Rymdstyrelsen

Konstiga ljusprickar rör sig över himlen

Dela
Har du sett något konstigt på himlen på sistone? Ljusprickar som rör sig snabbt över ditt huvud, ibland i par eller till och med i en lång rad tiotals åt gången. Då har du nog med största sannolikhet lyckats få en glimt av Starlink-satelliterna. SpaceX projekt med att förse hela jorden med snabbt bredband från rymden. Missa inte dessa samt kometen ATLAS som förhoppningsvis kommer ge oss ett spektakulärt skådespel i april.
Starlink. Foto: SpaceX
Starlink. Foto: SpaceX

Starlink är rymdföretaget SpaceX storsatsning på att förse hela världen med snabbt och pålitligt internet. Målet med Starlink-projektet är att ha tiotusentals satelliter i bana runt jorden som alla ska kunna leverera en internetuppkoppling. Detta betyder i teorin att en person mitt på grönlandsisen skulle kunna få samma möjlighet till bredbandsuppkoppling som en person i exemplevis Skåne. Sex uppsändningar av Starlink-satelliter har hittills gjorts, den första i maj 2019 och den senaste den 18 mars i år. Sammanlagt finns i nuläget 297 aktiva satelliter i formation runt jorden men SpaceX har tillstånd till att sända upp 12 000 till och förhoppningen är att till sist ha hela 42 000 Starlink-satelliter i bana runt jorden inom en snar framtid. I år hoppas man kunna driftsätta Starlink för invånare i USA och Kanada och 2021 resten av världen.

Vi på Rymdstyrelsen har fått flera frågor från allmänheten där personer sett ett pärlband av ljusprickar röra sig på himlavalvet och det är med största sannolikhet just Starlink-satelliterna. Just nu rör sig nämligen ”Starlink 3” (de satelliter som sköts upp som nummer tre i ordningen) i en bana som gör att de blir synliga från främst södra Sverige. På hemsidorna Heavens-above.com och Stuff.inspace kan man se vad som rör sig ovanför oss just nu.

Se en video hur det kan se ut här

Komet på väg

Något annat att hålla utkik efter är kometen ATLAS (C/2019 Y4) som förhoppningsvis kommer att synas klart på det norra himlavalvet från ungefär mitten av april till och med mitten eller slutet av maj. Har vi tur kommer kometen vara det näst ljusstarkaste objektet på stjärnhimlen efter Venus. Kometer är dock opålitliga och har vi otur kommer festen utebli men har vi tur kan vi se något i stil med vad man kunde se 1976 då kometen West gav oss ett fantastiskt skådespel på himlavalvet.

Nyckelord

Bilder

Starlink. Foto: SpaceX
Starlink. Foto: SpaceX
Ladda ned bild

Länkar

Om

Rymdstyrelsen
Rymdstyrelsen
Box 4006
171 04 Solna

08-40 90 77 00https://www.rymdstyrelsen.se/

Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet

Rymdstyrelsen är myndigheten som stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige. Vi företräder Sverige i internationella rymdorganisationer och arbetar för att sprida kunskap om och skapa intresse för rymden. Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.

Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se

Följ Rymdstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye