Skara stift

Kyrkovalet färdigräknat i Skara stift

Dela

Den 19 september gick Svenska kyrkan till val där förtroendevalda utsågs till kyrkofullmäktige i församlingar och pastorat, stiftsfullmäktige i stiften och till Kyrkomötet nationellt. Nu är det slutliga valresultatet publicerat för valen till kyrkofullmäktige och stiftsfullmäktige i Skara stift.

Arbetet med den slutliga rösträkningen pågick under 8 dagar.
Arbetet med den slutliga rösträkningen pågick under 8 dagar.

Valdeltagandet i Skara stift blev 18,0 % efter att förtidsröster och brevröster, som inkommit till stiftskansliet lagts till. 2017 var valdeltagandet 18,3%. I årets val varierade valdeltagandet mellan 25,3 % och 14,6 %. Högsta valdeltagandet hade Bjärke församling. 

Nu är alla röster slutligt räknade för valen till kyrkofullmäktige i stiftets församlingar och pastorat samt stiftsfullmäktige i Skara stift. Valresultaten är publicerade på Svenska kyrkans hemsida. Samtliga förtroendevalda för kommande mandatperiod kommer få ett bevis hemskickat som bekräftelse på uppdraget. Inom kort kommer även valresultatet till Kyrkomötet att publiceras. 

Under mandatperioden 2022-2025 kommer stiftsfullmäktige i Skara stift att ha 11 nomineringsgrupper, alltså samma antal som innevarande mandatperiod. Nomineringsgruppen Vänstern i Svenska Kyrkan har tillkommit med 3 mandat. Nomineringsgruppen Barn och unga i Skara stift, som är representerade i stiftsfullmäktige under innevarande mandatperiod kandiderade inte i årets kyrkoval.

Valresultatet i stiftsfullmäktige redovisas här:
https://kyrkoval.svenskakyrkan.se/Valresultat2021/slutg/Visning/Resultat/Stiftsfullmaktige.aspx

Valresultatet i kyrkofullmäktigevalet redovisas här:
https://kyrkoval.svenskakyrkan.se/Valresultat2021/slutg/Visning/Resultat/Forsamling.aspx 

Valresultatet i kyrkomötet kommer inom kort att redovisas här:
https://kyrkoval.svenskakyrkan.se/Valresultat2021/slutg/Visning/Resultat/Kyrkomote.aspx 

Från dessa sidor går det att se resultatet av kyrkovalet i olika valkretsar och hur det gått för de olika nomineringsgrupperna samt ta del av rapporter. 

Valresultatet och mandatfördelningen till stiftsfullmäktige i Skara stift finns i tabell som bild att ladda ner. 

Nyckelord

Kontakter

Josefin RoosPressekreterare

Kontaktperson för biskop Åke Bonnier samt stiftsstyrelse, domkapitel och prästlönetillgångarna i Skara stift.
Även länk till församlingar i Skara stift och besvarar frågor gällande kyrkovalet.

Tel:0511-262 43Tel:0708-58 55 19josefin.roos@svenskakyrkan.se

Bilder

Arbetet med den slutliga rösträkningen pågick under 8 dagar.
Arbetet med den slutliga rösträkningen pågick under 8 dagar.
Ladda ned bild
Valresultatet för stiftsfullmäktige i Skara stift.
Valresultatet för stiftsfullmäktige i Skara stift.
Ladda ned bild

Om

Skara stift
Skara stift
Skoltorget 1
532 31 Skara

+46(511)26200https://www.svenskakyrkan.se/skarastift

Skara stift är det äldsta av Svenska kyrkans stift och bildades år 1014. Stiftet består av 103 församlingar samlade i 40 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingarna och stärka deras förmåga att fullgöra den grundläggande uppgiften: fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige som består av folkvalda. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar. Stiftskansliet finns i Skara. Domkyrka är Skara domkyrka och biskop sedan 2012 är Åke Bonnier.

Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Skara stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skara stift

Årets fasteaktion slog insamlingsrekord - även i Skara stift13.5.2022 15:40:35 CEST | Pressmeddelande

Under Act Svenska kyrkans fasteaktion samlades 61,6 miljoner kronor in, vilket är nytt rekord. Även i Skara stift slogs rekord med en insamling på 5,6 miljoner. Årets fasteaktion hade temat Dela lika under samma himmel och pengarna kommer bland annat att användas till att motverka hunger, svält och främja hållbar fred. Kriget i Ukraina har engagerat församlingar, privatpersoner, företag och organisationer i hela Sverige och har bidragit till det höga insamlingsresultatet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum