Svenska kyrkan

Kyrkohandbok på teckenspråk klar

Dela
Nu publiceras kyrkohandboken på svenskt teckenspråk. Översättningen består av ett antal korta filmer i ett webbverktyg och målet är att fler ska kunna fira gudstjänst på sitt eget språk.
I webbverktyget tecknar diakonen Akar Holmgren delar ur kyrkohandboken. Foto: Skärmdump.
I webbverktyget tecknar diakonen Akar Holmgren delar ur kyrkohandboken. Foto: Skärmdump.

Filmerna är ett urval ur 2017 års kyrkohandbok och gör så att församlingarna kan fira högmässa, dopgudstjänst, konfirmationsmässa, vigselgudstjänst och begravningsgudstjänst på svenskt teckenspråk. Dessutom finns en ordning för bikt.

– När man firar gudstjänst på sitt eget språk kan man förstå texten både med hjärtat och huvudet, säger Ann-Katrin Bosbach som är ansvarig för arbetet med kyrkohandboken. Det är som att språket öppnar upp för en djupare förståelse.

Översättningen är i första hand tänkt för präster och diakoner som arbetar i sammanhang där teckenspråk är det främsta språket. Genom att använda samma översättning överallt säkerställer Svenska kyrkan att texterna som används är korrekta både språkligt och teologiskt.

Kyrkohandboken på teckenspråk tas i bruk på pingstdagen den 28 maj 2023. Det sker bland annat  med en högtidlig gudstjänst i Uppsala domkyrka där ärkebiskop Martin Modéus medverkar. Gudstjänsten kommer att vara helt på teckenspråk och direktsänds på Svenska kyrkans webbplats.

Översättningen till teckenspråk har gjorts av bland andra diakonen Akar Holmgren, som också tecknar i filmerna. Prästen Jonas Persson har granskat filmerna ur ett teologiskt perspektiv. De ställer gärna upp på intervju men helst tillsammans då översättningen varit ett nära samarbete.

Jonas Person, präst. Telefon: 073-800 50 88E-post: jonas.persson@svenskakyrkan.se

Akar Holmgren, diakon. Telefon: 0612-855 08 E-post: akar.holmgren@svenskakyrkan.se

Ann-Katrin Bosbach, biträdande enhetschef på kyrkokansliet i Uppsala och ansvarig för kyrkobokens olika översättningar. Telefon: 018-16 99 42. 

Kyrkohandbokens webbverktyg finns på https://kyrkohandboken.svenskakyrkan.se/

Faktaruta

Hösten 2022 antog kyrkomötet översättningen av Kyrkohandboken (del 1) till svenskt teckenspråk.

Nu publiceras översättningen i det webbverktyg som samlar kyrkohandbokens alla olika översättningar. Översättningen till teckenspråk består av ett antal korta filmer till skillnad från de andra som består av text och noter.

Kyrkohandboken innehåller ordningar för Svenska kyrkans gudstjänster, till exempel dop, vigsel, begravning och högmässa. Kyrkohandboken finns översatt till finska, meänkieli, nordsamiska, lulesamiska och sydsamiska samt fyra dialekter av romska. Dessutom finns kyrkohandboken i urval på svenskt teckenspråk, engelska, franska, spanska och tyska.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

I webbverktyget tecknar diakonen Akar Holmgren delar ur kyrkohandboken. Foto: Skärmdump.
I webbverktyget tecknar diakonen Akar Holmgren delar ur kyrkohandboken. Foto: Skärmdump.
Ladda ned bild
Gudstjänst på teckenspråk i Samariterhemmets kyrka i Uppsala. 
Prästen på bild är Johan Wisser. Foto: Gustaf Hellsing/Ikon
Gudstjänst på teckenspråk i Samariterhemmets kyrka i Uppsala. Prästen på bild är Johan Wisser. Foto: Gustaf Hellsing/Ikon
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Runt 5,6 miljoner människor är med i Svenska kyrkan vilket gör oss till Sveriges största medlemsorganisation. Vi styrs demokratiskt, finns lokalt över hela landet och har ett betydande internationellt arbete. 

Svenska kyrkan har verksamhet i nära 1 300 församlingar och är en viktig mötesplats för många. 2,7 miljoner vuxna och 1,4 miljoner barn och unga deltar i olika öppna verksamheter. 

Svenska kyrkan ansvarar för att hålla ett omfattande och tusenårigt kulturarv vid liv. Det handlar bland annat om cirka 3 400 kyrkobyggnader med inventarier och 3 300 begravningsplatser. 

Svenska kyrkan:

  • Nästan 300 000 gudstjänster
  • 13,3 miljoner deltagare på gudstjänster
  • 250 000 konsertbesökare
  • 109 000 hembesök av präst eller diakon
  • 112 000 besök på sjukhus och andra institutioner
  • 61 300 kyrkliga begravningar
  • 90 000 körsångare i alla åldrar
  • Sveriges femte största skogsförvaltare

 

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye