Stångåstaden

Kvarteret Eddan vinner Östergötlands arkitekturpris

Dela

Stångåstadens kvarter Eddan i korsningen Djurgårdsgatan-Drottninggatan i Linköping har vunnit Östergötlands arkitekturpris. I motiveringen står bland annat att läsa att projektet har genomförts med imponerande hög byggnadskvalitet och erbjuder ett brett utbud av välplanerade hyreslägenheter i attraktivt läge. I motiveringen lyfts även fram att kvarteret har utvidgat innerstaden med stor hänsyn till befintlig bebyggelse och utgör ett intressant tillägg i stadsmiljön.

Kvarteret Eddan i Linköping
Kvarteret Eddan i Linköping

Platsen där Eddan ligger, vid korsningen Drottninggatan-Djurgårdsgatan, har varit allt från busstation till parkeringsplats. Kvarteret består av 231 bostäder och 3400 kvm yta för kommersiella lokaler.

-          Arkitekturpriset är ett erkännande att vi med bygget av Eddan har bidragit till att göra Linköpings innerstad ännu lite vackrare. Genom ett fint samarbete med både arkitekt och byggentreprenör har vi inte bara skapat över 200 attraktiva bostäder och ett antal lokaler för kommersiell verksamhet med toppenläge utan dessutom förvandlat en parkeringsplats till ett blickfång och en mötesplats, säger Fredrik Törnqvist, vd Stångåstaden.

Arkitekten bakom Eddan är Tengbom.

-          Vår ambition var att ta fram ett landmärke som fick ta för sig i Linköping, samtidigt som det omsorgsfullt skulle kunna anpassa sig och smälta in i den kulturhistoriska och känsliga miljön runtomkring - en levande och inbjudande plats med butiker, caféer, restauranger med en arkitektur som tillför något nytt i stadsbilden. Ett väldigt fint samarbete med Stångåstaden la grunden för projektet och nu hoppas vi att kvarteret blir en uppskattad plats av alla Linköpingsbor, säger Jan Izikowitz, uppdragsansvarig arkitekt på Tengbom.

Motiveringen i sin helhet:

Kvarteret Eddan och Emblan har genom sin utformning tillfört Linköping betydande kvaliteter ur ett stadsbyggnadsperspektiv. Projektet har genomförts med imponerande hög byggnadskvalitet och erbjuder ett brett utbud av välplanerade hyreslägenheter i attraktivt läge. Kvarteret har utvidgat innerstaden med stor hänsyn till befintlig bebyggelse och utgör ett intressant tillägg i stadsmiljön.

De två nya kvarteren har tillkommit genom en lång process som inleddes med parallella uppdrag om parkeringshus/bostäder 2005 och har därefter ändrat innehåll och inriktning ett flertal gånger. Den nya bebyggelsen har funnit en stadsmässig form som bidragit till att innerstaden vuxit västerut. Eddan/Emblan är tydligt definierade och har gestaltats med inspiration från, och med stor hänsyn till, omgivande strukturer och byggnader. Kvarteren är fint sammanhållna i färg och material samt uppvisar variationer och kontraster anpassade efter sitt sammanhang.

Den högre byggnaden till väster är inte enbart motiverad av den höga exploateringsgraden, den tillför också den accent och dissonans som gör bebyggelsen intressant. Färdigställandet innebär att gatukorsningen Drottninggatan/Djurgårdsgatan nu har fått en fjärde rätvinklig fasad, vilket ger förutsättningar för att i framtiden omvandla korsningen till en mer begriplig och formstark plats.

Bebyggelsen erbjuder ett brett utbud av välplanerade hyreslägenheter i attraktivt läge. Med den stora variationen av bostäder och lokaler riktar sig kvarteren till en bred målgrupp. Parkeringsplatser är effektivt integrerade och omsorg har lagts på att skapa gröna gårdsmiljöer skyddade från stadens brus.

Projektet är väl gestaltat som stadsbyggnadsidé och har genomförts med imponerande hög byggnadskvalitet. Byggherren har på ett föredömligt sätt låtit kvalitet och långsiktighet prägla processen, bl.a. genom att ursprungsarkitekten fått medverka som rådgivare under hela byggnationen.

Om Östergötlands arkitekturpris:

Östergötlands arkitekturpris ges åt ett projekt av hög arkitektonisk kvalitet innefattande ett eller flera av följande områden: husbyggnad, stadsbyggnad, inredning, landskap och fysisk planering. Pristagare utses av en jury, bestående av fyra ledamöter utsedda av Sveriges Arkitekter Östergötlands årsmöte. 

Om Eddan:

Byggherre: Stångåstaden

Arkitekt: Tengbomgruppen AB

Byggentreprenör: ED Bygg Sverige AB

Antal bostäder: 231

Storlek på bostäder: 21–137 kvm, 1-6 rum och kök

Yta för kommersiella lokaler: 3400 kvm

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Kvarteret Eddan i Linköping
Kvarteret Eddan i Linköping
Ladda ned bild

Om

Stångåstaden
Stångåstaden
Box 3300
580 03 Linköping

013-20 85 00http://www.stangastaden.se

Stångåstaden är det största bostadsbolaget i Linköping och ägs av Linköpings kommun. Vi äger och förvaltar cirka 18 000 lägenheter, 4 000 av dem är studentbostäder och förvaltas av dotterbolaget Studentbostäder i Linköping AB. Dessutom har vi cirka 40 byggnader med kulturhistoriskt värde som förvaltas av dotterbolaget Kulturfastigheter. 

Följ Stångåstaden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stångåstaden

Vikten av bra nätverk11.5.2022 11:51:20 CEST | Blogginlägg

Jag tror att nätverk är en nyckel till framgång. Bostadsbranschen är bra på att omvärldsbevaka och via olika nätverk delar vi med oss av insikter och erfarenheter. Nätverken finns på många nivåer i bolagen och vi inspirerar varandra i hur vi kan utveckla våra verksamheter. Jag har precis varit och träffat några duktiga kollegor i branschen som arbetar i större bolag ute i landet. Vi brottas med samma utmaningar och att få möjlighet till gemensamma diskussioner är väldigt värdefullt. Här kommer en lägesbild över frågor som många jobbar med just nu.

Vi söker nytänkare som vill utveckla framtidsstaden Linköping6.4.2022 11:30:00 CEST | Blogginlägg

Som stor fastighetsaktör har vi ett viktigt uppdrag att bidra till att Linköping fortsätter vara en attraktiv plats att leva, bo och verka i. Ofta blir det stort fokus på vår nyproduktion men vi lägger även ner cirka 700 miljoner kronor om året i upprustning i form av underhåll och ombyggnader för att utveckla våra befintliga fastigheter och bostadsområden. Nu söker vi fler som vill vara med och utveckla Linköping.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum