Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Högtryck på bostadsmarknaden trots corona

Dela

I augusti ökade både villapriserna och bostadsrättspriserna i Sverige med 2 procent. Trots coronapandemin har villapriserna stigit med 8 procent och bostadsrättspriserna med 4 procent det senaste året. Dessutom har även priserna på fritidshus ökat med 9 procent under samma period. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Bostadsköparna ser ljusare på framtiden och efterfrågan är stark i hela landet. Det kombinerat med lågt utbud och låga räntor ger ökande priser över lag. Vissa vill ta steget från lägenhet till en mer rymlig villa eller radhus, andra letar efter en bostad med plats för arbetsrum, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I både Stor-Stockholm och Stor-Göteborg steg villapriserna med 2 procent senaste månaden, precis som i riket som helhet. I Stor-Malmö var priserna på villor oförändrade.

Bostadsrättsmarknaden, som påverkats mest av coronapandemin, har nu återhämtat sig. I riket som helhet och i de flesta storstadsregionerna steg bostadsrättspriserna med 2 procent under augusti. I centrala Stockholm gick priserna upp med 1 procent och i Malmö steg de med 3 procent. Även fritidshuspriserna fortsätter stiga och har det senaste året visat på en uppgång med 9 procent.

– De stigande priserna gör det ännu svårare för unga och ensamhushåll att köpa bostad, speciellt i kombination med tuffa villkor för att få bolån. Om fler ska kunna byta bostad efter behov krävs långsiktiga politiska lösningar. Här bör omformulerade amorteringskrav, sänkt flyttskatt och individanpassad kontantinsats vid bostadsköp vara i fokus, säger Marcus Svanberg.

Bostadspriser i övriga landet
Villapriserna har ökat i samtliga län de senaste tre månaderna, allra mest i Västerbotten och Jämtland, som båda visar en uppgång med 11 procent. I Kronoberg var uppgången minst, plus 2 procent. I Östergötland, Kronoberg och Värmland steg bostadsrättspriserna mest, med en uppgång på 13 procent. I Dalarna och Jämtland sjönk priserna med 8 procent de tre senaste månaderna.

Det senaste året har priserna på fritidshus stigit i samtliga län förutom Jämtland, där priserna legat stilla. Störst var uppgången i Kronoberg där priserna har gått upp med hela 25 procent.

– Redan innan pandemin såg vi ett ökat intresse för fritidshus, mycket kopplat till flygskam och klimathotet. Ett hus eller en lägenhet i Spanien och Thailand känns inte längre lika lockande. Vi bedömer att efterfrågan på fritidshus i Sverige kommer att vara ovanligt hög i höst, säger Marcus Svanberg.

För mer information, vänligen kontakta:
Marcus Svanberg, VD
Tel. 070-238 21 50
E-post: marcus.svanberg@lansfast.se

För kontakt med lokala mäklare:
Madeleine Olander, tf. pressansvarig
Tel: 073-441 04 09
E-post: madeleine.olander@lansfast.se

Pressbilder fria för användning: 
Marcus Svanberg
Genrebilder

Här kan du följa oss:

Webb: www.lansfast.se
Blogg: www.bostadskoll.com
Facebook: facebook.com/lansforsakringarfastighetsformedling
Instagram: instagram.com/lansfast_sverige
Twitter: @lff_ab

Om statistiken
Statistiken hämtas från Svensk Mäklarstatistik och baseras på försäljningen av 28 665 bostadsrätter och 14 636 villor villor under juni 2020–augusti 2020. Tremånaderssiffran är en jämförelse med mars–maj 2020. Årssiffran är en jämförelse mellan juni 2019–augusti 2019 och juni 2020–augusti 2020. Rikssiffrorna beräknas som ett vägt genomsnitt för de underliggande storstadsområdena och övriga riket. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Medelpriset baseras på den senaste månadens försäljningar.
Prisstatistiken för fritidshus baseras på försäljningen av 6 264 fritidshus under september 2019–augusti 2020 och utvecklingen jämförs med föregående 12-månadersperiod.

Bilaga

Så har bostadsrättspriserna förändrats i storstäderna:

Region

1 månad

3 månader

12 månader

Medelpris (kr/kvm)

Riket

+ 2%

+ 3%

+ 4%

41 293

Centrala Stockholm

+ 1%

+ 2%

+ 4%

94 019

Stor-Stockholm

+ 2%

+ 1%

+ 4%

59 965

Centrala Göteborg

+ 2%

+ 5%

+ 2%

64 091

Stor-Göteborg

+ 2%

+ 4%

+ 5%

46 913

Centrala Malmö

+ 3%

+ 4%

+ 3%

34 695

Stor-Malmö

+ 3%

+ 7%

+ 2%

31 752


Så har villapriserna förändrats
i storstäderna:

Region

1 månad

3 månader

12 månader

Medelpris

Riket

+ 2%

+ 6%

+ 8%

3 441 000

Stor-Stockholm

+ 2%

+ 4%

+ 8%

6 027 000

Stor-Göteborg

+ 2%

+ 4%

+ 7%

5 101 000

Stor-Malmö

± 0%

+ 3%

+ 8%

4 602 000

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Tegeluddsvägen 21
106 50 Stockholm

https://www.lansfast.se/

Om Länsförsäkringar Fastighetsförmedling:
Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vision är ”Trygga bostadsaffärer genom livet”. Idag är vi Sveriges snabbast växande fastighetsmäklare och den tredje största aktören i branschen. Med 180 bobutiker och över 800 hängivna medarbetare runt om i Sverige finns vi alltid nära våra kunder. Under 2019 förmedlade företaget cirka 23 500 objekt till ett försäljningsvärde av 52,4 miljarder kronor. Vi tycker att den lokala närheten är viktig och tror att det är en av anledningarna till att vi för femte året i rad har Sveriges nöjdaste kunder enligt Svenskt Kvalitetsindex 2020.

Om Länsförsäkringar:
Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna en helhet av bank- och försäkringstjänster. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Följ Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Pandemin ger fortsatt högtryck på villor och fritidshus6.11.2020 08:01:00 CETPressmeddelande

I oktober steg både villa- och bostadsrättspriserna i Sverige med 1 procent. Villapriserna har stigit med hela 11 procent och bostadsrättspriserna med 6 procent det senaste året. Dessutom har priserna på fritidshus ökat med 11 procent under samma period. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum