Umeå kommun

Kommunstyrelsen beviljar stöd till Svenska Rallyt

Dela

Umeå kommun beviljar ett arrangemangsbidrag till Svenska Rallyt på drygt 17 miljoner kronor under tre år, perioden 2022-2024. Motsvarande beslut om stöd till arrangemangen förväntas fattas i Umeå Kommunföretags styrelse.

– Vi är oerhört glada att Svenska Rallyt har valt att lägga sina årliga arrangemang här. Det är svårt att greppa hur stort det är, men klart är att rallyt kommer att innebära mycket för det lokala näringslivet. Den turistekonomiska effekten uppskattas till cirka 108 miljoner kronor årligen, vilket gör bidraget väl motiverat, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande, Umeå kommun.

Svenska Rallyt som arrangeras i februari varje år ingår som deltävling i FIA World Rally Championship. Tävlingen som har VM-status är en av Sveriges största årligen återkommande evenemang med i nuläget cirka 200 000 besökare på plats och över 100 miljoner TV-tittare runt om i världen. Tävlingen har under lång tid arrangerats i Värmland men på grund av snöbrist har det internationella Bilsportförbundet FIA och WRC Promotorn ställt krav på flytt för att Sverige skall få behålla rallyt.

Efter omfattande utvärdering av ett antal platser har Svenska Rallyt valt att teckna avtal med Umeå kommun. Ett antal faktorer har lyfts som viktiga för arrangörens val. Däribland närhet mellan urban miljö och skogsområden, förutsättningar för bansträckning, hotell och restaurangkapacitet, logistik, närhet till Finland, med mera.

Enligt beslutet kommer arrangemanget innebära att Umeå blir en plats för riktigt stora evenemang och rallyt kan därmed fungera som katalysator och plattform för ytterligare arrangemang. Vidare kommer eventet att fungera som en start efter den pandemi som haft stor påverkan på Umeås viktiga besöksnäring där Umeå beräknas ha ca 2 000 hotellrum färdiga till innevarande årsskifte. Den turistekonomiska effekten uppskattas till 108 000 000 kr årligen baserat på 100 000 besökare och nuvarande mix av nationella och internationella besökare.

– Det här är självklart mycket positivt, inte bara för Umeå utan för hela regionen. Det är viktigt att i det här läget säkerställa medfinansieringen från kommunens sida. Arrangemanget kommer att vara ett riktigt lyft för besöksnäringen, säger kommunalrådet Anders Ågren (M).

Kommunstyrelsens näringslivs- och arbetsutskott beslutar att ersätta Svenska Rallyt AB med 5 000 000 kronor för 2022 års rally, 5 750 000 kronor för 2023 års rally, samt 6 500 000 för 2024 års rally. Avtalet skrivs på tre år men är beroende av att det internationella förbundet fortsatt väljer Sverige.

Det ekonomiska åtagandet avseende arrangemangsbidrag delas mellan Umeå Kommun och Umeå Kommunföretag och motsvarande beslut om sponsring/bidrag kommer att fattas i Umeå Kommunföretags styrelse.

Mer information:
Hans Lindberg (S)
ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-589 01 66
hans.lindberg@umea.se

Anders Ågren (M)
vice ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-341 67 64
anders.agren@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

”Studiegård” på Dragonskolan ska stötta efter distansstudier4.5.2021 09:06:12 CEST | Pressmeddelande

Under pandemin har gymnasieeleverna tvingats ta ansvar för sina studier på ett helt annat sätt än vad som är normalt. På Dragonskolan arrangeras därför nu en ”studie-gård” för alla elever under varje dag fram till sommaren. – Vi har upprätthållit en god kvalitet på undervisningen genom hela pandemin, men det går inte att sticka under stol med att närundervisning slår all form av distansundervisning, säger Henrik Bolin, samordningsrektor på skolan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum