Åklagarmyndigheten

Kvinna begärd häktad misstänkt för grov krigsförbrytelse (obs! korrigerad kontaktuppgift)

Dela

En 49-årig kvinna har begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för grov krigsförbrytelse och folkrättsbrott, grovt brott. Åklagarna är tillgängliga efter häktningsförhandlingen.

 – Hon är misstänkt för att tillsammans och i samförstånd med andra ha medverkat till att ett barn under femton år har använts som barnsoldat, säger kammaråklagare Reena Devgun.

Den misstänkta brottsperioden är oktober 2013 – maj 2016 och ska ha begåtts under den väpnade konflikten i Syrien.

Det är tingsrätten som sätter ut tid för förhandlingen. Än så länge finns ingen tid beslutad.

Målnummer i Stockholms tingsrätt: B 20218-20.

Kontakt

Kammaråklagarna Reena Devgun och Karolina Wieslander är tillgängliga för media på plats i tingsrätten i cirka trettio minuter efter att häktningsförhandlingen är avslutad. Därefter är åklagarna tillgängliga på telefon i ytterligare trettio minuter. Innan häktningsförhandlingen är de inte tillgängliga. Reena Devgun 010-562 57 62. Karolina Wieslander 010-562 54 53.   

Om brottsrubriceringen:
Misstanken avser en misstänkt gärning under en längre period mot en målsägande. Under den misstänkta brottsperioden gjordes lagändringar som gör att det är två brottsrubriceringar trots att det är en och samma gärning.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum