Konjunkturen bromsar elektrifieringen - men solceller fortsätter öka, visar E.ONs elektrifieringsrapport
– Förändringarna är logiska sett till omvärldsutvecklingen. Det är inte konstigt att fler vill bli oberoende genom att satsa på solceller, säger Martin Höhler, vd E.ON Energidistribution.
Anslutningarna av solceller accelererar. Varje halvår tillkommer nu 100 MW i E.ONs elnät, vilket är betydligt större ökningstakt än 2020 och 2021. Redan till sommaren kommer den anslutna effekten i solcellsanläggningar överstiga storleken av en reaktor i det nedlagda Barsebäcksverket.
– Under september, som är en höstmånad, matades det in lika mycket solel i nätet som toppmånaden i fjol, juni. Men trots fler solcellsanläggningar förväntas fortsatt låg inmatning i december och januari, vilket visar att det också är viktigt att utveckla annan elproduktion, säger Martin Höhler.
Regeringen har nyligen föreslagit att stödet till privatpersoner som installerar solcellsanläggningar ökas från 15 till 20 procents skatteavdrag av kostnaden för arbete och material. Detta kan ytterligare öka takten när det gäller nya solcellsanslutningar.
Elektrifieringsrapporten visar att elsparande har blivit en folkrörelse i spåren av de höga energipriserna. Under hösten minskade elleveranserna till hushåll och mindre företag via E.ONs elnät med 15 procent. Men de sämre tiderna har också bidragit till att fler elkunder byter till en lägre säkringsstorlek. Nedsäkring innebär att man begränsar den högsta möjliga belastningen i hushållets elnät. Fördelen med att säkra ned är att den fasta avgiften för elabonnemanget blir lägre. Fram till våren 2022 rådde ett högkonjunkturmönster med fler uppsäkringar än nedsäkringar, men under sommaren ändrades den bilden och under hösten har nedsäkringstrenden förstärkts.
– Fler elkunder väljer en lägre säkringsstorlek när tiderna blir sämre. Det brukar vara en god konjunkturindikator, säger Martin Höhler.
Om Elektrifieringsrapporten:
E.ONs elektrifieringsrapport visar energisystemets och energianvändningens utveckling i E.ONs elnätsområde. E.ON är den största elnätsaktören för lokalnät i Sverige med en fjärdedel av ledningslängden och en femtedel av den energi som tas ut i lokalnäten. Rapporten bygger på E.ONs egna data samt offentlig statistik.
Läs rapporten här: https://www.eon.se/om-e-on/kapacitetsbristen/elektrifiering
E.ON reserverar sig för att fel och avvikelser kan förekomma.
Kontakter
Patric Elméntf Presschef
E.ON Sverige
Bilder
Om
Om E.ON Sverige
E.ON Sverige levererar el, värme och smarta energilösningar till drygt en miljon hushåll och företag. Vår roll är att driva energiomställningen framåt ihop med våra kunder, partners och samhället i stort. Tillsammans skapar vi smartare energi, med gemensam kraft.
E.ON Sverige ingår i den internationella energikoncernen E.ON SE, som har sitt huvudkontor i Essen, Tyskland, och verksamhet i 17 länder.
Följ E.ON Sverige AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB
Jessica Svantesson blir ny affärsområdeschef på E.ON18.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Den 1 januari 2025 tillträder Jessica Svantesson som affärsområdeschef för Energy Retail, tillika vd E.ON Energilösningar och E.ON Kundsupport, och tar samtidigt plats i E.ONs nordiska ledningsteam. Hon efterträder därmed Klaas de Gier, som går vidare till en ny roll som CCO E.ON Energy Infrastructure Solutions International.
E.ON investerar stort i Norrköping – 400 miljoner kronor i ny rökgasrening vid Händelöverket17.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
E.ON satsar närmare 400 miljoner kronor på en ny anläggning för rökgasrening och rökgaskondensering vid Händelöverket i Norrköping. Investeringen beräknas minska koldioxidutsläppen och återvinna värmeenergi till tusentals hushåll.
E.ON mer än fördubblar satsningen på flexibilitet under vintern – avsätter 20 miljoner kronor13.12.2024 09:25:23 CET | Pressmeddelande
E.ON Energidistribution utökar sin satsning på lokala flexibilitetsmarknader och avsätter 20 miljoner kronor för marknadsperioden november 2024 till mars 2025. Det är en kraftig ökning jämfört med förra vinterns budget på 8 miljoner kronor. Genom lokala flexibilitetsmarknader kan leverantörer, som exempelvis fastighetsägare och företag, bidra till att avlasta elnätet under höglasttimmar, vilket frigör utrymme i befintliga elnät. Detta innebär att fler kunder kan anslutas till elnätet, utan att först behöva vänta på att elnätskapaciteten ska byggas ut.
Energimyndigheten beviljar stöd för att skapa koldioxidinfrastruktur i södra Sverige4.12.2024 10:02:00 CET | Pressmeddelande
Malmö CO₂ Hub, ett samarbete mellan flera industri- och energiföretag i södra Sverige, har beviljats 5,3 miljoner kronor i stöd från Energimyndigheten, inom ramen för satsningen Industriklivet. Projektet syftar till att utveckla en gemensam infrastruktur i regionen förtransport och lagring eller användning av koldioxid.
E.ON gör förändringar för ökat fokus på investeringar i kärnverksamheten3.12.2024 16:17:35 CET | Nyheter
En strategisk översyn av verksamheten har lett fram till ett beslut om att fokusera på de områden där E.ON har en stark marknadsposition, ledande expertis och goda tillväxtmöjligheter. E.ON meddelar därför ett antal förändringar i syfte att kraftsamla resurser för stora investeringar inom elnät och kraftvärme och fortsatt utveckling av erbjudandet inom flexibilitet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum