Sveriges Arkitekter

Kritikerpriset 2022 tilldelas Sven Blume

Dela
Dokumentärfilmaren Sven Blume mottog den 13 april Sveriges Arkitekters Kritikerpris på Arkitekturgalan i Göteborg för filmen Det krokiga och det raka.
Sven Blume. Fotograf: Axel Öberg.
Sven Blume. Fotograf: Axel Öberg.

Juryns motivering lyder:

”Kritikerpriset 2022 går till en djupt personlig betraktelse om arkitekturens innersta väsen. En poetisk odyssé som leder oss från ett utifrånperspektiv ända in under skrivbordslampornas bleka sken. Här fångas inte enbart en livsgärning, utan essensen i mycket av det som är arkitekturens kärna. Årets pris tilldelas filmen Det krokiga och det raka, om arkitekten Carl Nyrén, av Sven Blume.” 

– Bra arkitekturkritik har ofta ett pedagogiskt inslag, och det stämmer väl ifråga om årets pristagare. Sven Blume fångar tittaren med sin familjeberättelse som säger mycket om vad arkitektur är, säger Sveriges Arkitekters ordförande Emina Kovacic.

Filmen Det krokiga och det raka kan ses på SVT Play fram till den 2 april.

Om Kritikerpriset:

Sveriges Arkitekter instiftade priset 1986, för att uppmuntra arkitekter, journalister, författare, med flera, att recensera, debattera och analysera svensk arkitektur. Kritikerpriset tilldelas upphovspersonen till den bästa arkitekturanalysen som publicerats under senaste året eller till den eller de som gjort den mest anmärkningsvärda insatsen för att stärka ett initierat samtal om arkitektur och samhällsplanering under de senaste åren.

– Diskussionens vågor har gått höga runt juryns bord, och varje kandidat har utvärderats grundligt. Men i slutändan var det ett enkelt val. Årets pristagare är helt enkelt 2023 års bästa arkitekturkritik. Stort grattis till pristagaren, säger juryns ordförande, arkitekt SAR/MSA Per Bornstein. 

Juryn för Kritikerpriset bestått av:

arkitekt SAR/MSA Per Bornstein, Bornstein Arkitektur och media (ordförande); Annica Kvint, journalist på bland annat Dagens Nyheter och Kritikerpristagare 2021; landskapsarkitekt LAR/MSA Karin Andersson, Disorder; och Kerstin Brunnberg, journalist och tidigare bland annat vd för Sveriges Radio och chef för Arkdes.

Övriga nominerade var CSAM (Centrum för studier av markanvändning) för sitt utforskande arbete med området Sofielund i Malmö, arkitekthistoriker Frida Grahn, för antologin In Other Eyes samt Rasmus Waern för dokumentärfilmen En annan stad. Information om övriga nominerade >

Mer information om årets vinnare följer på
arkitekt.se >
Kontaktuppgifter till Sven Blume:
https://svenblume.se/om-mig/


Fotona är fria för redaktionell användning. Ange fotografens namn.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Sven Blume. Fotograf: Axel Öberg.
Sven Blume. Fotograf: Axel Öberg.
Ladda ned bild
Filmaffischen för Kritikerprisvinnarne. Illustration: Sven blume
Filmaffischen för Kritikerprisvinnarne. Illustration: Sven blume
Ladda ned bild

Länkar

Om

Sveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter
Storgatan 41, Box 5027
102 41 Stockholm

Växel 08-505 577 00http://www.arkitekt.se

Sveriges Arkitekter är ett fackförbund och en intresseorganisation som driver Sveriges arkitekters gemensamma frågor – från studietiden och genom hela yrkeslivet. Vi står upp för arkitekternas arbetsvillkor och driver kårens intressen för att åstadkomma vackra, hållbara och välfungerande livsmiljöer. Vi har över 14 000 medlemmar och växer ständigt.

Följ Sveriges Arkitekter

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Arkitekter

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum