Vänsterpartiet

Kraftigt ökat stöd till välfärden i vänsterbudget

Dela
25 miljarder kronor mer till välfärden än vad regeringen satsar. Det är huvudförslaget i Vänsterpartiets vårbudgetmotion som presenteras idag.

- Regeringens egen budget visar att de inte satsar tillräckligt för att klara välfärden. Nu talar alla om hur viktig vården och omsorgen är och regeringen talar om stora satsningar. Men de satsar så lite att de i praktiken planerar för nedskärningar. Vi vill satsa 25 miljarder kronor i år utöver de pengar regeringen vill tillföra. Så kan vi undvika nedskärningar och tvärtom förbättra både kvalitet och arbetsvillkor i välfärden, säger Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson.

Vänsterpartiet har tidigare föreslagit höjningar av de generella statsbidragen, men sedan regeringens budget redovisade större behov än vad man tidigare bedömt föreslår partiet nu ytterligare höjningar.

Stöd till sommaraktiviteter för bättre hemester och fler jobb

- I sommar kommer många att semestra nära hemmet. Det kommer också vara många som inte har råd med dyra semesteraktiviteter. Vi vill ha en storsatsning på sommaraktiviteter för att ändå göra sommaren så bra som möjligt, samtidigt som vi skapar många värdefulla jobb runtom i landet. Smittoläget kommer förstås avgöra vad som är lämpligt. Så det är viktigt med flexibilitet i stödet och kreativitet i att utforma aktiviteterna så att de passar med de rekommendationer som är i sommar, säger Ulla Andersson.

I hemesterpaketet på 1,3 miljarder kronor föreslår Vänsterpartiet bl.a. stöd till vandringsleder och friluftsområden, kultur för äldre som inte kan lämna hemmet och sommarlovsaktiviteter för barn och unga anpassat till rekommendationerna.

Vård- och omsorgslyft för fler undersköterskor

Krisen visar hur beroende vi alla är av en bra sjukvård och äldreomsorg. En nyckel är att få fler undersköterskor. Vänsterpartiet vill därför satsa 4,3 miljarder kronor för att 5000 personer under två år ska få en heltidsanställning där det ingår utbildning inom vård och omsorg. Det är ett sätt att få till exempel de som idag saknar utbildning i äldreomsorgen och jobbar visstid, att utbilda sig och stanna kvar.

Totalt satsningar för 45,5 miljarder kronor

I budgetförslaget ingår satsningar för sammanlagt 45,5 miljarder kronor utöver regeringen. Många av Vänsterpartiets förslag handlar om ekonomisk trygghet för vanligt folk. Bland annat en hyresgaranti mot vräkningar, att timanställda ska få sjukpenning och att karensavdraget ska avskaffas på riktigt.

– Klassamhället märks så tydligt i krisen. Hur vi bor och vad vi jobbar med påverkar risken att smittas. För den som har små ekonomiska marginaler blir otryggheten stor när ekonomin svajar. Nu behöver vi en politik som håller ihop samhället och inte lämnar någon efter. Krisen visar att gemensamma problem kräver gemensamma lösningar, säger Ulla Andersson.

Utöver förslagen för 45,5 miljarder tillförs ALMI 25 miljarder kronor för att ge lån till småföretag i krisen, vilket inte påverkar det finansiella sparandet. För att kunna ta del av dessa lån ska företagen beskattas i Sverige, inte vara konkursmässiga sedan tidigare och inte ha några kopplingar till skatteparadis. De ska inte heller under tiden som lånen mottas göra några större aktieutdelningar, bonusutdelningar eller kraftiga löneförhöjningar för ledande befattningshavare.

Läs hela motionen på:

https://www.vansterpartiet.se/app/uploads/2020/04/Vansterpartiet_varbudgetmotion2020.pdf

Kontakter

Bilder

Om

Vänsterpartiet
Vänsterpartiet
Kungsgatan 84
112 27 Stockholm

070-620 00 64 (ej sms)http://www.vansterpartiet.se

Följ Vänsterpartiet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum