Riksteatern

Kultboken Maken för första gången på teaterscenen

Dela

Känslomässiga krockar, desperata gräl, uppbrott, tårar, mångordiga analyser och lustfyllda återföreningar. För första gången har Gun- Britt Sundströms bok Maken dramatiserats för en professionell teaterscen. Nu är det urpremiär för Ninna Tersmans dramatisering av Maken på Riksteatern, i regi av Lena Mossegård.

Hur bevarar man sig i en tvåsamhet? Och vad har man för ansvar inför en person som älskar en? I Maken får vi följa de två unga universitetsstudenterna Martina och Gustav då de försöker hitta ett fungerande sätt att leva i en relation. Handlingen utspelar sig under sju års tid med start 1967. I Lena Mossegårds och Ninna Tersmans Maken gestaltas Martina av två personer vilket ger föreställningen en ytterligare dimension.

- När Ninna föreslog att vi skulle ta oss an Maken kände jag inte till boken. Jag insåg snabbt att det var en kultroman utifrån alla reaktioner jag mötte i min omgivning. Jag slukade den och kände direkt att detta kunde vara ett intressant material för teaterscenen. En viktig ingrediens var att hitta en teatral form där Martinas inre reflektioner, som upptar stor del av boken, kunde gestaltas i sceniska situationer. Vårt grepp blev att dela Martina rollen på två, säger Lena Mossegård, regissör.

Boken Maken gavs ut 1976 och har sedan dess blivit något av en klassiker som lästs och citerats av många generationer. Gun-Britt Sundström kallade själv boken för en förhållanderoman och den har av många beskrivits som en relationsbibel.

- Utmaningen var att hitta ett sätt att behålla bokens lågmäldhet och att skildra ett ungt förhållandes framväxt, där det inte sker några stora dramatiska skeenden men att samtidigt få med sig den rappa och humoristiska ton som finns i boken. Det har handlat om att hitta en form, där bokens tidsanda tillsammans med alla dessa ingredienser kunde rymmas, säger Ninna Tersman, dramatiker.

Urpremiär den 3 oktober i Nora

Medverkande Jesper Feldt Miriam Forsberg Karin Bengtsson

Efter en roman av Gun-Britt Sundström Dramatisering Ninna Tersman Regi Lena Mossegård Scenografi och kostym Johanna Mårtensson Ljusdesign Sofia Linde Komposition & ljuddesign Magnus Larsson Mask och peruk Linda Goncalves Studiomusiker Anders Sjögren (tenorsax, altsax)

För mer information samt turnéplan: http://www.riksteatern.se/forestallningar/maken/

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/maken

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum