fällman, grundare Stora Retorikpriset som älskar att inleda med ett väl valt citat

 

Fakta om Stora Retorikpriset

Stora retorikpriset instiftades 2008 av Barbro Fällman. Priset delas ut en gång om året, till en person som “med sitt uttryck, gjort intryck”. 

Vi anser att retorisk kompetens är viktig för att stärka demokratin. Vi menar att retorik kan hjälpa oss alla att på våra vardagsscener:

  • Lyssna och tala så att fler förstår varandra.
  • Ta ansvar för fakta och etik.
  • Bli modigare och mer vidsynta.

Vi vill därför se retorik återinfört som obligatoriskt ämne i grundskolan och på lärarutbildningen. Exempel på pristagare genom åren: Erik Niva, Sissela Kyle, Jason Diakité, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund, Henrik Schyffert, Magdalena Ribbing.

Kontakter

Om

Stora retorikpriset
c/o Klara Härgestam
716 91 Fjugesta

072-206 50 97https://www.storaretorikpriset.org/

Föreningen Stora Retorikpriset har till ändamål att stärka demokratin genom att arbeta för att fler får en större retorisk kompetens. Vi anser att retorik kan hjälpa oss alla att på våra vardagsscener:

  • lyssna och tala så att fler förstår varandra. 
  • ta ansvar för fakta och etik.
  • bli modigare och mer vidsynta. 

Vi vill därför se retorik återinfört som obligatoriskt ämne i grundskolan och på lärarutbildningen. Stora Retorikpriset är infört för att skapa ett forum där vi kan påverka beslutsfattare och sprida budskapet om retorikens värde i en demokrati.

Prisutdelningen lyfter goda retoriska exempel som kan vara förebilder för många och uppmuntra till att bli bättre retoriker, våga uttrycka sig, berätta, påverka och lyssna.

Föreningen grundades 2020 men priset har delats ut sedan 2008 till bland andra Henrik Schyffert, Magdalena Ribbing, Jason Diakité, Stavros Louca, Sissela Kyle, Erik Niva, Anna Rosling Rönnlund och Ola Rosling.

 

Följ Stora retorikpriset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stora retorikpriset

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye