Dagens Samhälle

Lägre kostnad för kommunerna - trots dyrare mat

Dela

Trots att matpriserna steg förra året efter torka och dåliga skördar har kommunerna lyckats hålla sina livsmedelskostnader stabila, och till och med minskat dem något. Men risken är att kostnaderna skjuter i höjden i år.

Stat, kommuner och landsting köpte i fjol livsmedel för nästan 10,3 miljarder kronor. Det visar nya siffror från Dagens Samhälle Insikt. Trots att priserna på flera livsmedel höjdes under hösten 2018 har kostnaderna faktiskt inte ökat totalt sett, utan tvärtom minskat en aning. Risken är dock stor att 2019 blir en större utmaning än 2018. Många av fjolårets prishöjningar släpar efter och börjar inte synas i de offentliga kökens avtal förrän nu.

I mars i år var priserna 8,3 procent högre än i mars 2018. Tittar man på hela årets första kvartal ökade livsmedelspriserna i snitt 3 procent för kommuner och regioner, enligt den senaste uppdateringen av Storhushållsprisindex. 

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum