Dagens Samhälle

Köp av skola och omsorg ökar

Dela

Köpen av privat skola och omsorg ökar och ett trettiotal kommuner handlar så mycket privat välfärd att de får stora problem om välfärdsbolag stoppas, visar Dagens Samhälles analys.

 
Förra året ökade skol- och omsorgsköpen med 1,8 miljarder kronor, eller 3 procent, till nästan 59 miljarder kronor. Sedan valet 2014 har de kommunala utgifterna för privata välfärdstjänster ökat med hela 20 procent, eller 10 miljarder kronor.

Det visar en analys av 286 kommuner och alla privata välfärdsutförare inom skola och omsorg i Dagens Samhälle Insikts databas, som samlar kommunernas fakturor från privata välfärdsaktörer.

Ett trettiotal kommuner lägger så stora belopp på privat välfärd eller har en så hög andel privat utförda tjänster att de skulle tvingas till drastiska åtgärder om rikspolitiska beslut om tuffa tillståndsregler eller vinsttak satte stopp för företagen, visar Dagens Samhälles granskning. 

– Det skulle leda till kommunalt kaos och dramatiska konsekvenser om bolag snabbt skulle tvingas till nedläggning. Flera av kommunerna skulle antagligen inte klara det, säger säger Henrik Jordahl, docent, välfärdsforskare och programchef vid Institutet för näringslivsforskning (IFN).

Sveriges mest privatiserade kommun är Täby, som lägger drygt 20 000 kronor per invånare på privata skol- och omsorgstjänster. Här står privata aktörer för nästan hälften av Täbys samlade kostnader. I toppen finns också Danderyd, Nacka, Vellinge, Solna, Vaxholm, Ekerö, Knivsta och Värmdö.

Bland de kommuner som lägger mest pengar totalt på privat skola och omsorg finns Stockholm, Göteborg, Uppsala, Nacka, Linköping och Malmö.

Hela artikeln bifogas.

Dagens Samhälle Insikt, ett helägt dotterbolag till Dagens Samhälle AB, samlar in leverantörsreskontran från landets kommuner, landsting/regioner och myndigheter, alltså de fakturor som dessa offentliga köpare har betalat under ett år. Datan har analyserats för att få fram uppgifter om vilka kommuner som har betalat vilka belopp till vilka skol- och omsorgsföretag. Betalda fakturor speglar de belopp som betalas ut. Det är inte samma sak som omsättning, eftersom till exempel för- och efterbetalda fakturor inte kan identifieras. Personlig assistans är inte med, de pengarna betalas ut från Försäkringskassan. Mer information om databasen här.

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum