Svenska kyrkan Norrköping

Krematoriet renoveras för framtiden

Dela

När Norrköpings krematorium hotades av nedläggning väcktes debatt bland Norrköpingsborna. Nu satsar Kyrkogårdsförvaltningen istället på renovering och tillbyggnad. Byggstart sker på torsdag med högtidligt spadtag som grävs med fem grävmaskiner.

Foto: Malin Singelsö
Foto: Malin Singelsö

Pressmeddelande och pressinbjudan


På torsdag 3 december kl 10.00 sker det första högtidliga spadtaget när byggstart sker för Norrköpings krematoriums renovering och tillbyggnad. Fem grävmaskiner kommer att delta i ”spadtaget”, som på så sätt blir coronasäkrat. Deltar gör Anders Carlsson, kyrkogårdschef, Thomas Wärfman, kyrkoherde, Anne Olofsson, kyrkorådets ordförande, Dennis Kinneteg, projektledare samt en representant för SEFAB.

Två nya förbränningsugnar installeras och förbränningen kommer att ställas om till att bli ännu mer miljövänlig med ett fossilfritt drivmedel baserat på rapsolja. Byggnaden på 600 kvm renoveras.

-Vi har lagt stor vikt vid att renovering och tillbyggnad ska vara hållbar både nu och i framtiden, säger kyrkogårdschef Anders Carlsson. Både Norrköpings befolkningsmängd och efterfrågan på kremationer ökar.

Arkitekten som står för ritningen är Felix Freudenthal Lotz från Fredriksson arkitektkontor.

Det var under hösten 2017 som kyrkorådet i Norrköpings pastorat la fram ett förslag om nedläggning av Norrköpings krematorium. Förslaget var att teckna avtal med Linköpings krematorium, som skulle överta all krematorieverksamhet.

Norrköpingsborna reagerade starkt emot förslaget och debatt väcktes i frågan. Kyrkorådet vägde in frågor som sårbarhet vid en eventuell samhällskris och la fram ett nytt förslag som istället innebar att Norrköping istället skulle satsa på sitt krematorium.

Foto på arkitetkritning kan fås av Felix Freudenthal Lotz
fredrik@fredrikssonarkitektkontor.se

Kontakt
Anders Carlsson, kyrkogårdschef Norrköpings kyrkogårdsförvaltning
011-241501 /anders.h.carlsson@svenskakyrkan.se

Bilder

Foto: Malin Singelsö
Foto: Malin Singelsö
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan Norrköping
Svenska kyrkan Norrköping
Nya Rådstugugatan 7
601 04 Norrköping

+46(11)241000https://www.svenskakyrkan.se/norrkoping

Kyrkan finns till för dig.

Svenska kyrkan Norrköping vill vara en närvarande och öppen kyrka som ger möjlighet till eftertanke, tro och engagemang. Vi är en gemenskap och ett stöd i glädje och sorg. Vi finns med i vardagen liksom vid livets stora skiften, både hemma och långt bort. 

Svenska kyrkan i Norrköping har fyra församlingar, Borgs församling, Kolmårdens församling, S:t Johannes församling och S:t Olofs församling. Här finns också Diakonicentrum - DC som är en mötesplats och samtalsmottagning för ungdomar och unga vuxna. I Norrköpings pastorat finns även en kyrkogårdsförvaltningen, ett kansli och en utvecklingsenhet.

Tillsammans består Svenska kyrkan i Norrköping av ca 80 000 medlemmar, 25 kyrkor, 23 kyrkogårdar, 7 kapell och flertalet församlingshem och andra verksamhetslokaler.

Vi vill medverka till att Norrköping blir en bra plats att leva på för alla, vi vill vara där människor är. Kyrkan finns till för dig.

Följ Svenska kyrkan Norrköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Norrköping

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum