Riksteatern

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kunhke öppnar årets firande av Eldfesten

Dela

[image]

Förra året deltog nästan 50 000 personer när Riksteatern arrangerade Eldfesten, eller Chaharshanbeh Souri, runt om i landet och miljontals människor följde festivalen via direktsändning från Kungsträdgården - detta gör det svenska firandet till det största i världen.

För sjunde året i rad bjuder Riksteatern tillsammans med ett antal ideella aktörer på en fantastisk eldfest för att välkomna våren och ljuset. Eldfesten (http://www.eldfesten.se/)arrangeras i år i Stockholm, Göteborg och Malmö, vilket gör Sverige till det land i världen där firandet är störst. Detta har inte undgått internationell press - Eldfesten direktsänds från Kungstädgården och har miljontals TV-tittare världen över. I år öppnas firandet av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kunhke.

Den 15 mars från klockan 18 fylls Kungsträdgården i centrala Stockholm, Heden i Göteborg och Folkets park i Malmö av världsartister, dans, mat och gemenskap under bar himmel. Eldfesten i Stockholm bjuder i år in till en unik show med eldslukare, akrobater och magiska dansakter skapad av gruppen Act of Emotion. Artister i urval är: Sattar, en världsartist av rang och en av Irans största stjärnor, Rana Mansour, iransk-amerikansk singer songwriter och Negar Zarassi, operasångerska från Göteborg som kommer att framföra musik särskilt skriven för tillfället. Festivalen i Kungsträdgården leds av Max Amini, amerikansk ståupp-komiker med rötter i Iran. Mer information om firandet i de respektive städerna finns här (http://www.eldfesten.se/).

- Trots förbud mot högtiden i perioder har Eldfesten firats i nästan 4000 år utan att begränsas av nationsgränser, religion och språkbarriärer. Det är en fest för mångfald och integration som berikat Stockholm och Sverige med en ny tradition och i år kommer fler än någonsin ha möjlighet att följa sändningarna från Kungsträdgården. Med mat, dans, musik och gemenskap som redskap firar vi in våren, solen och ljuset tillsammans och står samtidigt upp för demokrati och mänskliga rättigheter, säger Magnus Aspegren, VD för Riksteatern.

Om Eldfesten: Eldfesten eller Chaharshanbeh Souri som den heter på persiska, är en kulturell högtid som har nära anknytning till det iranska, afghanska, kurdiska och tadzjikiska nyåret Norouz . Högtiden är en festival med våren, solen, ljuset och det nya året i fokus och har firats i nästan 4000 år. Med Eldfesten och Norouz-firandet fortsätter Riksteatern arbetet för kultur, demokrati och mänskliga rättigheter. Eldfesten produceras av Riksteatern i samarbete med bla. Föreningen Farhang , Eldfestkommittén, Stockholms stad, Göteborgs Eldfestkommitté, Göteborgs stad, Göteborg & Co, Iransk-Svenska föreningen i Malmö, Malmö stad, Föreningen Yari, Föreningen Persis, Persian Art, Iranian Human watch, Iranska pensionärsföreningen, Föreningen Nima, Iranska Riksförbund, Göteborg, Xcons, mfl.

Läs mer om Eldfesten här (http://www.eldfesten.info/stockholm/index.html).

För pressbilder se Riksteaterns mediabank (http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/eldfesten-2016).

Presskontakt: Amanda Borg Tel: 070-764 84 68

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum