Riksteatern

Komiskt drama med finskt vemod - Finska för invandrare på turné över hela Sverige

Dela

Farsartade missförstånd blandas med finskt allvar när Finska för invandrare åker ut på turné med Riksteatern. En berättelse om sökandet efter en förlorad identitet med musik av Anna Järvinen. I regi av Malou Zilliacus och manus skapat av Jani Lohikari. Premiär den 9 september i Klintehamn.

Fotograf: OyAki Loponen
Fotograf: OyAki Loponen

Finska för invandrare handlar om Lennart och Ritva, två sverigefinnar från olika generationer. I den finska föreningen i en svensk småstad finns bara Ritva kvar som kämpar med att hålla den vid liv. Men så en dag dyker Lennart upp! Han upplever att hans finska identitet togs från honom som barn och nu vill han återta den. Tillsammans trevar de sig fram och försöker efter bästa förmåga göra honom helt finsk. Något som visar sig vara väldigt svårt, kanske omöjligt. Han längtar efter en identitet han aldrig haft, och hon målar upp en bild av ett land som inte längre finns.

– Ur egna erfarenheter, fantasi och andras berättelser ville jag med hjälp av komedin göra en varm pjäs där vikten av att hitta hem eller till varandra får ta plats, säger Jani Lohikari.

Finska för invandrare är en hjärtlig komedi om sökandet av en förlorad identitet och att komma tillbaka till något som kanske inte ens har existerat. Om att hitta både tröst och samhörighet genom språk- och kulturarv. Pjäsen tar även upp möten mellan olika generationer i småstäder med en åldrande befolkning som vill föra vidare sitt kulturarv till nästa generation.

–Lennart och Ritvas relation visar på svårigheterna i generationsklyftor, men också på den glädje som kan uppstå när människor faktiskt börjar lyssna på varandra. Föreställningen handlar om två specifika individer, men också om det allmängiltiga i att ständigt blicka bakåt eller framåt mot något annat, något bättre, att uppleva att pusselbitar saknas i ens identitetsbygge ochom att längta bort från den ensamhet som samtidigt är ens största trygghet och vana, säger Malou Zilliacus, regissör.

Föreställningen produceras av Kaveri-kollektivet och Kokkolan kaupunginteatteri i samarbete med Riksteatern, Östgötateatern och Finlandsinstitutet. Föreställningen spelas på svenska och finska och textas på båda språken.

Medverkande

Kimmo Tetri (Kaveri-kollektivet)
Irina Parviainen (Kokkolan kaupunginteatteri)  

Konstnärligt team

Regi Malou Zilliacus
Manus Jani Lohikari
Scenografi Ari Auvinen
Kostym- och maskdesign Agnes Kenttä
Rekvisita Reetta Kinnunen
Regiassistent Anniina Saari
”Anna toivoa” text och musik Anna Järvinen
Arrangemang, inspelning och mix av “Anna toivoa” Lars Fredrik Swahn och Reine Fiske
Ljud- och ljusdesign Tomas Jakobsson
Dramaturg Ninna Tersman (Riksteatern)
Grafisk formgivning Henning Lindahl
Producent Kaveri-kollektivet Minttu-Maria Jäävuori
Producent Kokkolan kaupunginteatteri Mia Gustafsson

För mer information: https://www.riksteatern.se/finskaforinvandrare


Pressbilder finns på: https://mediabank.riksteatern.se/folder/225457/

Kontakter

Bilder

Fotograf: OyAki Loponen
Fotograf: OyAki Loponen
Ladda ned bild
Fotograf: OyAki Loponen
Fotograf: OyAki Loponen
Ladda ned bild
Fotograf: OyAki Loponen
Fotograf: OyAki Loponen
Ladda ned bild
Fotograf: OyAki Loponen
Fotograf: OyAki Loponen
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum