Järfälla Kommun

Krisberedskap på schemat för Järfällas skolor

Dela

Järfällas rektorer utbildas nu inom ämnet PDV, pågående dödligt våld, i samarbete med Polismyndigheten. Under våren kommer alla skolledare även att få utbildning i krisledning och möjlighet att testa sin förmåga att leda under svåra förhållanden. – Sannolikheten att något sådant här skulle kunna inträffa är låg. Men vi vill ge våra skolor verktyg för att kunna hantera allvarliga situationer om de händer. Under 2020 genomför vi därför den största utbildningsinsatsen inom dessa ämnen, säger Sara Ringström, kris- och säkerhetssamordnare vid barn- och ungdomsförvaltningen i Järfälla.

Kommunpoliserna Ida Dehnisch och Magnus Nilsson tillsammans med Sara Ringström, kris- och säkerhetssamordnare på barn- och ungdomsförvaltningen i Järfälla. Foto: Victoria Skeidsvoll
Kommunpoliserna Ida Dehnisch och Magnus Nilsson tillsammans med Sara Ringström, kris- och säkerhetssamordnare på barn- och ungdomsförvaltningen i Järfälla. Foto: Victoria Skeidsvoll

Alla rektorer och ett antal medarbetare i Järfälla får nu ökade kunskaper inom ämnet PDV, som står för pågående dödligt våld och är ett samlingsnamn för flera olika typer av våldshandlingar. Bland annat det som man brukar kalla för skolskjutningar.

Utbildning viktigt 
– Gemensamt för dessa händelser är att en eller flera gärningsmän utsätter allmänheten för livsfarligt våld under en kortare tid, till dess att handlingen avbryts av någon annan än gärningsmännen, säger Sara Ringström.

Mental förberedelse
Ökad kunskap och förståelse kring ämnet bidrar till att öka förmågan att hantera situationen. Det ger en mental beredskap.

Rektorerna utbildas nu under 4 tillfällen i vart och ett av Järfällas kommundelsområden och det är Sara Ringström och kommunpoliserna Ida Dehnisch och Magnus Nilsson som leder utbildningen inom PDV. Här får rektorerna bland annat ta del av tidigare händelser, både internationellt och nationellt.

– Vi går också igenom vägledande principer kring hur man ska agera i situationen samt hur vi inom polisen arbetar med dessa frågor. Under utbildningen ringar vi också in kända riskfaktorer, säger Ida Dehnisch.
– Många vet inte hur de skulle reagera i en allvarlig situation. Därför tar vi också upp hur akuta stressreaktioner kan se ut hos människor i kris, säger Magnus Nilsson.

Krisledning
Alla skolor måste kunna hantera längre strömavbrott, otjänligt vatten men också allvarliga våldssituationer. Krisberedskap är därför ett prioriterat område inom barn- och ungdomsförvaltningen i Järfälla.
Parallellt med utbildningen inom PDV så kommer alla rektorer att få genomgå en grundlig utbildning i krisledning. Här får de också genomföra en så kallad skrivbordsövning där de får möjlighet att testa sin förmåga att leda under en kris.

– Syftet är att stärka våra skolors förmåga att snabbt kunna agera under svåra förhållanden och minimera negativa konsekvenser. Vi ska kunna följa vårt omsorgs- och utbildningsansvar så långt det bara går, säger Sara Ringström, kris- och säkerhetssamordnare vid barn- och ungdomsförvaltningen i Järfälla.

Positiv feedback
Ida Dehnisch och Magnus Nilsson från Polismyndigheten upplever att de som hittills gått utbildningen i ämnet PDV varit nöjda.
– ja, vi har fått mycket positiv feedback. Utbildningen har väckt tankar och gett insikter som deltagarna tidigare inte har haft, säger Magnus Nilsson.

Låg sannolikhet
Nikoletta Jozsa, barn- och ungdomsnämndens ordförande ser positivt på att utbildningarna nu äger rum.
– Det här är en viktig kunskap alla skolledare måste kunna hantera och därför utbildar vi i förebyggande syfte, säger Nikoletta Jozsa (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Kontakter

Sara Ringström
Kris- och säkerhetssamordnare vid barn- och ungdomsförvaltningen i Järfälla.
Telefon: 08-580 226 36

Ida Dehnisch, kommunpolis i Järfälla
Telefon: 073-055 08 74

Magnus Nilsson, kommunpolis i Järfälla
E-post magnus-k.nilsson@polisen.se

Nikoletta Jozsa (L)Kommunalråd

Nikoletta Jozsa är kommunalråd och ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Järfälla. Presskontakt: Anders Bengtsson anders.bengtsson@jarfalla.se, 08-580 286 48 (kansli)

08-580 286 48Nikoletta.jozsa@jarfalla.se

Bilder

Kommunpoliserna Ida Dehnisch och Magnus Nilsson tillsammans med Sara Ringström, kris- och säkerhetssamordnare på barn- och ungdomsförvaltningen i Järfälla. Foto: Victoria Skeidsvoll
Kommunpoliserna Ida Dehnisch och Magnus Nilsson tillsammans med Sara Ringström, kris- och säkerhetssamordnare på barn- och ungdomsförvaltningen i Järfälla. Foto: Victoria Skeidsvoll
Ladda ned bild

Dokument

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

Järfälla i nordvästra Stockholm är en av de snabbast växande kommunerna i Sverige. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Järfälla växer, och samtidigt som det byggs nya attraktiva bostäder planerar vi för tusentals nya jobb i attraktiva kontorslägen, högre utbildning och fler besökare.

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

Detaljplaner antagna - industriområde förvandlas till stad i Barkarby17.3.2020 07:20:00 CETPressmeddelande

Nu börjar Järfälla kommun förvandlingen av Veddesta industriområde i Barkarby. De antagna detaljplanerna omfattar 22 kvarter som ska utvecklas till en upplevelserik blandstad granne med en av regionens starkaste noder för kollektivtrafik med tunnelbana, buss, pendeltåg och regionaltåg i direkt anslutning till varandra. I området äger Veidekke och Sagax fastigheter, Serneke har en markanvisning för sex kvarter och Tricoreal ett intentionsavtal för markanvisning.

Spadtag för Sveriges första superbusslinje - BRT - i Barkarby25.2.2020 14:30:13 CETPressmeddelande

I dag sattes spaden i marken i Barkarby för Sveriges första BRT-väg och BRT-linje. Med dedikerad infrastruktur och elektriska snabbgående bussar enligt BRT-standard ska restiden mellan Barkarbystaden och tunnelbanan i Akalla halveras. Den nya vägen och BRT-linjen är ett viktigt steg för framtidens kollektivtrafik och nästa steg i det unika samarbetet mellan Järfälla kommun, SL och Nobina att skapa världens modernaste kollektivtrafik i Barkarby.

Pressinbjudan - Spadtag för unik superbusslinje i Barkarby25.2.2020 07:05:00 CETPressmeddelande

2020 öppnar den första elektrifierade BRT-linjen i Stockholm och i dag tas det första spadtaget i Barkarby för det som blir Sveriges första riktiga BRT-busslinje. Genom dedikerad infrastruktur och helt elektriska BRT-bussar med snabba flöden och hög turtäthet tas därmed ett spadtag för framtidens kollektivtrafik och fortsättningen på samarbetet i Barkarbystaden. Till detta spadtag är ni varmt välkomna att delta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum