Kommentar från fem svenska civilsamhällesorganisationer om den blivande regeringens biståndspolitik
– Det är oroväckande att den omvärldsbild som den blivande regeringen tecknade vid presentationen idag stannar vid Europas gränser. Där saknades alla de pågående kriser som sker på andra håll i världen. Klimatnödläget syns i den pågående hungerkatastrofen på Afrikas horn, och i vattnet som ännu inte sjunkit undan efter de extrema översvämningarna i Pakistan. Människor som kämpar för demokrati, miljö och mänskliga rättigheter förföljs, trakasseras, fängslas och dödas i en lång rad länder. Dessa kriser kommer att påverka Sverige och förutsättningarna för politiken under den kommande mandatperioden.
– Vi är bekymrade över att Ebba Busch under presskonferensen, när hon fick en fråga om biståndet, valde att göra svepande och dåligt underbyggda uttalanden om att "ösa in pengar i verksamhet med tveksam effekt" snarare än att peka på de viktiga och väldokumenterade resultat som Sveriges bistånd ger, och de extrema behov som finns i världen idag.
Vid presskonferensen berättade Ulf Kristersson att det långsiktiga åtagandet att ge en procent av Sveriges BNI i internationellt bistånd kommer att ersättas av en treårig budgetram i kronor och ören. Budgeten kommer att minska, men det gavs inget besked om hur mycket.
– Vi beklagar djupt att den kommande regeringen lämnar det långsiktiga åtagandet att bidra med en hundradel av Sveriges BNI i arbetet för att minska människors lidande och skapa en mer rättvis, hållbar och trygg värld för alla. Enprocentåtagandet har gett långsiktig stabilitet och bidragit till att ge Sverige anseende, auktoritet och inflytande i det internationella samarbetet. Inte minst Sveriges starka stöd till FN-organen har stor betydelse och behöver värnas.
Storleken på kommande nedskärningar förhandlas uppenbarligen fortfarande och presenteras i den kommande budgeten.
– Fram till dess budgeten läggs på riksdagens bord finns ännu möjlighet att påverka biståndets omfattning. Biståndet behövs mer än någonsin, och vi civilsamhällesorganisationer kommer att göra vårat yttersta för att neddragningen blir så liten som möjligt.
Samarbetsavtalet ger få besked om utvecklingssamarbetets innehåll. Inriktning och ambition för utrikespolitiken som helhet ligger utanför samarbetsavtalet. Däremot nämns biståndspolitiken som ett medel i den kommande regeringens strävan att öka återvändande från Sverige, motverka irreguljär migration och minska grundorsakerna till migration.
– Vi måste låta bistånd vara bistånd. Sveriges bistånd är att stödja människor som lever i fattigdom och förtryck. Att använda biståndet för att uppfylla andra mål skapar oreda i biståndspolitiken, och är ett svek mot de människor som behöver stöd. Det är dessutom ett allvarligt avsteg från de internationella principerna för effektivt utvecklingssamarbete, principer som Sverige har varit pådrivande för. Flera studier visar att villkorande av bistånd är ett ineffektivt verktyg för att påverka migration.
Ulf Kristersson aviserade också en reformering av utvecklingssamarbetets innehåll, ett tydligt fokus på Sveriges långsiktiga förpliktelser och stödet till Ukraina.
– Vi välkomnar att den kommande regeringen bekräftar ett fokus på ”Sveriges långsiktiga förpliktelser” och kommer att hålla den kommande regeringen ansvarig för detta. Vi är också redo att bidra med våra erfarenheter och kunskaper i en kommande reformering av politikens inriktning. Civilsamhället är under attack runt om i världen och då är det viktigare än någonsin att Sverige bidrar och inte backar från sitt ansvar att stå upp för mänskliga rättigheter globalt.
Vi ser fram emot en bredare presentation av utvecklings- och biståndspolitiken i den kommande regeringsdeklarationen, och förväntar oss att begrepp som jämställdhet och mänskliga rättigheter, vilka i hög grad lyser med sin frånvaro i samarbetsavtalet, kommer att få ett större utrymme.
Anna Johansson, generalsekreterare Amnesty International Sverige
Anna Sundström, generalsekreterare Olof Palmes Internationella Center
Anna Tibblin, generalsekreterare We Effect
Erik Lysén, chef Act Svenska kyrkan
Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare Kvinna till Kvinna
Kontakter
Stefan HåkanssonPressekreterare
Presskontakt för Act Svenska kyrkan (Svenska kyrkans biståndsverksamhet), kyrkostyrelsen, migration, klimat, hållbarhetsarbetet.
Om
Act Svenska kyrkan är medlem i ACT-alliansen, ett unikt nätverk mellan kyrkor och organisationer för katastrofinsatser, utvecklings- och påverkansarbete. ACT-alliansen har drygt 150 medlemsorganisationer världen över. När en katastrof inträffar kan vi vara snabbt på plats och ge stöd åt drabbade.
Följ Svenska kyrkan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan
Konfirmander vill ha tydliga svar om Gud - en utmaning för kyrkan25.5.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Unga som konfirmeras i dag vill ha tydlig undervisning om Gud och Jesus för att kunna ta ställning till den kristna tron. Men för kyrkan är det viktigt att konfirmationen inte handlar om att landa i ett ”antingen-eller”-beslut. Det framkommer i en ny rapport om hur konfirmandarbetet i Svenska kyrkan utvecklats under 2000-talet.
Ny kyrkohandbok på teckenspråk23.5.2023 09:40:46 CEST | Pressmeddelande
Kyrkohandboken har översatts till svenskt teckenspråk och tas i bruk i Uppsala domkyrka på pingstdagen. Gudstjänsten firas på teckenspråk och sänds live på Svenska kyrkans webbplats och taltolkas till svenska. Ärkebiskop Martin Modéus medverkar.
Svenska kyrkan har fått tillbaka sina Facebook-konton5.5.2023 12:00:00 CEST | Pressmeddelande
Svenska kyrkan återfått kontrollen över sina nationella Facebook-konton. Kontona kapades förra torsdagen i en så kallad phishingattack. Det gällde bland annat kontona Svenska kyrkan på nationell nivå, Act Svenska kyrkan, Ärkebiskop Martin Modéus och Svenska kyrkan i utlandet.
Urvalsgrupper klara – så fortsätter arbetet med nya psalmer4.5.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
10 000 förslag ska bli till några hundra. Nu tar Svenska kyrkan nästa steg i arbetet med att ta fram nya psalmer. Fyra grupper från hela landet ska välja ut vilka bidrag som går vidare i processen.
Svenska kyrkans konton på Facebook kapade30.4.2023 15:00:04 CEST | Pressmeddelande
Sedan i torsdags eftermiddag har Svenska kyrkan inte längre kontroll över ett antal konton på Facebook som blivit kapade. Det gäller bland annat sidorna Svenska kyrkan på nationell nivå, Act Svenska kyrkan, Ärkebiskop Martin Modéus och Svenska kyrkan i utlandet. Arbetet med att hantera detta påbörjades omedelbart i torsdags.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum