Dagens Samhälle

Kommunernas försäljningar ökar

Dela

De senaste fyra åren har kommunerna sålt tillgångar för 52 miljarder kronor, mest av allt bostäder. Säljtrenden växer och storsäljarna är S-styrda kommuner i norr och M-styrda runt Stockholm. Det visar Dagens Samhälles genomgång av ny statistik.


Efter några år av sjunkande siffror sköt kommunernas försäljning av anläggningstillgångar ordentlig fart under 2016. Under året sålde kommunsektorn för 15,7 miljarder kronor, jämfört med 2015 då summan landade på 11,4 miljarder. Det framgår av en kommande rapport från Kommuninvest.

I ett antal kommuner har stora försäljningar gjorts. Nacka, Upplands Väsby, Värmdö och Nynäshamn i Stockholms närhet, men också norrländska S-fästen som Luleå, Östersund och Skellefteå hör till de mest offensiva säljarna.

Bostäder stod för den klart största andelen av försäljningarna. Totalt har cirka 30 000 bostäder sålts för 26 miljarder kronor av kommuner på fyra år.

Försäljningarna dubblerades 2016 jämfört med snittet under de två närmast föregående åren.

– Frågan är om man sätter det frigjorda kapitalet i relation till alternativen? Kommunerna behöver ha kompetensen att göra en långsiktig analys över hur bra ekonomisk affär det är att sälja, säger Mattias Bokenblom, forskningsansvarig hos Kommuninvest, till Dagens Samhälle.

Den totala försäljningen av anläggningstillgångar, 52 miljarder kronor på fyra år, kan jämföras med sektorns investeringar under samma tid. De uppgår till 530 miljarder, det vill säga tio gånger så mycket. Kommunsektorn säljer alltså mer än förr, men tillgångsmassan växer. 

Hela artikeln bifogas.

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum