Södra Tjusts pastorat

Kyrkogården berättar utökar - premiär för Ankarsrums kyrkogård

Dela

Vad har konstnären Harald Wiberg, VD:n Sven Spångberg och emajlmästaren Christian Lehman gemensamt? Jo, alla tre en del av Ankarsrums historia, samtliga ligger begravda på Ankarsrums kyrkogård och de är nu alla en del av kyrkogårdsvandringen Kyrkogården berättar.

Foto från Gamla kyrkogården i Västervik. Fotograf: Nathalie Chavez
Foto från Gamla kyrkogården i Västervik. Fotograf: Nathalie Chavez

Under allhelgonahelgen invigs ytterligare en etapp av den digitala kyrkogårdsvandringen Kyrkogården berättar, nu på Ankarsrums kyrkogård.

-        Det är en liten smygstart kan man säga, till en början är det fem personer och deras livsöden som porträtteras, berättar Göran Svensson, kyrkogårdsansvarig i Södra Tjusts pastorat. Det känns jätteroligt att kunna erbjuda Kyrkogården berättar på ytterligare en kyrkogård i pastoratet.

Flera av porträttskildringarna ger en bild av vilka yrken och sysselsättningar som funnits på orten och i Ankarsrum spelar bruket en avgörande roll för hela trakten.

-        De olika förändringarna och omställningarna i företagets produktion blir tydligt belysta i skifte av yrkestitlar och sysselsättningar. I bruksorter blir ofta många individuella människor lite anonyma, den ”skötsamme arbetaren” (med ett uttryck lånat från forskaren Ronny Ambjörnsson) lämnar få avtryck i källmaterialet. Det kan uppfattas som en svårighet, men man kan också se de porträtt vi gör som representanter för väldigt många bruksanställda, berättar Olof Nimhed, Museichef vid Västerviks Museum.

Succesivt kommer porträttskildringarna på kyrkogården i Ankarsrum att öka i antal. Olof och hans kollegor på Västerviks museum är i full gång med att leta uppslag till ytterligare porträtteringar.

-        Parallellt kommer vi nu att fortsätta skapa nya porträtt vid de kyrkogårdar vi arbetat med hittills och så även med Ankarsrums kyrkogård. Här finns mycket kvar att berätta!

Sedan lanseringen 2019 har den digitala kyrkogårdsvandringen utökas och innehåller nu ett hundratal porträtt fördelade på Gamla och Nya kyrkogården i Västervik och nu även Ankarsrums kyrkogård. Planen är att Kyrkogården berättar ska finnas på samtliga kyrkogårdar i Södra Tjusts pastorat över tid.

Så fungerar Kyrkogården berättar 
För att kunna genomföra vandringen på plats på kyrkogården behöver du din mobiltelefon. Framför de gravar som porträtteras sitter skyltar på vilka det finns en QR-kod. Genom att scanna QR-koden kan du läsa mer om personen/personerna som ligger begravda här. Du kan också besöka www.kyrkogardenberattar.se, här finns alla porträtt att läsa.

Nyckelord

Kontakter

Göran Svensson
Kyrkogårdsansvarig
Södra Tjusts pastorat
goran.svensson@svenskakyrkan.se
0490-842 44

Bilder

Foto från Gamla kyrkogården i Västervik. Fotograf: Nathalie Chavez
Foto från Gamla kyrkogården i Västervik. Fotograf: Nathalie Chavez
Ladda ned bild

Om

Södra Tjusts pastorat
Södra Tjusts pastorat
Hospitalsgatan 14
59333

0490-842 00https://www.svenskakyrkan.se/sodratjust

Södra Tjusts pastorat består av Västerviks församling, Gladhammar-Västrums församling, Törnsfalls församling, Hjorteds församling, Misterhults församling och Hallingeberg-Blackstads församling samt kyrkogårdsförvaltningen. En närvarande kyrka med glädje, gemenskap och framtidshopp.