Upplands Väsby kommun

Kommunen tar över kostnad för blöjor i förskolan

Dela

Vårdnadshavare till förskolebarn behöver snart inte längre handla de blöjor barnen använder i den kommunala förskoleverksamheten. Från och med 1 mars 2020 ingår blöjorna i kommunens maxtaxa.

Foto: Mostphotos (får endast användas med fotografens godkännande)
Foto: Mostphotos (får endast användas med fotografens godkännande)

Kommunens utbildningskontor har även varit i kontakt med alla fristående förskolor och informerat om det beslut som fattats. De fristående förskolor som väljer att följa kommunens beslut kommer precis som de kommunala förskolorna att behöva finansiera kostnaden inom sin budget.

- Förändringen kommer både underlätta för vårdnadshavare i vardagspusslet samt vara ett ytterligare kliv i arbetet för att ge likvärdiga förutsättningar för barnen i våra förskolor. Detta innebär en merkostnad för kommunen men med de kvantiteter vi upphandlar bör vi kunna pressa priserna, säger utbildningsnämndens ordförande Joanna Hassan (M).

Bakgrunden till beslutet, som fattats inom utbildningskontoret och i samråd med utbildningsnämndens ordförande, är skollagen som tydligt beskriver att kommuner som tillämpar maxtaxa inte har rätt att ta ytterligare avgift från vårdnadshavarna. En tillämpling som även prövats i domstol.

- Det är främst skollagen som styr detta och inte domstolsbeslutet i sig. Vi ska följa gällande lagar och nu ser vi till att förändringen träder i kraft 1 mars. Jag tror att de allra flesta föräldrar ser positivt på det här och vi kommer att skicka ut ett informationsbrev till alla vårdnadshavare, säger utbildningschef Astrid Täfvander.

Kontakter

Bilder

Foto: Mostphotos (får endast användas med fotografens godkännande)
Foto: Mostphotos (får endast användas med fotografens godkännande)
Ladda ned bild

Om

Upplands Väsby kommun
Upplands Väsby kommun
Dragonvägen 86
194 80 Upplands väsby

08-590 970 00http://www.upplandsvasby.se/

Upplands Väsby kommun har idag över 45 000 invånare. Kommunen, som har ett strategiskt läge vid E4:an mellan Stockholm och Uppsala, med 7 minuter till Arlanda, genomgår sedan några år tillbaka en omfattande utveckling med kraftfulla satsningar på nya bostäder, kommunalt finansierad service och på att skapa goda förutsättningar för näringslivet.

Följ Upplands Väsby kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Upplands Väsby kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum