Kungliga Operan lanserar gratistjänsten Operan Play – för att alla ska kunna få uppleva opera och balett

Som Sveriges nationalscen för opera och balett ska Kungliga Operan driva utvecklingen av konstarterna. I förlängningen handlar det också om att utveckla publikupplevelsen och publikrelationen.
Under 2019 gjordes omfattande publikundersökningar som visar att det finns en potentiellt stor publik som är intresserade av opera och balett/dans men av olika anledningar inte når våra konstarter. En tredjedel av den scenkonstintresserade svensken kan tänka sig att se Kungliga Operans föreställningar digitalt. På samma fråga bland personer i riket som ännu inte besökt Kungliga Operan, säger var fjärde person att de skulle vara intresserade av att se föreställningar från Operan digitalt. Framförallt anges i undersökningarna att man vill se hela föreställningar och mer om livet bakom scenen.
För att göra opera, balett och konserter mer tillgängliga lanserar Operan därför Operan Play, en digital kanal som är helt avgiftsfri och utan login där Kungliga Operan noggrant valt ut föreställningar och konserter. Vissa föreställningar kommer att sändas live direkt från operahuset.
För att ge betraktaren en fördjupad upplevelse kommer kanalen också att erbjuda exklusivt material om verken, artisterna och vad som händer bakom scenen. Operan Play blir en plattform som hela Sverige kan ta del av, helt i enlighet med de nationella kulturpolitiska målen där ”alla ska alla ha möjlighet att delta i kulturlivet”.
Birgitta Svendén, Kungliga Operans vd:
»Inför lanseringen av Operan Play har Operan redan testat att sända ut konserter till vårdhem och äldreboenden i samarbete med Betaniastiftelsen/Kulturarenan, vilket varit mycket uppskattat för de grupper som inte har möjlighet att komma till föreställningar. Vid första sändningstillfället gick en konsert ut till 7 boenden i hela landet och 70-tal personer hade möjlighet att ta del av musik från nationalscenen. Det har sedan dess blivit fyra konserter till. I framtiden planerar Operan att fortsatta samarbetet med Betaniastiftelsen för att på egna plattformen Operan Play – eller deras plattform – fortsätta demokratisera musikupplevelsen. Med Operan Play är du alltid nära Kungliga Operan, oavsett geografiskt avstånd. Du kan också få uppleva Operan riktigt nära inpå – det du vanligtvis inte ens kan få i salongen i vårt operahus«, säger Birgitta Svendén och understryker att detta är en fantastisk möjlighet att demokratisera våra konstformer.
Med Operan Play tar Kungliga Operan alltså ett viktigt steg i utvecklingen också för att möta alla människor som ännu inte besökt Operan.
»Vår vision är att kunna sända live flera gånger om året och att kunna erbjuda svenska folket ett stort utbud från Operahuset på Operan Play, säger Birgitta Svendén. ”Vi ser också att beteendet att lyssna på musik ökar och här kan vi erbjuda ett unikt material från våra inspelningar med Kungliga Hovkapellet som aldrig tidigare givits ut.«
Premiär sker alltså den 4 mars och i premiärutbudet bjuds på ett rikt utbud (se nedan). Nytt material publiceras kontinuerligt. Innehållet kommer att vara utvalt och kurerat av de konstnärliga cheferna och finnas tillgängligt en viss tid.
PREMIÄRUTBUDET 4 MARS:
Short Stories II
En unik möjlighet att se den utsålda föreställningen som visar svensk operas framtid. Tre nya svenska operor i miniformat – inspelat på Rotundan på Operan.
Extramaterial: Samtal med kompositörerna med klipp från repetitioner.
Madama Butterfly
Den stora succén från 2014 med superstjärnan Asmik Grigorian. En ABC-opera med hög igenkänningsgrad. Hela föreställningen finns tillgänglig.
Extramaterial:
- Samtal med regissör (Kirsten Harms), solist (Daniel Johansson) och dirigent (Lawrence Renes)
- Behind the scenes med scenmästare Lucia Sampognaro Barton
Eskapist
Alexander Ekmans succébalett Eskapist i unik kortversion, med nytt material om och med Alexander Ekman.
Extramaterial:
- Intervju med Mikael Karlsson, kompositör
- Intervju med Henrik Vibskov, modeskapare och kostymör
Behind the scenes
- Livet på Operan del 1-5
SVT:s omtalade dokumentärserie om livet på Operan – välkommen in i den underbara värld som är Operans!
Audio
Valkyrian av Richard Wagner
Ljudinspelning från 2017. Staffan Valdemar Holms omtalade uppsättning av Nibelungens ring i en inspelning från 2017 med Nina Stemme som Brünnhilde i Ringens älskade andra del.
Extramaterial: ur samtalsserien Ringhörnan – Operans dramaturg Katarina Aronsson möter regissör Staffan Valdemar Holm.
Konsert
Kammarkonsert till minne av Armas Järnefelt
Kungliga Hovkapellet i en unik konsert inspelad i Guldfoajén november 2019 – förutom Järnefelt även musik av Jean Sibelius och Wilhelm Stenhammar.
Extramaterial: intervju med dirigent Emil Eliasson
KOMMANDE MATERIAL:
Två inspelningar med Operan-aktuella världskoreograferna Ek och Naharin.
EXKLUSIVT: Meet the Choreographer – Mats Ek
Möt legendariske koreografen Mats Ek när han samtalar med Marie-Louise Ekman inför premiären av överbord; med repetitionsinslag.
EXKLUSIVT: Meet the Choreographer – Ohad Naharin
Mr Gaga himself i ett samtal på Galleri CF Hill under hans besök i Stockholm i februari.
Konsert Jenny Lind
Kungliga Operan uppmärksammar 200-årsjubiléet av ”den svenska näktergalens” födelse med en livesänd konst i mars.
FAKTA:
Under 2019 har Kungliga Operan genomfört omfattande undersökningar för att kartlägga svenskarnas intresse för scenkonst, och resultaten är lovande. Mer än var tredje svensk ser scenkonst live regelbundet, minst 3-5 ggr per år. Av dessa ser cirka 48% scenkonst digitalt och via play tjänster.
Hela 25% eller 2,3 miljoner svenskar är intresserade av opera och cirka 1,4 miljoner svenskar är intresserade av balett.
Och nästan var tredje av de som är intresserade av opera och balett vill även se föreställningar digitalt. I en undersökning bland människor som aldrig besökt operan av olika skäl säger var fjärde att de kan tänka sig att ta del av Operan Play.
Nyckelord
Kontakter
Torbjörn ErikssonPresschef
Tel:070-634 43 53torbjorn.eriksson@operan.seBilder

Länkar
Om
Kungliga Operan är sedan 1773 Sveriges nationalscen för opera och balett.
Följ Kungliga Operan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan
Barberaren i Sevilla går en ny vår till mötes på Kungliga Operan28.4.2025 11:15:50 CEST | Pressmeddelande
Figaro är tillbaka i ny gestalt! Nu på fredag, den 2 maj, har Linus Fellboms uppsättning av Rossinis klassiker Barberaren i Sevilla har nypremiär på Kungliga Operan, den här gången med David Roy i rollen som den trixande barberaren. Ett utmärkt tillfälle för publiken att se hela triologin i en följd: Figaros bröllop kommer tillbaka till scenen i höst på allmän begäran, och Figaro skiljer sig, den avslutande delen i Fellboms regi, får premiär våren 2026.
Maya Schonbrun ny premiärdansare i Kungliga Baletten25.4.2025 11:31:28 CEST | Pressmeddelande
Maya Schonbrun är ny Premiärdansare i Kungliga Baletten. Hon tog emot utmärkelsen av balettchef Nicolas Le Riche och Kungliga Operans vd Fredrik Lindgren i samband med torsdagens föreställning av Giselle, där hon dansar huvudrollen.
SVT visar dokumentären Mats Ek - I arbete, om skapandet av koreografens sista verk.15.4.2025 10:20:02 CEST | Pressmeddelande
I samband med att mästerkoreografen Mats Ek fyller 80 år visar SVT en dokumentär gjord av Kungliga Operans filmare Maria Paulsson. I filmen Mats Ek - I arbete får tittarna följa med bakom kulisserna under skapandet av verket En kopp kaffe, som hade premiär på Kungliga Operan under våren 2025.
Anders Hellström appointed new Artistic Director of the Royal Swedish Ballet14.4.2025 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Anders Hellström has previously been artistic director of several other prominent ballet companies, including the Göteborg Opera Dance Company and Nederlands Dans Theatre. He will take up his position at the Royal Swedish Ballet this summer and take over from Nicolas Le Riche, whose appointment expires after eight years.
Anders Hellström ny konstnärlig chef för Kungliga Baletten14.4.2025 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Anders Hellström har varit konstnärlig chef för flera framstående balettkompanier, bland annat Göteborgsoperans danskompani och Nederlands Dans Theatre. Han tillträder vid Kungliga Baletten i sommar och tar över efter Nicolas Le Riche, vars förordnande går ut efter åtta år på posten.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum