Kungliga Operan

La traviata – för utsålda hus och nu live på bio

Dela

Giuseppe Verdis opera La traviata hade premiär på Kungliga Operan den 23 november och har sedan dess spelats för utsålda salonger. Den 8 februari finns möjlighet att se den hyllade föreställningen live på bio i samarbete med Folkets hus och parker.

La traviata från Kungliga Operan sänds live på Folkets hus och parker.
La traviata från Kungliga Operan sänds live på Folkets hus och parker.

I centrum står Violetta, en kvinna som vill följa sitt hjärta i ett samhälle styrt av konventioner. Men vad händer när en människa vågar bryta mot samhällets regler? La traviata, med Ida Falk Winland i titelrollen, har premiär på Kungliga Operan den 23 november. 

Uppsättningen – i regi och scenografi av Ellen Lamm och Magdalena Åberg – har hämtat inspiration från 1850-talets Paris, tiden och platsen för operans original som är en adaption av efter Alexandre Dumas d.y. roman och pjäs ”Kameliadamen”.

”Det är en spännande tid, säger Ellen Lamm. Revolutionen 1848 leder till reformer, större frihet än tidigare, allmän rösträtt för män och i Sverige börjar Fredrika Bremers tankar om kvinnans rätt i samhället vinna gehör. Men efter en inledning mot ett öppnare samhälle sätts gränser och tabun.”

Även om mycket hänt sedan Verdis 1850-tal finns det flera likheter med dagens samhälle med människor som ställs utanför systemet. ”Samhällets olycksbarn finns fortfarande bland oss”, skriver Operans dramaturg Katarina Aronsson i programbladet.

För att göra operan så drabbande som möjligt placerade Verdi La traviata i samtiden. Men prostitution och borgerlig dubbelmoral ansågs alltför utmanande för operascenen och inför urpremiären i Venedig 1853 passerade verket censuren först när den utspelade sig i ett förgånget 1700-tal.

Ellen Lamm och scenografen Magdalena Åberg har var för sig och tillsammans gjort flera uppmärksammade uppsättningar på bland annat Kungliga Operan och Dramaten. För ljussättningen svarar Torben Lendorph. I föreställningen medverkar Operans solister, kör och hovkapell under ledning av dirigenten Domingo Hindoyan som alternerar med Vincenzo Milletari.

Ida Falk Winland och Karl-Magnus Fredriksson – hyllade för sitt samspel i Rigoletto – gestaltar även denna gång två av huvudrollerna, Violetta Valery och Gérmont. Norske tenoren Bror Magnus Tødenes, i rollen som Alfredo, har trots sin unga ålder (född 1993) redan framträtt på Wiener Staatsoper och i operaföreställningar dirigerade av Riccardo Muti, Christian Thieleman och Marc Minkowski.

Handling i korthet:Tiden för den lyxprostituerade Violetta Valéry är utmätt. Tuberkulosen sprider sig som en löpeld i hennes kropp. Hon lever i nuet och berusar sig nätterna igenom i en utsvävande tillvaro. Mötet med Alfredo väcker hennes förhoppning om ett annat slags liv. Men dubbelmoral och trångsynthet utgör hinder för kärleken. Snart står Violetta maktlös inför sitt öde.

Presscitat:
"Ida Falk Winland är ett vandrande utropstecken i guldlamé, med guld också i strupen" "Hovkapellet, med venezuelanske dirigenten Domingo Hindoyan, spelar gudomligt och intelligent. Rent musikaliskt är det en oerhört genomarbetad och just intelligent föreställning." SvT, Kulturnyheterna

"Sångarna får känslorna att lysa." SvD

"Tunga tårar rinner längs mina kinder. Jag kan inte hjälpa det." Expressen

"Operakören, den fantastiska, fyller i och fyller ut." Expressen Bror Magnus Tødenes har en så naturlig och fri röst att tankarna går till Jussi Björling". Expressen

"Ida Falk Winland är fenomenal som Violetta". DN

"en opera utan en död punkt". Sveriges Radio, Kulturnytt

 "Kören är utmärkt, samlad klang och god styrka, liksom orkestern spelar gott under Domingo Hindoyan." Aftonbladet

Nyckelord

Kontakter

Bilder

La traviata från Kungliga Operan sänds live på Folkets hus och parker.
La traviata från Kungliga Operan sänds live på Folkets hus och parker.
Ladda ned bild
Ida Falk Winland och Bror Magnus Tødenes i La traviata.
Ida Falk Winland och Bror Magnus Tødenes i La traviata.
Ladda ned bild
Ida Falk Winland och Karl-Magnus Fredriksson i La traviata från Kungliga Operan
Ida Falk Winland och Karl-Magnus Fredriksson i La traviata från Kungliga Operan
Ladda ned bild
Ida Falk Winland som Violetta i La traviata live från Kungliga Operan
Ida Falk Winland som Violetta i La traviata live från Kungliga Operan
Ladda ned bild

Länkar

Om

Kungliga Operan
Kungliga Operan
Box 16094
103 22 Stockholm

08-791 43 00https://www.operan.se/

Kungliga Operan är sedan 1773 Sveriges nationalscen för opera och balett.

Följ Kungliga Operan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan

Les Ballets Suédois 100 år: konst, dans och sena nätter11.3.2020 08:00:00 CETPressmeddelande

SVT, Kungliga Operan och Dansmuseet, Théâtre des Champs-Élysées och Institut Français – både svenska och franska kulturinstitutioner uppmärksammar i år det djärva danskompaniet Les Ballets Suédois 100-års jubileum. Det bjuds på föreställningar, unika koreografier, samtal, en internationell jubileumsbok och generösa utställningar. Lördagen den 14 mars klockan 21.15 går startskottet med en nyproducerad dansdokumentär i SVT.

Kungliga Operan lanserar gratistjänsten Operan Play – för att alla ska kunna få uppleva opera och balett 4.3.2020 15:09:48 CETPressmeddelande

Som ytterligare ett steg i Kungliga Operans satsning på digitalisering lanseras en ny kostnadsfri tjänst: Operan Play. Lanseringen möter en konstaterad efterfrågan som finns runt om i landet kring att få uppleva Operans föreställningar – samt livet bakom scenen – digitalt. Det är helt i enlighet med de nationella kulturpolitiska målen där ”alla ska alla ha möjlighet att delta i kulturlivet”. Inför lanseringen har Operan testat att sända ut konserter till vårdhem och äldreboenden vilket varit mycket uppskattat. Operan Play - operanplay.se - lanseras den 4 mars med bl.a. utsålda operasuccén Short Stories som en av flera sevärdheter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum