Region Örebro län

Lägesrapport om situationen kring coronasmitta i Region Örebro län

Dela

Två nya fall av coronasmitta har konstaterats i Region Örebro län. Samtidigt inför sjukvården screening av prover från svårt sjuka patienter och uppmanar alla i samhället att stanna hemma från skolan och jobbet vid sjukdomskänsla.

Folkhälsomyndigheten bedömer sedan i tisdags risken för att coronasmitta sprids i samhället som mycket stor. I regionerna Stockholm och Västra Götaland finns tecken på så kallad samhällsspridning. I Region Örebro län har sju personer testats positiva för coronaviruset, men däremot finns det ännu inga tecken på samhällsspridning. Det är därför inte aktuellt med besöksförbud inom vården i Region Örebro län.

- Däremot ska anhöriga aldrig besöka sjukhus och äldreboenden om de har luftvägssymtom. Man ska också tänka på att begränsa antalet personer vid besök, och undvika onödiga besök. En person som själv söker vård ska också tänka på att inte ha med anhöriga om man klarar besöket själv, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län.

Regionen inför screening

För att upptäcka eventuell smittspridning i samhället inför nu Region Örebro län, enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer, en screening av prover för covid-19 från patienter som är svårt sjuka i luftvägssymtom och befinner sig på sjukhus.

- Syftet med screeningen är att så tidigt som möjligt upptäcka om det förekommer fall i grupper som inte har varit i ett riskområde eller haft närkontakt med någon som är känt smittad av det nya coronaviruset, säger Gunlög Rasmussen.

Skydda utsatta grupper

Med anledning av det ändrade läget i landet, med en ökad risk för samhällsspridning, ökar också betydelsen av att skydda personer som är äldre och som har andra sjukdomar. Region Örebro län följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och uppmanar alla som har luftvägsinfektioner med hosta och/eller feber att stanna hemma från skolan och jobbet. Syftet är att minska risken för samhällsspridning och skydda utsatta grupper.

- I det här läget ska man vara vaksam på hur man mår. Det är viktigt att ingen i samhället går till jobbet eller skolan när de är sjuka. En del kanske ignorerar symtomen, tar en alvedon och ändå går till jobbet. Så ska man inte göra. Därmed inte sagt att man ska skicka hem helt pigga barn från förskolan för att de har lite snuva. Det är också viktigt att samhället, inte minst sjukvården, fungerar. Man kommer att behöva göra individuella bedömningar på verksamhetsnivå kring enskilda fall, säger Gunlög Rasmussen.

Två nya fall i regionen

I Region Örebro län har sammanlagt sju personer testats positivt för den nya coronasmittan. De två senaste fallen konstaterades under tisdagskvällen och onsdag förmiddag. Det handlar om en person i 30-årsåldern och en person i 70-årsåldern som har varit på resa i Österrike. De ingår inte i samma sällskap. Båda två mår bra och befinner sig i hemmet med förhållningsregler. Smittspårning har visat att respektive person har haft en nära kontakt i länet.

Fakta/ Så skyddar du dig och andra från att bli sjuk

  • Tvätta händerna ofta.
  • Tvätta alltid händerna när du kommer hem eller när du kommer till ditt arbete efter att ha varit ute, före måltid, vid mathantering och efter ett toalettbesök. 
  • Hosta och nys i armvecket.
  • Undvik att röra ögon, näsa och mun.
  • Stanna hemma när du är sjuk.
  • Handsprit är ett bra komplement till tvål och vatten.

Källa: www.folkhalsomyndigheten.se

Kontakter

Bilder

Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län. Foto: Region Örebro län
Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län. Foto: Region Örebro län
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Här är kulturaktörerna som får ekonomiskt stöd till följd av coronakrisen10.7.2020 09:23:00 CESTPressmeddelande

Det är nu klart vilka av länets kulturskapare och ideella föreningar som beviljas finansiellt stöd från Region Örebro läns kulturnämnd för att klara sig igenom den kris som coronapandemin medför. 48 kulturaktörer får dela på 1,5 miljoner kronor och 23 ideella föreningar delar på 350 000 kronor. "Med våra stödpaket vill vi stödja kulturen i länet för att överbrygga den tid under vilken pandemin slår hårt mot kulturlivet", säger Torbjörn Ahlin (C), ordförande i kulturnämnden Region Örebro län.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum