Konsert för framtiden: Barnkörer sjunger existentiellt körverk om klimatkrisen

Dela
På lördag 25 mars, i samband med klimatdagen, uppförs körverket Tellus – den sårbara skönheten i Hedvig Eleonora kyrka. Tellus är ett existentiellt körverk som låter barnens röster höras − det är inspirerat av barns funderingar om klimatförändringarna.

Kompositören Anna-Karin Klockar och prästen och ekoteologen Sven Hillert fick i uppdrag av Stockholms stift att skriva ett körverk om klimatet. Det färdiga resultatet uruppfördes i Kungsholms kyrka i september förra året. Nu visas det igen, i samband med Earth hour den 25 mars, innan uppsättningen fortsätter vidare ut i landet.

Sven Hillert skrev texterna inspirerad av dem som påverkas mest av klimatförändringarna. Unga körsångare i stiftet har fått reflektera kring skapelseberättelsen och klimatkrisen. Resultatet är ett existentiellt musikstycke där verkets alla sju satser utgår från en dag i Bibelns skapelseberättelse.

– Det är lite som filmmusik. När det är film ska man helst inte höra musiken utan man ska bara känna den, säger Anna-Karin Klockar, som har skrivit musiken.

Körverket och tillhörande material är framtaget som en del av Svenska kyrkans arbete med Färdplan för klimatet, vilket är Svenska kyrkans gemensamma strategi för att minska sin egen klimatpåverkan och bidra till mänsklighetens gemensamma arbete för att bromsa effekterna av klimatförändringarna. Svenska kyrkan ska uppnå klimatneutralitet för den egna verksamheten till år 2030.

Program: Klimatdagen i Hedvig Eleonora kyrkan inleds kl 14.30 med seminariet Klimat och mystik, med kulturchef Björn Wiman, professor Petra Carlsson Redell och kyrkoherde Sven Milltoft. Körverket Tellus– den sårbara skönheten uppförs 19.00, därefter följer en mässa med levande ljus under Earth hour.

Medverkar gör: Barnkörer från Högalid, Vallentuna och Västermalms församling, Hedvig Eleonora Vokalensemble. Organist: Lars-Gunnar Sommarbäck. Dirigent: Karin Solén. Stråkensemble, piano, orgel och flöjt. Recitatör: Sven Milltoft.

Kontaktpersoner:
Anna Pihl Lindén, stiftsmusiker Stockholms stift: 070-773 02 15, anna.pihl.linden@svenskakyrkan.se
Sven Milltoft, kyrkoherde Hedvig Eleonora församling: 08-545 675 86, sven.milltoft@svenskakyrkan.se
Anna-Karin Klockar, tonsättare: 073-826 56 89, ak.klockar@gmail.com.

Mer info och bilder från repetitionerna:Körverket Tellus - den sårbara skönheten - Svenska kyrkan Stockholms stift

Tellus – den sårbara skönheten görs i samarbete mellan Stockholms stift, Svenska kyrkans unga i Stockholms stift, Stockholms stifts kyrkosångsförbund och Hedvig Eleonora församling.

Kontakter

Bilder

Om

Stockholms Stift
Västra Trädgårdsgatan 2 A
111 53 Stockholm

https://www.svenskakyrkan.se/stockholmsstift

Stockholms stift är det yngsta av Svenska kyrkans tretton stift och bildades 1942. Stiftets uppgift är att stärka de 61 församlingarnas förmåga att fullgöra den grundläggande uppgiften: fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige som består av folkvalda. Domkyrka är Storkyrkan i Gamla stan och biskop är sedan 2019 Andreas Holmberg.

Följ Stockholms Stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms Stift

Kraft och hopp i klimatnödens tid5.5.2023 13:12:09 CEST | Pressinbjudan

I mars släpptes biskop Andreas Holmbergs herdabrev Gud såg att det var gott – Att vara människa och kyrka i klimatnödens tid. På onsdag 10 maj klockan 18 arrangeras en kväll för allmänheten i Storkyrkan, där de frågor boken tar upp diskuteras och fördjupas. Syftet med kvällen är att ge inspiration och att skapa en mötesplats för fördjupande och existentiella samtal utifrån klimatsituationen – och sprida budskapet att förändring är möjligt. Kyrkan kan vara den platsen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum