Riksteatern

Konstens roll i en demokrati när Sveriges största föreställning spelas i Karlstad

Dela

Den 10 februari framförs en landsomfattande uppsättning av nobelpristagaren Harold Pinters Presskonferensen. Föreställningen är en satir över ett samhälle där kulturen kontrolleras och styrs uppifrån och kommer att spelas i 23 städer samtidigt. Riksteaterns uppsättning framförs i Karlstad och i rollerna ser vi Inga Onn som kulturministern och Per Arvidson som journalisten.

Från norr till söder kommer invånare få ta del av ett skräckscenario och ett samtal kring konstens betydelse i en demokrati. I nobelpristagaren Pinters satir möter vi en kulturminister i en totalitär stat som ger sin bild av kulturens uppgift - nämligen att allt handlar om att kontrollera människors tankar och känslor. Ministern ser ingen större skillnad mot sitt tidigare jobb som chef för säkerhetspolisen. Med Presskonferensen lyfts frågan om konstens roll i ett öppet samhälle.

- Vi lever i en tid där det fria ordet och den fria konsten inte kan tas för given, där dessa värden behöver försvaras i varje ögonblick. För Riksteatern är det förstås självklart att delta i en manifestation för det fria ordet som dessutom har hela Sverige som spelplats säger Måns Lagerlöf, Teaterchef Riksteatern.

Presskonferensen är ett projekt på initiativ av Teater Halland. För Idé och regi står Anna Sjövall, konstnärlig ledare och VD Teater Halland. Föreställningen är ett scenkonstperformance i samband med Folk och Kultur med stöd av Kulturrådet och Region Halland.

Presskonferensen spelas den 10 februari klockan 12 i Gallerian Mitt i City, Järnvägsgatan 14 i KARLSTAD parallellt med föreställningar i ESKILSTUNA, FALUN, GÄVLE, GÖTEBORG, HALMSTAD, JÖNKÖPING, KARLSKRONA, KARLSTAD, LULEÅ, MALMÖ, NORRKÖPING, SKELLEFTEÅ, STOCKHOLM, SUNDSVALL, SÖDERTÄLJE, UDDEVALLA, UPPSALA, VISBY, VÄSTERÅS, VÄXJÖ, KALMAR, ÖREBRO och ÖSTERSUND.

Medverkande

Inga Onn och Per Arvidson Regiöga Måns Lagerlöf

För mer information: http://www.presskonferensen.nu/ För press/media: http://www.presskonferensen.nu/press-media/

Onsdagen den 10:e februari kl.10.00 kommer Riksteatern Värmland och Karlstads Riksteaterförening även att hålla en presskonferens för att presentera vårens verksamheter.

Plats: Riksteatern Värmlands lokaler på Lagergrens Gata 2 Anmälan sker till: Marta Lidén Mail: marta.riksteaternvarmland.se Tel: 0735855618

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 637 59 40

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum