Svenska kyrkan

Kyrkklockor ringer på 100-årsdagen av första världskrigets slut

Dela

På söndag, den 11 november, är det 100 år sedan första världskriget tog slut. Detta uppmärksammas med att kyrkklockor ringer kl. 13:30 i flera europeiska länder. I Svenska kyrkan tas det internationella initiativet upp och kyrkor på flera ställen i landet kommer att ringa, däribland Uppsala domkyrka. 100-årsminnet av krigsslutet kommer också att uppmärksammas i söndagens gudstjänster i många församlingar.

Uppsala domkyrka. Foto: Johan Nilsson
Uppsala domkyrka. Foto: Johan Nilsson

Klockringningen är en appell att aldrig ge upp arbetet för fred och försoning, och ett sätt att hedra de över 17 miljoner människor som miste livet i första världskriget. Initiativet är kopplat till 11 november 1918, när människor i många länder spontant ringde i klockor för att fira att kriget var slut.

– Klockringningen är en stark uppmaning till att be och arbeta för fred och försoning. Också dagens unga behöver få kunskap om de mörka kapitlen i Europas historia för att kunna bygga en god framtid tillsammans, säger Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén.    

Kontakter

Bilder

Uppsala domkyrka. Foto: Johan Nilsson
Uppsala domkyrka. Foto: Johan Nilsson
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Kyrkornas Världsråd möts i Uppsala2.11.2018 08:58Pressmeddelande

Under den kommande veckan sammanträder Kyrkornas Världsråds exekutivkommitté (styrelsens arbetsutskott) i Uppsala. Kyrkornas Världsråd är den ekumeniska rörelsens främsta företrädare. Under 2018 har Kyrkornas Världsråd firat 70-årsjubileum för att följa upp arbetet med enhet, rättvisa och fred i världen. Det är dessutom 50 år sedan världsrådets viktiga generalförsamling ägde rum i Uppsala, som blev en vändpunkt för arbetet med religion och utvecklingsfrågor, social rättvisa, kommunikation och påverkansfrågor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum