Riksteatern

Laddad gruvfråga i humoristiskt drama - urpremiär för Dagbrott

Dela

Dramatikern Anders Duus och regissören Sara Giese är tillbaka på Riksteatern med den nyskrivna pjäsen Dagbrott. En berättelse där den infekterade gruvfrågan blandas med vardagliga problem som längtan, frustration och kärlek.

Fotograf: Mira Åkerman
Fotograf: Mira Åkerman

Under hösten kommer Riksteatern att turnera med Dagbrott som är ett samarbete med Giron Sámi Teáhter. Ett humoristiskt drama skrivet av dramatikern Anders Duus och som regisseras av Sara Giese. Tillsammans har de tidigare bland annat gjort den hyllade Allt ska bort för Riksteatern och Teater Västernorrland.

Dagbrott tar sin utgångspunkt i den komplicerade gruvfrågan och visar på motsättningarna mellan arbetstillfällen, naturexploatering och de samiska rättigheterna. En fråga som ger flera perspektiv på svensk politik och som för många är ett öppet sår i vår samtid.

- Gruvor och prospekteringar påverkar miljö och människor på sätt som få av oss vet om. Dessutom sätter gruvor fokus på frågor om landsbygd och arbete. För mig har arbetet med pjäsen varit en upptäcktsresa, inte minst i mötet med samiska rättighetsperspektiv, säger Anders Duus dramatiker.

Med gruvfrågan som en röd tråd berättas flera livsöden på ett humoristiskt sätt där vardagliga problem, kärlek, drömmar och stora planer blandas med varandra. På scen står Sarakka Gaup från Giron Sámi Teáhter, David Lenneman och Mårten Andersson.

- Gruvfrågan är viktig på så många olika sätt, men har länge hamnat under medieradarn. Dagbrott lyckas med att berätta om miljökonsekvenser, samiska rättigheter, jobb, kapital och samtidigt handla om mänskliga relationer som berör på djupet, säger Sara Giese regissör.

Medverkande

Mira, Mariddja, Miranda, Marinetta Sarakka Gaup Thomas, Aslat, Stig David Lenneman Björn, Ulf, Markus, Håkan Mårten Andersson

Manus Anders Duus Regi Sara Giese Scenografi & kostym Johanna Mårtensson Musik & ljud David Giese Ljus Karl Svensson

Urpremiär den 30 september i Lomma

För mer information samt turnéplan: http://www.riksteatern.se/dagbrott

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/dagbrott-2

Kontakter

Presskontakt: Pressansvarig Joakim Johansson Joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-528 99 15

Bilder

Fotograf: Mira Åkerman
Fotograf: Mira Åkerman
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum