Umeå kommun

Kostsamt för livsmedelsföretag som inte registrerar sig

Dela

Nya sanktionsavgifter för livsmedelsföretag infördes 1 januari 2019. De är skyldiga att registrera sig hos behörig kontrollmyndighet. Om de missar att anmäla sig riskerar de en sanktionsavgift från 2 500 kr till 75 000 kr, beroende på årsomsättning.

– För att undvika avgiften är det viktigt att livsmedelsföretagen registrerar sig innan de startar eller om verksamheten byter ägare, säger Jenny Wallin, enhetschef för Livsmedel, Miljö-och hälsoskydd.

Även livsmedelsverksamheter inom stat, kommuner och landsting, som påbörjar en ny verksamhet eller tar över en registrerad verksamhet, riskerar att få betala ett fast belopp på 40 000 kronor om de missar att anmäla sin verksamhet.  Det kan handla om skolbespisningar, förskolor, äldreboenden eller liknande.

Kontrollerar att maten hanteras säkert

I Umeå kommun finns det omkring 1 000 livsmedelsföretag varav cirka 100 nyregistreringar per år. Miljö-och hälsoskydd kontrollerar att livsmedelsföretagen följer den lagstiftning som finns. På plats hos företagen kontrolleras att maten hanteras på ett säkert sätt, att det är rent i lokalen och att kunderna inte blir lurade eller vilseledda.

 För att vi ska kunna göra kontrollerna måste vi veta var verksamheten finns och vem som ansvarar för den, säger Jenny Wallin.

Reglerna gäller även kosttillskott

Alla som startar eller tar över en restaurang, skolkök, kafé, bageri, butik eller annan livsmedelsanläggning ska registrera sin verksamhet hos Miljö-och hälsoskydd innan verksamheten öppnar.

Reglerna gäller även för importörer och grossister av livsmedel samt kosttillskott. Försäljning via hemsidor och sociala medier omfattas även av reglerna om registrering. Även vid ägarbyte måste en ny anmälan göras.

För information:
Jenny Wallin
Enhetschef Livsmedel
Miljö-och hälsoskydd, Umeå kommun
090-16 16 51, 070-536 16 51
jenny.wallin@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är norra Sveriges största arbetsgivare. Våra verksamheter präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service.

Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 129 000 personer och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum