Socialdemokraterna

Kongressens beslut på området gängkriminaliteten och mäns våld mot kvinnor

Dela

Socialdemokraternas partikongress har enats om en kraftfull politik för att bekämpa brotten och de kriminella miljöerna så att Sverige blir ett tryggt land för alla. Vi ska fortsätta offensiven mot gängen - bryta nyrekryteringen, angripa deras finansiering och skärpa straffen. Mäns våld mot kvinnor måste upphöra och kongressen vill se tydligare restriktioner mot dömda män.

Vi har fått ett tydligt mandat från kongressen att fortsätta offensiven mot de gängkriminella. Vi ska punktmarkera gängen, skärpa straffen och fortsätta bygga ut Polisen. Lika tydligt är mandatet att växla upp kampen mot mäns våld mot kvinnor, partistyrelsens huvudföredragande Morgan Johansson.

Här är ett urval av besluten som kongressen fattade på området;

  • Kongressen har givit ett tydligt mandat att ge mer utrymme för samhället och Polisen att punktmarkera gängkriminella. Både genom preventiv avlyssning och genom att införa fler sanktioner som gör livet svårt för kriminella. Det kan exempelvis handla om att säga upp deras hyreskontrakt. 
  • Kongressen har enats om en linje om att fortsatt skärpa straffen, ge polisen fler befogenheter samt att Polisen ska fortsätta att växa och bli fler samt mer närvarande i hela landet.
  • Sekretesslagen ska inte skydda kriminella. Socialdemokraterna vill göra en genomgripande översyn av sekretesslagstiftningen som gör det möjligt att komma till rätta med arbetsmarknadskriminalitet, fusk med bidragssystem och annan brottslighet.
  • När det gäller mäns våld mot kvinnor vill kongressen bland annat se tydligare restriktioner för män som dömts, även efter avtjänat straff. Kontaktförbud ska användas mer frekvent och överträdelser ska bestraffas.
  • Skyddat boende i offentlig och ideell regi för kvinnor behöver stärkas och ska inte privatiseras. Kvinnojourerna är idéburna organisationer som behöver ges resurser långsiktigt för att verka i partnerskap med kommunerna.
  • Straff för sexuella övergrepp mot barn ska skärpas och vara särskilt kännbara. Även straffet för sexköp ska skärpas.

Presskontakt; 

För huvudföredragande Morgan Johansson; Sofie Rudh, 072-545 74 21, sofie.rudh@regeringskansliet.se 

För föredragande Mikael Damberg; Per Strängberg, 073-093 90 56, per.strangberg@regeringskansliet.se 

Socialdemokraternas presstjänst; 08-700 26 83press@socialdemokraterna.se

Om

Socialdemokraterna
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vill se ett starkare samhälle med mer resurser till skolan och sjukvården, högre pensioner och en kompromisslös kamp mot brotten och dess orsaker. Så bygger vi ett tryggare Sverige.

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum