Umeå kommunUmeå kommun

Kvinnohistoriskt museum öppnar 17 maj med utställningen Haenyeo – havets kvinnor

Dela

På ön Jeju utanför Sydkorea lever dykarkvinnorna haenyeo. Kvinnorna existerar i symbios med havet, vågorna och stormarna. Den över tusen år gamla traditionen bygger på en stark gemenskap och ett hållbart fiske. I utställningen Haenyeo - havets kvinnor får vi möta några av kvinnorna genom porträtt, unika föremål och film.

Att leva i harmoni med naturens tillgångar är essentiellt inom haenyeokulturen. Kvinnorna är fridykare och använder inte dyktuber och harpuner. De har utvecklat en speciell andningsteknik för att klara av att vara under ytan en längre period. Haenyeo fiskar efter säsong och det finns strikta regler för vilka djur och växter som får fångas, allt för att garantera havets naturliga tillväxt. 

Under generationer har haenyeo skaffat sig en stor kunskap om havet och det marina livet. Yrket går traditionellt i arv och flickor blir upplärda från tidig ålder. Fram till 1500-talet arbetade både kvinnor och män som dykare, men efter hand övertogs yrket helt av kvinnor. Haenyeo försörjer familjen medan männen i första hand tar hand om hushållet. 

- Männen frös för mycket för att kunna dyka utan dräkt. Kvinnor frös också, men vi stod ut, säger Jeong-Ja Kim, 86 år och haenyeo.  

Sedan 2016 står haenyeo med på UNESCO:s lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. Mycket tyder dock på att traditionen är hotad - idag söker sig allt fler av öns unga kvinnor till andra yrken eller flyttar in till städerna för att studera.  

Utställningen 
I Haenyeo - Havets kvinnor får vi möta några av kvinnorna och få inblick i deras liv och kultur. I utställningen presenteras 20 starka porträtt av fotografen Hyung S. Kim, som under flera år har följt haenyeo i deras naturliga miljö. Kim blev tagen av de vackra och starka ansiktena hos havets kvinnor. 

I utställningen presenteras unika föremål från kulturen som donerats till Sjöfartsmuseet Akvariets samlingar av Sooni Kim, vars mor och mormor var haenyeo. Det visas även klipp från dokumentären Dykarkvinnorna i Korea producerad av Hee-Young Ko. I filmen får vi höra kvinnorna själva berätta om sitt arbete och liv.  

Utställningen är producerad av initiativtagaren Min Jeong Ko och Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg. Min Jeong Kos farmor var haenyeo och hon har en stor passion för kulturen. 

Utställningen visas på Kvinnohistoriskt museum 17 maj 2021 – 25 sept 2022.

Press 

Utställningen öppnar 17 maj klockan 11.00.  
Det finns möjlighet för press att ställa frågor och besöka utställningen innan öppningen, coronaanpassade pressbesök bokas med maria.hedberg@umea.se  

Kvinnohistoriskt museum öppnar 17 maj 2021 och har öppet måndag - fredag, kl. 11-17.

Det finns fyra högupplösta porträtt tillgängliga för press.
Namnge fotografen Hyung S. Kim vid användning av fotografierna.

För frågor kring intervju och pressbilder:
Maria Hedberg
Kommunikatör Kvinnohistoriskt museum
070-390 11 78
maria.hedberg@umea.se

Kvinnohistoriskt museum öppnade 2014 och är Sveriges första kvinnohistoriska museum. Museet har på kort tid etablerat sig som en aktör och plattform för frågor som gäller jämställdhet och kvinnohistoria, lokalt och nationellt.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Kang Sunok, Hamo Jeju 2014. Fotograf: Hyung S. Kim
Kang Sunok, Hamo Jeju 2014. Fotograf: Hyung S. Kim
Ladda ned bild

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

”Studiegård” på Dragonskolan ska stötta efter distansstudier4.5.2021 09:06:12 CEST | Pressmeddelande

Under pandemin har gymnasieeleverna tvingats ta ansvar för sina studier på ett helt annat sätt än vad som är normalt. På Dragonskolan arrangeras därför nu en ”studie-gård” för alla elever under varje dag fram till sommaren. – Vi har upprätthållit en god kvalitet på undervisningen genom hela pandemin, men det går inte att sticka under stol med att närundervisning slår all form av distansundervisning, säger Henrik Bolin, samordningsrektor på skolan.

Fortsatt delvis distansundervisning på kommunala högstadie- och gymnasieskolor27.4.2021 08:30:03 CEST | Pressmeddelande

De kommunala högstadie- och gymnasieskolorna fortsätter med delvis distansundervisning 3-28 maj. – Tyvärr är smittspridningen i Umeåområdet hög, den positiva trend som exempelvis finns i Södra Lappland finns inte här. Vi har därför efter samråd med smittskyddsläkare på Region Västerbotten beslutat att förlänga nuvarande beslut om delvis distansundervisning. Om smittläget ytterligare försämras kan vi snabbt övergå till distansundervisning på heltid, säger Ann-Christine Gradin, utbildningsdirektör.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum