Riksteatern

Kultboken Maken för första gången på teaterscenen

Dela
Känslomässiga krockar, desperata gräl, uppbrott, tårar, mångordiga analyser och lustfyllda återföreningar. För första gången har Gun- Britt Sundströms bok Maken dramatiserats för en professionell teaterscen. Nu är det urpremiär för Ninna Tersmans dramatisering av Maken på Riksteatern, i regi av Lena Mossegård.

Hur bevarar man sig i en tvåsamhet? Och vad har man för ansvar inför en person som älskar en? I Maken får vi följa de två unga universitetsstudenterna Martina och Gustav då de försöker hitta ett fungerande sätt att leva i en relation. Handlingen utspelar sig under sju års tid med start 1967. I Lena Mossegårds och Ninna Tersmans Maken gestaltas Martina av två personer vilket ger föreställningen en ytterligare dimension.

- När Ninna föreslog att vi skulle ta oss an Maken kände jag inte till boken. Jag insåg snabbt att det var en kultroman utifrån alla reaktioner jag mötte i min omgivning. Jag slukade den och kände direkt att detta kunde vara ett intressant material för teaterscenen. En viktig ingrediens var att hitta en teatral form där Martinas inre reflektioner, som upptar stor del av boken, kunde gestaltas i sceniska situationer. Vårt grepp blev att dela Martina rollen på två, säger Lena Mossegård, regissör.

Boken Maken gavs ut 1976 och har sedan dess blivit något av en klassiker som lästs och citerats av många generationer. Gun-Britt Sundström kallade själv boken för en förhållanderoman och den har av många beskrivits som en relationsbibel.

- Utmaningen var att hitta ett sätt att behålla bokens lågmäldhet och att skildra ett ungt förhållandes framväxt, där det inte sker några stora dramatiska skeenden men att samtidigt få med sig den rappa och humoristiska ton som finns i boken. Det har handlat om att hitta en form, där bokens tidsanda tillsammans med alla dessa ingredienser kunde rymmas, säger Ninna Tersman, dramatiker.

Urpremiär den 3 oktober i Nora

Medverkande Jesper Feldt Miriam Forsberg Karin Bengtsson

Efter en roman av Gun-Britt Sundström Dramatisering Ninna Tersman Regi Lena Mossegård Scenografi och kostym Johanna Mårtensson Ljusdesign Sofia Linde Komposition & ljuddesign Magnus Larsson Mask och peruk Linda Goncalves Studiomusiker Anders Sjögren (tenorsax, altsax)

För mer information samt turnéplan: http://www.riksteatern.se/forestallningar/maken/

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/maken

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Kristian Gidlunds ord blir teater27.3.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlunds ord får för första gången liv på scenen. Föreställningen bygger på den uppmärksammade blogg Kristian Gidlund skrev från det att han drabbats av obotlig cancer 2011 fram till sin död 2013. Tio år senare blir hans texter till en pjäs i regi av Johan Paus. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke som även var tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao.

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum