Klart med målen om avverkning i fjällnära skog
De skogsägare som inte får avverka i fjällnära skog på grund av att det finns höga naturvärden har rätt till ersättning från staten motsvarande 125 procent av skogens marknadsvärde. Det står nu klart efter Mark- och miljööverdomstolens dom som Kammarkollegiet och Skogsstyrelsen beslutat att inte överklaga.

Mark- och miljööverdomstolen har prövat fem fall där skogsägare nekats avverkning i fjällnära skogar på grund av höga naturvärden och som en följd av detta stämt staten för att få ersättning. Sakfrågan har aldrig tidigare prövats och därför var det Skogsstyrelsens och Kammarkollegiets gemensamma bedömning att frågan behövde avgöras i Mark- och miljööverdomstolen (MÖD) för att få en vägledande dom.
Bedömningen från Skogsstyrelsen och Kammarkollegiet är att domen i MÖD ger staten tillräcklig vägledning för att kunna hantera frågorna om avverkning i fjällnära skog.
- För oss har det aldrig handlat om att vinna eller förlora, utan om att få veta vad som gäller då denna fråga har stor betydelse för många skogsägare. Vi kommer nu att på ett rättssäkert sätt arbeta utifrån den vägledning vi har fått, säger Herman Sundqvist, Skogsstyrelsens generaldirektör.
- Det har varit nödvändigt att pröva dessa fall i två instanser, både i miljödomstolen och i Mark- och miljööverdomstolen eftersom det har funnits juridiska oklarheter i fråga om ersättningsrätten i fjällnära skog. Domstolarna har i sina juridiska bedömningar kommit till samma domslut när det gäller vad som ska anses vara pågående markanvändning och vilken ersättning som i så fall ska betalas ut. Alla berörda aktörer har nu fått normbildande domar att förhålla sig till, säger Gunnar Larsson, generaldirektör vid Kammarkollegiet.
Domen i MÖD gäller fem ärenden. Totalt finns ett 50-tal liknande ärenden i olika mark- och miljödomstolar. Alla dessa ärenden gällande avverkning i fjällnära skog, prövas och hanteras som tidigare. I de fall där markägaren nekas avverkningstillstånd och förutsättningarna för ersättning finns kommer ersättning att betalas ut.
- Det blir konsekvensen av domen, säger Herman Sundqvist. Hur pengarna det kostar staten ska tas fram är en fråga för politiken att lösa.
Bakgrund
Under 2019 fick Skogsstyrelsen 273 ansökningar om att få avverka i fjällnära skogar. Under året fattades 180 beslut om att ge tillstånd för att få avverka, 22 beslut om tillstånd men med vissa begränsningar och 23 beslut om avslag. Marknadsvärdet för landets fjällnära skog är knappt 3 miljarder, exklusive statlig mark och frivilliga avsättningar, enligt Skogsstyrelsens och Naturvårdsverkets beräkningar.
Det är Kammarkollegiet som företrätt staten i domstolsprocesserna och Skogsstyrelsen har bistått med expertkunskaper.
Under 2019 tillsatte regeringen en utredning som bland annat ska se över och förtydliga de delar i Skogsvårdslagen som rör fjällnära skog.
Mer information:
Herman Sundqvist, generaldirektör, Skogsstyrelsen, 036-35 94 30, herman.sundqvist@skogsstyrelsen.se
Gunnar Larsson, generaldirektör, Kammarkollegiet, 08-700 06 87, gunnar.larsson@kammarkollegiet.se
AnnaLena Olausson, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30, 076-785 93 30
annalena.olausson@skogsstyrelsen.se
Mattias Axelsson, pressansvarig, Kammarkollegiet, 08-700 08 63, mattias.axelsson@kammarkollegiet.se
Nyckelord
Bilder

Länkar
Om
Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet
Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vi finns över hela landet med huvudkontor i Jönköping. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda. Den lokala förankringen är viktig för oss. Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Tveksam effekt av granbarkborrefällor4.3.2021 10:09:57 CET | Pressmeddelande
Fällor som används för att locka till sig och fånga granbarkborrar har tveksam effekt när det gäller att minska angreppen av granbarkborre i närbelägen skog. Det visar en ny rapport från Skogforsk där man undersökt två olika typer av feromonfällor.
Skogsstyrelsen begär mer pengar till naturvård26.2.2021 08:32:26 CET | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen begär 800 miljoner kronor extra per år för arbete med naturvårdande skötsel, områdesskydd och intrångsersättningar de kommande tre åren. Det framgår av myndighetens budgetunderlag som nu är lämnat till regeringen.
Få nya områdesskydd bildades under 20205.2.2021 08:54:25 CET | Pressmeddelande
Skogsstyrelsens bildande av områdesskydd fortsätter att ligga på en låg nivå. Arealen skog som skyddas genom naturvårdsavtal eller biotopskydd per år har minskat med närmare en tredjedel de senaste två åren.
Stora granbarkborreskador väntas i år - men sannolikt mindre än ifjol18.1.2021 08:52:40 CET | Pressmeddelande
Det kommer att bli betydande skador av granbarkborrar under 2021, men enligt en ny rapport från SLU är det troligt att skadorna blir mindre i år än under 2020. En avgörande faktor är vädret.
Miljontals granar dödades av granbarkborren 20204.12.2020 06:45:00 CET | Pressmeddelande
Skadorna av granbarkborre når nya rekordnivåer. En slutlig inventering av årets skador visar att närmare 8 miljoner kubikmeter gran har dödats av skadeinsekten.
Skogsstyrelsen korrigerar statistik om träd och träddelar som lämnats vid avverkning29.10.2020 09:37:08 CET | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen korrigerar statistik som varit felaktig sedan 2008. Statistiken rör kvantiteter av träd och träddelar som lämnats som hänsyn vid föryngringsavverkning.
Naturnära jobb ger anställningar i hela landet19.10.2020 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
340 personer på 23 platser runt om i landet får nu arbete hos Skogsstyrelsen genom regeringsuppdraget Naturnära jobb. Detta som ett led i att lindra arbetslösheten bland annat kopplat till den pågående coronapandemin.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum