Uppsala kommun

Kommunen köper in surfplattor till alla sina äldreboenden

Dela

Nu levereras fler surfplattor till kommunens äldreboenden inför påskhelgen. Bakgrunden till satsningen är äldrenämndens arbete för att motverka ensamhet hos äldre.

Genom satsning på digital teknik ökar möjligheterna för boende och närstående att hålla kontakt med varandra. Detta är särskilt viktigt i dessa dagar då smittorisken för covid-19 fortsatt är hög och det råder besöksförbud på samtliga äldreboenden i Uppsala kommun.

- Jag förstår att man vill hålla kontakten med sina äldre närstående. Helst vill vi såklart kunna träffas fysiskt, men när det nu inte går på grund av risken för smittspridning är exempelvis videosamtal ett bra alternativ. Därför ökar vi nu möjligheterna att hålla kontakten digitalt genom att köpa in fler surfplattor, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i äldrenämnden.

För att öka tryggheten och minska känslan av ensamhet ger kommunens vård- och omsorgsboenden numera extra stöd i kontakt med närstående. Många äldre har redan idag kontakt med sina närstående via exempelvis telefon och videosamtal. Att stärka de digitala möjligheterna genom att även kunna se sina närstående i rörlig bild förstärker upplevelsen av social kontakt och trygghet.

- Trots fina insatser med olika aktiviteter på våra boenden är det påfrestande för såväl de äldre som deras närstående att inte kunna ses. Inte minst nu när påsken närmar sig och många är vana att fira tillsammans. I Uppsala kommun uppmuntrar vi medarbetare att underlätta i kontakten med nära och kära, säger Carina Juhlin, direktör vid äldreförvaltningen.

Investeringen i surfplattor omfattar alla kommunens vård- och omsorgboenden i egen regi. Satsningen på digitalisering i en större omfattning, för att motverka ensamhet hos äldre, är ett led i äldrenämndens övergripande målsättning om att vara en äldrevänlig kommun. Uppsala är medlem i Världshälsoorganisationens (WHO) nätverk för äldrevänliga städer. Syftet med medlemskapet är att förbättra äldres möjligheter att leva ett hälsosamt och oberoende liv med ökad delaktighet i samhällsfrågor. Distributionen av totalt 90 nya surfplattor till respektive verksamhet pågår just nu inför påskhelgen.

I arbetet för att begränsa smittspridning av covid-19 (coronavirus) följer Uppsala kommun Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Sedan 13 mars 2020 råder besöksförbud vid Uppsala kommuns vård- och omsorgsboenden. Ett beslut fattat av äldrenämnden. Undantag till besöksförbudet kan förekomma i angelägna fall.  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Välkommen till pressträff för sommargatan20.5.2020 17:00:00 CESTPressmeddelande

Nu på fredag öppnas Uppsalas första sommargata! Vi påminner om pressträffen i samband med det, som vi tidigare informerat om. När: fredag 22 maj kl 10.00 Plats: Östra Ågatan vid Nybron Kommunalråd Rickard Malmström och projektledare Jakob Andersson finns på plats för att berätta mer om sommargatan och svara på frågor. Sommargatan införs maj-augusti på Östra Ågatan mellan Klostergatan och Bangårdsgatan. Den innebär att bilarnas framkomlighet begränsas till förmån för gående och vistelse, och att ytan närmast ån möbleras med planteringar och sittplatser. Sommargatan får ett tillfälligt förbud mot genomfart för motorfordon norrifrån och rekommenderad lägre hastighet 20 km/tim. Antalet bilparkeringsplatser i anslutning till sommargatan förblir oförändrade.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum