Läkares fortbildning har drabbats extra hårt
Kontinuerlig fortbildning för läkare är viktigt för att de ska ges möjlighet att uppdatera sig på de senaste forskningsrönen och behandlingsmetoderna. Detta för att läkare ska kunna ge sina patienter bästa möjliga vård och behandling.
Tidigare enkätundersökningar som Läkarförbundet genomfört visar att majoriteten av specialistläkarna inte får den fortbildning de behöver och har rätt till. När läkare under hela karriären tillfrågades i juni 2020 svarade drygt en fjärdedel att fortbildningen drabbats negativt. Samma siffra hade ökat till knappt 40 procent ett drygt år senare i augusti 2021. Det är en ökning med 60 procent.
– Det är oroväckande att fortbildningen drabbats extra hårt. Redan innan pandemin såg vi att tiden för fortbildning hade minskat till rekordlåga nivåer. Detta är ytterligare ett bevis på att Sverige behöver en reglerad fortbildning för läkare. Sveriges läkarförbund vill att läkare ska ha möjlighet till minst 10 dagars extern fortbildning per läkare och år, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande Läkarförbundet.
Efter fortbildningen är det läkares specialiseringstjänstgöring (ST) som påverkats mest negativt. I juni 2020 svarade drygt 15 procent att deras ST drabbats negativt. Samma siffra hade ökat till knappt 20 procent ett drygt år senare i augusti 2021. Det innebär att nästan var femte ST-läkare anger att deras specialiseringstjänstgöring påverkats negativt.
De vanligaste anledningarna till att specialistkompetensbeviset försenas är inställda obligatoriska kurser (drygt 35 procent) och inställda sidotjänstgöringar (drygt 25 procent).
Av de svarande vars läkarlegitimation eller specialistkompetensbevis försenats anger endast drygt 20 respektive knappt 10 procent att de fått lön i nivå med en legitimerad läkare respektive specialistläkare vid tidpunkten då de skulle ha varit färdiga.
– Vi har en brist på erfarna specialistläkare i Sverige. Därför är det bekymmersamt när nästan var femte ST-läkare uppger att deras specialiseringstjänstgöring påverkats negativt av pågående pandemi. Arbetsgivare behöver säkerställa att ST-läkare tillåts delta på obligatoriska kurser och genomföra planerade sidotjänstgöringar. ST-läkare i slutet av sin utbildning bör prioriteras för att säkerställa återväxten och generationsväxlingen i specialistläkargruppen, säger Madeleine Liljegren, ordförande SYLF och ordförande Utbildnings- och forskningsrådet vid Läkarförbundet.
– Det är anmärkningsvärt att arbetsgivarna inte erbjuder läkare en ny lön vid tidpunkten då de skulle ha varit legitimerade läkare eller färdiga specialistläkare i de fall där förseningarna beror på externa faktorer som till exempel inställda obligatoriska kurser eller inställda sidotjänstgöringar, säger Sofia Rydgren Stale.
Fakta om enkäterna: Undersökningarna DocPoll (en läkarpanel med läkare från alla stadier i karriären, inklusive studenter) har genomförts i juni respektive september 2020 samt i augusti 2021. Den senaste enkäten besvarades av Läkarförbundets medlemmar 11 - 17 augusti 2021. 2 748 svarade vilket är 41 procent av de tillfrågade. Fortbildningsenkäten genomfördes under våren 2021.
Kontakter
Cecilia SandahlPresschef
Tel:073 673 85 37cecilia.sandahl@slf.sePressjour
Tel:08-790 33 32Bilder
Om
Sveriges läkarförbund samlar drygt 55 000 läkare i ett professions- och fackförbund för alla läkare under hela karriären. Vi tar ansvar och utvecklar vården, villkoren, ledarskapet och professionen.
Följ Sveriges läkarförbund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges läkarförbund
Sofia Rydgren Stale omvald som ordförande i Sveriges läkarförbund7.11.2024 14:32:18 CET | Pressmeddelande
Den 6 - 7 november samlades Läkarförbundets högsta beslutande organ för att besluta om förbundets inriktning för det kommande året. Under fullmäktige valdes fyra nya ledamöter in i förbundsstyrelsen. Nuvarande ordförande Sofia Rydgren Stale fortsätter att leda förbundet.
Fler får inte fast läkare – skarpare lagstiftning krävs24.10.2024 09:40:42 CEST | Pressmeddelande
Idag presenterar Vård och omsorgsanalys sin uppföljning av hur stor andel i befolkningen som har en fast läkarkontakt. Rapporten visar att endast tre av tio svenskar har tillgång till fast läkare och att utvecklingen stått stilla sedan 2020. Sveriges läkarförbund vill nu se skarpare lagstiftning och att statliga medel villkoras.
Läkarförbundet kommenterar SKR:s ekonomirapport16.10.2024 13:16:17 CEST | Pressmeddelande
För snart en månad sedan kom regeringens höstbudget och i dag presenterades SKR:s ekonomirapport. Båda är dyster läsning ur ett hälso- och sjukvårdsperspektiv, säger Sveriges läkarförbund i en kommentar till den senare.
Vårdens arbetsgivare prioriterar inte AI2.10.2024 07:29:47 CEST | Pressmeddelande
Trots att AI har en stor potential att förbättra vården och minska kostnaderna upplever sex av tio läkare att arbetsgivaren inte satsar på frågan. Det framgår av en ny undersökning från Läkarförbundet, som också visar att en majoritet av arbetsplatserna saknar riktlinjer på området. Det innebär stora risker, då var fjärde läkare använder AI.
Läkarförbundet kommenterar regeringens budgetproposition19.9.2024 09:08:51 CEST | Pressmeddelande
Trots dagens besked om att regeringen gör flera miljardsatsningar på hälso- och sjukvården konstaterar Sveriges läkarförbund att vården totalt sett får mindre pengar nästa år. Sofia Rydgren, ordförande i Sveriges läkarförbundet tror att det kommer bli svårt att nå målen om fler vårdplatser och en fungerande kompetensförsörjning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum