Umeå kommun

Konststipendium tilldelas Helena Wikström

Dela

Kulturnämnden har beslutat att tilldela 2019 års konststipendium till Helena Wikström.

Berättelsen är central i Helena Wikströms konstnärskap och den gestaltas med hjälp av olika medier och metoder. Ibland arbetar Wikström solo, ibland i samarbete med andra. Det är inte alla konstnärer som efter en kurs i animation ger sig på att göra en hel dokumentärfilm, men det gjorde Wikström! Resultatet blev den historiska dokumentären Radio Black Peter som senare sändes på SVT under bästa sändningstid. Dokumentärfilmen och projektet resulterade också i en utställning med titeln: Pussel och pirater på Västerbottens museum 2018. Utställningen vittnar om ett omfattande konstnärligt forskningsarbete om de första radiopiraterna i Sverige 1952 och den lilla byn Lomsjö i Västerbotten.

Som alltid då Wikström gestaltar något, så gör hon det med stor känsla och kunskap om både material och rumslighet. Hennes arbete har under de senaste åren rört sig mellan många olika teman och uttryck. Från projekt som exempelvis Emergency Exit till projektet The Bubble Floats Before. Delar ur Emergency Exit visades i Umeå konsthall 2015 under titeln Radioskugga. Här tar Wikström med oss in i The Corner House i Riga, där hon låter fotografi av ljusreflexer från exitskyltar berätta delar av stadens historia. The Bubble Floats Before är en videoinstallation som bygger på dialog mellan konstnären själv och den brittiska roman- och novellförfattaren Mary Shelley (1797-1851). Ett psykologiskt möte mellan två kvinnor, vars liv och tankar flätas samman. En poetisk och mångbottnad videogestaltning. Verket visades senast i London 2019.

Förutom ett starkt och särpräglat konstnärskap är Helena Wikström en drivande kraft bakom Umeås konstscen. Detta bland annat genom sitt mångåriga engagemang i det konstnärsdrivna Galleri Verkligheten och som konstnärlig ledare för Vita Kuben på Norrlandsoperan.

Helena Wikström är född 1964 och bofast i Holmsund.

Om stipendiet

Umeå kommuns konststipendium på 50 000 kronor delas ut till en framstående konstnär med lokal förankring. Juryn består av kulturnämndens ordförande, vice ordförande, kulturchef och konstintendent. Stipendiet är inte sökbart. 

Kontakt

Helena Smith (S)
kulturnämndens ordförande
070-695 57 95
helena.smith@umea.se 

Fredrik Elgh (C)
kulturnämndens vice ordförande
070-326 21 08
fredrik.elgh@umu.se 

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum