Riksteatern

Klassikern Don Quijote som barnföreställning på arabiska

Dela
Arabiska Teatern turnerar med Riksteatern under våren med klassikern Don Quijote. Riddaren som lämnar sitt hem för att strida för de svaga och förtryckta. Längs vägen slåss han mot skuggor och sina egna fantasier.
Fotograf: Ibrahim Mouhanna
Fotograf: Ibrahim Mouhanna

Arabiska Teatern hoppas att publiken ska bli överraskade av den galna och mångbottnade historien om Don Quijote. Och bakgrunden till hur denna klassiker kommit till visar hur sammanlänkade vi människor faktiskt är säger föreställningens regissörer.

- Vi tycker att det är roligt att alla ser det som en europeisk klassiker utan att vara medvetna om att Cervantes skriver, eller fabulerar, att han köpt texten på en loppis på arabiska! Och sedan översatt den. Det vackra med det är att det hände under en tid då motsättningarna mellan spanjorerna och morerna var stora och trots det influerade de varandras kulturer på ett sådant sätt som vi än idag ser tydligt i musiken, litteraturen, arkitekturen, konsten och även i språket, säger regissörerna Helen Al-Janabi och Isa Aouifia.

Don Quijote av Miguel de Cervantes är en av världens mest lästa och älskade klassiker. Berättelsen om riddaren av den sorgliga skepnaden och hans trogne vapendragare Sancho Panza har trollbundit läsare världen över ända sedan 1600-talet. Och den är fortfarande aktuell.

- Att kämpa mot orättvisorna är en fråga som tyvärr är ständigt aktuell. Men Don Quijote är mer än så. Den handlar om rätten att definiera sig själv på egna villkor oavsett vad andra säger. Att följa sina drömmar och ha en stark tro på den egna förmågan om att kunna förändra världen. Don Quijote talar fortfarande till oss, regissörerna Helen Al-Janabi och Isa Aouifia.

Arabiska Teatern är Europas enda professionella arabisktalande teatergrupp. Gruppen har funnits i tre år och har ett tiotal anställda. Gruppens förra barnföreställning Den lille prinsen är den mest spelade föreställning på arabiska i Europa någonsin. Dess konstnärlige ledare, Helen Al-Janabi, fick i år Konstnärsnämndens tioåriga arbetsstipendium. I höstas fick Arabiska Teatern Michael Nyqvist Award och blivit nominerade till UNESCO:s arabiska kulturpris för interkulturellt arbete.

Riksteatern i samarbete med Arabiska Teatern.

Turnépremiär 22 januari i Hemse

Medverkande

Ibraheem Manaem Yazan Alqaq Helen Al-Janabi

Konstnärligt team

Manus och dramatisering Wael Kadour Regi Helen Al-Janabi och Isa Aouifia Scenografi och kostymdesign Wessam Darweash Ljusdesign Maher Harbesh

För mer information samt turnéplan: https://www.riksteatern.se/forestallningar/don-quijote/ Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/don-quijote

Kontakter

För mer information: Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se

Bilder

Fotograf: Ibrahim Mouhanna
Fotograf: Ibrahim Mouhanna
Ladda ned bild
Don Quijote Fotograf: Illustratör Diala Brisly
Don Quijote Fotograf: Illustratör Diala Brisly
Ladda ned bild
Helen Al-Janabi, Ibraheem Manaem Fotograf: Ibrahim Mouhanna
Helen Al-Janabi, Ibraheem Manaem Fotograf: Ibrahim Mouhanna
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Kristian Gidlunds ord blir teater27.3.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlunds ord får för första gången liv på scenen. Föreställningen bygger på den uppmärksammade blogg Kristian Gidlund skrev från det att han drabbats av obotlig cancer 2011 fram till sin död 2013. Tio år senare blir hans texter till en pjäs i regi av Johan Paus. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke som även var tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao.

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum