Umeå kommun

Klart med metoo-monument på Rådhustorget

Dela
Det blir Camilla Akraka som tilldelas uppdraget att gestalta metoo-monumentet på Rådhustorget. Det beslutade kulturnämnden vid gårdagens sammanträde, 20 mars. Monumentet ska markera kommunens ställningstagande mot sexuella trakasserier och är en manifestation tillägnat dem som tillsammans bröt tystnaden.
Skiss metoo-konstverk. Upphovsrätt: Camilla Akraka
Skiss metoo-konstverk. Upphovsrätt: Camilla Akraka

– Metoo-upproret var ett uppvaknande för många, där kvinnor över hela världen satte ord på de trakasserier och maktmissbruk som fått fortgå i det tysta och krävde förändring. Monumentet är en ständig och viktig påminnelse om de berättelserna och att kampen för ett jämställt samhälle aldrig kan sluta, säger Helena Smith (S), kulturnämndens ordförande.

Konstverket heter ”Listen” och föreställer en puma som sitter på en ställning tre meter ovanför marken. Stålställningen påminner om en bur och pumans placering innebär att den befinner sig ”utanför” buren.

– Camilla Akrakas gestaltning är för mig ett urvrål som tar avstamp i en explosiv kraftsamling. Symboliskt tycker jag att konstverket ger skulptural kropp åt metoo-revolutionens samlade vittnesmål. Akraka vänder upp och ner på givna roller genom tydliga symboliska element. Med historiskt sett manligt kodade material och maktsymboler, som till exempel stål, billack och muskelmassa, bygger Akraka gestaltningen av pumans vrål med uppmaningen lyssna, agera och förändra, säger Moa Krestesen, konstintendent vid Umeå kommun.

Urval av konstnär och motivering

I april 2018 beslutade kulturnämnden att utlysa en upphandling av offentlig gestaltning av ett metoo-monument på Rådhustorget. Processen med att välja vilken konstnär som ska få uppdraget har pågått sedan i somras. Först bjöds konstnärer in att göra en intresseanmälan med en kort beskrivning av hur hen tänker ta sig an uppdraget. Därefter gjordes ett urval av tre konstnärer som fick möjlighet att lämna skissförslag. Slutligen valdes Camilla Akrakas förslag ut av en bedömningsgrupp och kulturnämnden fattade beslut om tilldelning. Motiveringen lyder:

”Camilla Akrakas förslag (Listen) till metoo-monument för Rådhustorget i Umeå svarar väl mot Umeå kommuns ställningstagande mot sexuella trakasserier. I hennes konstnärliga praktik är frågor om klass, kön, etnicitet och ålder ständigt närvarande. Hennes verk rymmer ofta ett ifrågasättande av en redan etablerad position, på samma vis som hos dem som genom metoo-uppropet vågade bryta tystnaden. Det starka visuella uttrycket i hennes verk i kombination med de betydelsebärande symboliska inslagen bildar en mångbottnad gestaltning som tillför ett nytt estetiskt grepp i Umeås offentliga rum.”

Camilla Akraka har en magisterexamen i Fri konst från Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Exempel på tidigare utställningar är Angelika Knäpper Gallery i Stockholm, 2011, Linköpings Konsthall Passagen i Linköping, 2014 och Vallentuna konstkub i Vallentuna, 2016. Hösten 2018 placerades hennes verk Shades of a Tiger i ett nybyggt kulturhus i Skäggetorp, Linköping.

Fakta om konstverket

Puman tillverkas i polyesterkomposit med en hård, rödaktig lack på ytan. Pumans öppna gap är tillverkat av en guldliknande bronslegering som kallas Nordiskt guld. Ställningen i rostfritt stål är ca 300 cm hög och med puman, vars höjd är ca 130 cm, blir konstverkets totala höjd ca 430 cm.

Det är inte beslutat än var på torget konstverket ska placeras. Enligt tidsplanen ska det vara på plats i oktober 2019.

Budgeten för uppdraget är 500 000 kr.

Mer information:

Helena Smith (S)
kulturnämndens ordförande
070-695 57 95
helena.smith@umea.se 

Fredrik Elgh (C)
kulturnämndens vice ordförande
070-326 21 08
fredrik.elgh@umu.se 

Moa Krestesen
konstintendent
070-611 22 67
moa.krestesen@umea.se 

Lars Sahlin
biträdande kulturchef
070-342 55 96
lars.sahlin@umea.se 

Camilla Akraka
konstnär
073-964 62 50

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Skiss metoo-konstverk. Upphovsrätt: Camilla Akraka
Skiss metoo-konstverk. Upphovsrätt: Camilla Akraka
Ladda ned bild
Skiss metoo-konstverk. Pumans öppna gap är tillverkat av en guldliknande bronslegering som kallas Nordiskt guld. Upphovsrätt: Camilla Akraka
Skiss metoo-konstverk. Pumans öppna gap är tillverkat av en guldliknande bronslegering som kallas Nordiskt guld. Upphovsrätt: Camilla Akraka
Ladda ned bild
Skiss metoo-konstverk. Konstverkets totala höjd blir ca 430 cm Upphovsrätt: Camilla Akraka
Skiss metoo-konstverk. Konstverkets totala höjd blir ca 430 cm Upphovsrätt: Camilla Akraka
Ladda ned bild
Helena Smith (S), kulturnämndens ordförande. Foto: Samuel Pettersson
Helena Smith (S), kulturnämndens ordförande. Foto: Samuel Pettersson
Ladda ned bild

Dokument

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye