Riksteatern

Koreografer uppmanas att söka residens genom open call

Dela
För andra året i rad genomför nu Riksteatern ett open call för produktionsresidens inom dans. Under en kort period kan nu verksamma koreografer ansöka om en plats för att få möjlighet att arbeta med och färdigställa sin produktion. Årets open call öppnar den 15 januari.

- Förra året genomförde vi tre produktionsresidens som koreografer fick ansöka till via ett open call och intresset var enormt. Över 80 koreografer skickade in ansökningar, vilket tydligt visar att behovet av en plats där det är möjligt att färdigställa sin produktion är stort. Därför utökar vi nu 2018 till fyra residens via vårt open call, säger Helena Ringvold, producent och ansvarig för dansresidensen på Riksteatern i Hallunda.

Produktionsresidensen är utspridda på fyra tillfällen under året, två på våren och två på hösten. Koreografer som är skrivna och verksamma i Sverige har möjlighet att ansöka. Under tre veckors tid kan koreograferna arbeta tillsammans med sitt team och få stöd i form av repetitionslokaler, produktionsmedel och teknisk support på Riksteatern i Hallunda utanför Stockholm.

Satsningen på produktionsresidens är en del av Riksteaterns arbete med att utveckla och stödja dansen i Sverige.

- För att kunna förverkliga en produktion krävs det ofta resurser som kan vara svåra att få tillgång till, som till exempel lokal och teknik. Många koreografer har därför svårt att genomföra sina idéer. Tanken är att våra residens ska ge möjligheter till just detta, fortsätter Helena Ringvold.

Ansökan till produktionsresidensen 2018 öppnar den 15 januari och sista ansökningsdagen är 28 januari. När ansökningsperioden är över väljs koreograferna ut i samråd med Riksteaterns konstnärliga råd för dans.

Ansökningar sker endast via Riksteaterns hemsida där även mer information om satsningen samt kravspecifikation finns.

Läs mer och ansök här: www.riksteatern.se/dansresidens

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Kristian Gidlunds ord blir teater27.3.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlunds ord får för första gången liv på scenen. Föreställningen bygger på den uppmärksammade blogg Kristian Gidlund skrev från det att han drabbats av obotlig cancer 2011 fram till sin död 2013. Tio år senare blir hans texter till en pjäs i regi av Johan Paus. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke som även var tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao.

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum