Akademikerförbundet SSR

Klassa gängens rekrytering av barn som grooming

Dela
I en debattartikel på Aftonbladet debatt idag presenterar Akademikerförbundet SSR krav till regeringen om att klassificera gängkriminellas rekrytering av barn till brottslighet som grooming. Bland förövare och brottsoffer finns barn som inte ens fyllt 15 år.
Förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR.
Förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR.

-        Dessa barn blir barnsoldater fast i gängmiljö. Samhället måste se barnen som brottsoffer i första hand. Det måste bli brottsligt att rekrytera barn till brottslighet, säger Heike Erkers ordförande Akademikerförbundet SSR.

Som barn räknas varje människa under 18 år. Barnkonventionen är lag i Sverige och säger tydligt att barn ska skyddas mot alla former av fysiskt eller psykiskt våld, skada eller övergrepp, misshandel eller utnyttjande. Som stat har Sverige en skyldighet och ett ansvar att skydda barn från alla former av utnyttjande. Grunden för social rättvisa är att varje barn får samma chans i livet och att staten så långt möjligt säkerställer att hinder för det elimineras.

Akademikerförbundet SSR har under lång tid lyft vikten av förebyggande arbete och att samhället behöver mobilisera resurser inte bara för att rikta in sig mot dem som redan är kriminella utan också för att förebygga kriminaliteten och nyrekryteringen till gängen.

Våra krav till regering och riksdag:

  1. Gör det brottsligt att rekrytera och använda barn till att begå kriminella handlingar. Det är grooming och måste också vara olagligt.
  2. Inrätta en specialenhet med samlade kompetenser från socialtjänsten, polisen och kriminalvården med fokus på de gängkriminella som riskerar att grooma barn.
  3. Lika mycket resurser som staten lägger på repressiva åtgärder behöver läggas på att förebygga kriminaliteten.

Läs hela debattartikeln i Aftonbladet här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR.
Förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR.
Ladda ned bild

Om

Akademikerförbundet SSR
Akademikerförbundet SSR
Box 12800
112 96 Stockholm

08 617 44 00https://akademssr.se/

Vi är det ledande fackförbundet för samhällsvetare. Du hittar oss i offentlig såväl som privat sektor. Medlemmar är beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare, personalvetare, socionomer och andra samhällsvetare, men också chefer och egenföretagare. Det som förenar våra närmare 78 000 medlemmar är att vi alla är akademiker som strävar efter ett samhälle och ett arbetsliv som tillvaratar, utvecklar och värderar akademisk kompetens.

Följ Akademikerförbundet SSR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademikerförbundet SSR

Våra medlemmar utsatta för värsta kampanjen mot Sverige någonsin28.4.2023 15:04:00 CEST | Pressmeddelande

Försvarshögskolan har presenterat en rapport om den så kallade ”LVU-kampanjen” där några av landets främsta experter slår fast att svensk socialtjänst utsatts för den värsta påverkanskampanjen någonsin riktad mot Sverige. Detta måste tas på största allvar och staten måste agera. Försvarshögskolans slutsatser stämmer väl med vad Akademikerförbundet SSR och våra medlemmar i socialtjänsten ser.

För lite pengar till kriminalvården i vårbudgeten16.4.2023 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Stress och hög arbetsbelastning präglar kriminalvården. För få platser på landets fängelser och häkten, överbeläggningar och en hård press på både frivården. Därför hade Kriminalvården bett regeringen om 750 miljoner extra 2023 men regeringen skjuter bara till 300 miljoner i vårbudgeten. Akademikerförbundet SSR är det största fackförbundet för akademiker inom Kriminalvården och kräver mer resurser till myndigheten.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum