Expressen

Klas Granström ny chefredaktör på Expressen

Dela
Expressens tidigare redaktionschef och tillförordnade chefredaktör Klas Granström blir chefredaktör och ansvarig utgivare på kvällstidningen.
Klas Granström, ny chefredaktör och ansvarig utgivare på Expressen. Foto: Olle Sporrong
Klas Granström, ny chefredaktör och ansvarig utgivare på Expressen. Foto: Olle Sporrong

 – Jag är glad och hedrad att ägarna, styrelsen och vd har gett mig förtroendet att leda Expressen. Men ännu gladare är jag över att få jobba med den redaktion som under tuffa förutsättningar nu gör bättre journalistik än någonsin, hela tiden gör nya, kreativa insatser och varje dag skapar berättelser som berör och lockar en allt större publik, säger Klas Granström.

Anders Eriksson, vd för Bonnier News och Expressen, kommenterar:

– Expressens styrelses bedömning är att Klas Granström har den bredd som krävs för uppdraget. Han har stor erfarenhet och kunskap både från publicistik och affär. Det är min övertygelse att Klas Granström, tillsammans med alla duktiga medarbetare på Expressen, GT och Kvällsposten, fortsatt kommer att förvalta det fria ordet, värna yttrandefrihet och alla människors lika värden, säger Anders Eriksson.

Expressens publicistiska uppdrag har sedan starten 1944 varit att “väcka, oroa och förarga” och det är i dag lika aktuellt som för 75 år sedan.

– I dag är samhället oroande polariserat. Repressiva och nationalistiska krafter växer sig starka inom och utom vårt lands gränser och behovet är skriande av en ärlig berättelse om samhället som den stora publiken tar till sig. Expressens jobb är att berätta om verkligheten såsom den ser ut, på ett sätt som når de riktigt stora läsar- och tittarskarorna. När andra stannar bakom skrivbordet är vi på plats och rapporterar om människorna och deras utmaningar i Kiruna, i Krylbo och i Kabul, säger Klas Granström.

Expressen ökar sin digitala publik och ser en stark utveckling för printtidningen i en vikande marknad. De senaste siffrorna från Orvesto visar att Expressen aldrig har haft så många läsare och tittare i mobilen som nu; 5,1 miljoner varje vecka. Marknadsandelen mot Aftonbladet är den högsta hittills, 49,4 procent på veckobasis.

– Att läsare och tittare väljer Expressen framför andra medier är vad vi jobbar för. Det är stenhård konkurrens i mediebranschen, annonsmarknaden är turbulent och vi tvingas att ta tuffa beslut för att säkra en stark journalistik. Att redaktionen fortsätter att prestera helt ledande nyhetsjournalistik under dessa föränderliga omständigheter är imponerande, säger Klas Granström.

Klas Granström tar över efter Thomas Mattsson som lämnade posten som Expressens chefredaktör i juli 2019. Klas Granström har haft rollen som tillförordnad sedan dess.
FAKTA

Klas Granström, 43

• Redaktionschef och chef för digitala medier på Expressen sedan 2014, tillförordnad chefredaktör och ansvarig utgivare sedan juli 2019, chefredaktör och ansvarig utgivare för Expressen från februari 2020.

• Leder Expressens redaktionsledning och är medlem i strategiska och operativa ledningar för affärsområdet Expressen Lifestyle samt Bonnier News ledningsgrupp.

• Tidigare i roller som reporter, nyhetschef och redaktionschef på Dagens industri, Svenska Dagbladet och Dagens Media.Expressens chefredaktörer

2020– Klas Granström

2019–2020 – Klas Granström, tf

2009–2019 – Thomas Mattsson

2002–2008 – Otto Sjöberg

2001–2002 – Joachim Berner

1997–2001 – Staffan Thorsell

1995–1996 – Christina Jutterström

1994–1995 – Olle Wästberg

1991–1993 – Erik Månsson

1977–1991 – Bo Strömstedt

1960–1977 – Per Wrigstad

1944–1960 – Ivar Harrie


Nyckelord

Kontakter

Klas Granström, chefredaktör och ansvarig utgivare Expressen. E-post: klas.granstrom@expressen.se

Anders Eriksson, vd för Bonnier News. Telefon: 08-7381921. E-post: anders.eriksson@expressen.se

Lotta Cramne, stabschef på Expressen. Telefon: 070-7701802. E-post: lotta.cramne@expressen.se

Bilder

Klas Granström, ny chefredaktör och ansvarig utgivare på Expressen. Foto: Olle Sporrong
Klas Granström, ny chefredaktör och ansvarig utgivare på Expressen. Foto: Olle Sporrong
Ladda ned bild

Om

Expressen
Expressen
Gjörwellsgatan 30
105 16 Stockholm

08-738 30 00http://www.expressen.se

Expressen är ett ledande mediehus i alla kanaler. Med redaktioner i Stockholm, Göteborg och Malmö rapporterar vi dygnet runt i mobil, sajt, tv, sociala medier och den tryckta tidningen.

Vår prisbelönta journalistik roar, oroar och förargar. Precis som den har gjort sedan starten 1944.

Följ Expressen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Expressen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum