Solna stad

Klartecken för tunnelbana genom Solna – beslut om detaljplan

Dela

Detaljplanen för utbyggnaden av tunnelbanan till Arenastaden via Hagastaden och Södra Hagalund beslutades av kommunfullmäktige den 26 augusti 2019.

Med beslutet om detaljplan i kommunfullmäktige ger Solna stad klartecken till utbyggnaden av tunnelbanan från Odenplan till Arenastaden, via Hagastaden och Södra Hagalund. Planen omfattar tunnlar och anläggningar under mark samt tillhörande anläggningar ovan mark, som till exempel entrébyggnader.

– Beslutet om detaljplan är en milstolpe för utbyggnaden av ny tunnelbana genom Solna och en förutsättning för en hållbar stadsutveckling. Nya bostadskvarter, torg och förskolor växer fram i anslutning till de tunnelbanestationerna, vilket också bidrar till stadens medfinansiering av utbyggnaden av tunnelbanan och den nya stationen Södra Hagalund, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande.

Tre nya stationer

Den nya gula linjen utgörs av sammanlagt fyra kilometer långa spårtunnlar från Odenplan till Arenastaden. Tre nya stationer byggs på sträckan: Hagastaden, Södra Hagalund och Arenastaden.

Hagastaden

Den nya stadsdelen Hagastaden knyter samman Solna med Stockholm med nya bostäder och arbetsplatser vid ett av världens främsta områden för Life Science. Här byggs den nya tunnelbanestationen med en uppgång mot Torsplan i Stockholm, och tre entréer i norr i anslutning till Solnavägen, Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

Södra Hagalund

Här möjliggör den nya tunnelbanelinjen en mängd nya bostäder och arbetsplatser i samband med att Solnavägen omvandlas till levande stadsgata med butiker, restauranger och service i gatuplan. I anslutning till stationen utvecklas Hagalunds arbetsplatsområde till en ny stadsdel.

Arenastaden

Med en mängd stora företag och arbetsplatser i området tillsammans med Mall of Scandinavia och Friends Arena är Arenastaden ett av Sveriges mest besökstäta områden. Den nya tunnelbanestationen bildar tillsammans med pendeltåg, tvärbana och busslinjer en viktig regional knutpunkt, men kopplar även samman Arenastaden med såväl Hagalund som Vasalund.

Medfinansiering till tunnelbanan

Utbyggnaden av tunnelbanan från Odenplan till Arenastaden via Hagastaden och Södra Hagalund är ett resultat av förhandlingar mellan Staten, Stockholms läns landsting, Stockholms stad och Solna stad inom ramen för Stockholmsförhandlingen. Inriktningen är att Solna stad medfinansierar utbyggnaden av den nya tunnelbanelinjen med 600 miljoner kronor och utbyggnaden av tunnelbanestationen Södra Hagalund med 650 miljoner kronor. Stadens medfinansiering finansieras i sin tur genom bidrag från planerade och pågående byggprojekt för nya bostäder och arbetsplatser i anslutning till den nya tunnelbanan. Bidragen för medfinansiering uppgår i nuläget till 553,8 miljoner kronor, för undertecknade exploateringsavtal. Därutöver tillkommer bidrag i ett antal principöverenskommelser vad gäller planerade byggprojekt i anslutning till tunnelbanan.

Nästa steg

Detaljplaneförslaget har varit ute på granskning i två steg, enligt beslut i byggnadsnämnden juni 2017 respektive september 2018. En miljökonsekvensbeskrivning har tagits fram till järnvägsplanen, som också gäller för detaljplanearbetet. Byggstart för den gula linjen är 2019 och byggtiden är cirka sex år.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Hagalunds arbetsplatsområde omvandlas. Humlegården bygger 500 nya bostäder i en första etapp, i anslutning till den nya tunnelbanestationen Södra Hagalund.
Hagalunds arbetsplatsområde omvandlas. Humlegården bygger 500 nya bostäder i en första etapp, i anslutning till den nya tunnelbanestationen Södra Hagalund.
Ladda ned bild
Veidekke bygger kontor och 600 bostäder i anslutning till Södra Hagalund.
Veidekke bygger kontor och 600 bostäder i anslutning till Södra Hagalund.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Solna stad
Solna stad
Stadshusgången 2
171 45 Solna

08-7461000http://www.solna.se

Solna är en framtidsstad i tillväxt, unikt belägen mellan Hagaparkens lugn och huvudstadens puls. Varje dag fördubblas befolkningen av människor som jobbar här eller besöker oss. Och i takt med att Solnaborna blir fler växer nya kvarter och stadsdelar fram, kollektivtrafiken byggs ut och allt fler företag etablerar sig i staden. Här kan du ta del av stadens pressmeddelanden om till exempel nya detaljplaner och hållbar stadsutveckling.

Följ Solna stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Solna stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum