Trafikverket

Klart med flygtrafik till Hemavan, Vilhelmina, Lycksele och Kramfors/Sollefteå

Dela

Den 1 juli återupptas flygtrafiken till och från Stockholm/ Arlanda på linjerna Hemavan, Vilhelmina och Lycksele.

Trafikverket har beslutat att tilldela flygoperatören Amapola Flyg AB trafiken till och från Stockholm/ Arlanda på linjerna Hemavan, Vilhelmina och Lycksele. Operatören avser även att mellanlanda trafiken från Hemavan på Kramfors/Sollefteås flygplats. Flygstarten sker 1 juli.

−Vi är mycket glada att så snabbt ha kunnat säkra trafiken, säger Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon.

Efter Nextjets konkurs påbörjade Trafikverket omedelbart upphandlingar för de linjer med allmän trafikplikt som drabbades, det vill säga följande destinationer till och från Arlanda:
Gällivare och Arvidsjaur samt Hemavan, Vilhelmina, Lycksele.

För linjerna till Hemavan, Vilhelmina och Lycksele har Trafikverket kunnat utnyttja ett så kallat nödförfarande i EUs lufttrafikförordning och gör nu en tilldelning av trafiken för en period av sju månader. Parallellt har Trafikverket initierat en upphandling som ska säkerställa trafiken efter perioden och fram till oktober 2019.

För linjerna Arvidsjaur och Gällivare, som omfattas av en annan upphandling, är den preliminära trafikstarten mitten av september.

Fakta

Trafikverket ska ingå och ansvara för statens avtal om transportpolitiskt motiverad interregional kollektivtrafik, inklusive flygtrafik, som inte upprätthålls i annan regi och där det saknas förutsättningar för kommersiell drift. Trafikplikten regleras enligt EU, lufttrafikförordning nr 1008/2008. Förordningen styr i vilken omfattning flygtrafiken ska bedrivas inom ramen för grundläggande tillgänglighet.

Kontakter

Anna Fällbom, chef Trafikavtal och transportnät, Trafikverket, 010-123 58 59
Håkan Jacobsson, utredare Trafikavtal och transportnät,
Trafikverket, 010-123 61 60
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Länkar

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.
På Trafikverket jobbar cirka 7000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum