Region Örebro län

Lägesbild corona: Region Örebro län häver besöksförbudet från och med den 1 oktober

Dela
Det är fortsatt högt tryck på provtagningen i Örebro län. Förra veckan utfördes närmare 5 000 PCR-tester. Tack vare låg smittspridning och hög testkapacitet hävs nu besöksförbudet inom Region Örebro län.

Från och med den 1 oktober är det återigen tillåtet att besöka sina anhöriga på Karlskoga lasarett, Lindesbergs lasarett och Universitetssjukhuset Örebro. När samhällsspridningen tog fart i regionen i våras infördes ett besöksförbud på samtliga vårdavdelningar på regionens tre sjukhus, men nu när situationen med spridningen av covid-19 ser annorlunda ut finns det möjlighet att öppna upp för besökare igen.

- Anledningen till att vi kan lätta på bestämmelserna är att vi nu har en lägre smittspridning i samhället och bättre möjligheter till testning och smittspårning. Men fortfarande gäller samma som i övriga samhället, den som vill besöka en närstående måste vara frisk, det vill säga inte ha symtom som vid covid-19, hålla avstånd till andra, följa basala hygienriktlinjer, sprita eller tvätta händer och så vidare. På avdelningar och mottagningar inom regionen är det fortfarande viktigt att begränsa antalet besökare och medföljande, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län.

Skulle det bli ett utbrott av covid-19 på en avdelning på något av sjukhusen kan besöksrutinerna komma att ändras igen. Rutinerna kan också förändras om läget i samhället blir ett annat och smittspridningen tar fart igen.

Fortsatt högt tryck på provtagning

Under vecka 38 utfördes det inom Region Örebro län knappt 5 000 PCR-tester för covid-19. Det är det högsta antalet sedan pandemin startade. Av dessa var cirka 3 400 prover beställda via 1177.se eller tagna på patienter som sökt vård. 2 procent, totalt 69 fall, av dessa var positiva. Övriga prover var tagna på personal inom hälso- och sjukvård eller samhällsviktig verksamhet. Av dessa var 1,2 procent, totalt 19 personer, positiva.

- Personalgruppen inom hälso- och sjukvården samt samhällsviktig verksamhet har således en lägre tröskel till provtagning jämfört med övriga befolkningen vilket är adekvat, säger Gunlög Rasmussen.

Vissa prover skickas iväg för analys

För att klara analyskapaciteten kommer en del prover från och med den här veckan att skickas till Statens Veterinärmedicinska Anstalt för analys, vilket kan påverka svarstiden något. Det gäller framför allt prover som är beställda via 1177.se.

Som tidigare är det viktigt att barn och vuxna som känner sig sjuka är hemma från skola, förskola, arbete och aktiviteter. Det finns ingen absolut tidsgräns för testning men bäst chans att fånga sjukdom får man om provet tas under de fyra första dagarna från insjuknandet.

- Vid symtom som är ospecifika och går över på ett dygn behöver man inte ta ett test, men man ska vara hemma ytterligare två dygn utan symtom. För vuxna och barn från förskoleklass och uppåt som är fortsatt sjuka eller har symtom efter ett dygn, och det inte säkert beror på något annat än covid-19, är det bra att gå in på 1177.se och beställa ett PCR-test. I väntan på provsvar är det viktigt att du undviker nära kontakt med andra, säger Gunlög Rasmussen.

De senaste siffrorna över antalet fall

Antal bekräftade fall i Region Örebro län: 2 907

Covid-patienter på vårdavdelning: 1

Covid-patienter på intensivvårdsavdelning: 0

Här finns dagligt uppdaterad statistik från Region Örebro län

Folkhälsomyndighetens råd

  • Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
  • Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus.
  • Om det är möjligt, gå, cykla eller använd andra alternativa färdsätt.
  • Välj ett färdmedel där du kan boka plats eller ett där du kan undvika trängsel.
  • Håll avstånd till andra på bussen, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel.
  • Undvik att delta i större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop. När det gäller begravningar har Svenska kyrkan och Myndigheten för stöd till trossamfund information om hur dessa kan genomföras för att förhindra smitta av covid-19.
  • Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.
  • Är du 70 år eller äldre är det extra viktigt att du undviker platser där människor samlas och att du begränsar dina fysiska kontakter.

Kontakt

Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län

E-post: gunlog.rasmussen@regionorebrolan.se

Telefon: 019-602 35 81

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län. Foto: Region Örebro län
Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län. Foto: Region Örebro län
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum