Läkarförbundet vill att staten ger ett utökat utbildningsuppdrag till regionerna

Idag ansvarar varje region för sin egen kompetensförsörjning av specialistläkare. Men många regioner har inte tillräckliga förutsättningar att utbilda specialistläkare i den omfattning som behövs. Flera regioner samarbetar därför och bistår varandra i utbildandet av specialistläkare. Men det räcker inte och idag utbildas för få specialistläkare.
- Läkarförbundet vill att alla regioner ska samarbeta mer strukturerat och att staten ska ta ett större övergripande ansvar för att dimensionera och samordna samtliga delar i läkarnas utbildning, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande Sveriges läkarförbund.
Läkarförbundet föreslår ett system med så kallade utbildningsregioner. I ett sådant system behåller regionerna sina generella utbildningsuppdrag, men vissa regioner kan även ges särskilda utbildningsuppdrag inom ett antal angivna specialiteter. Regioner som utses till utbildningsregioner ska få ersättning från staten för detta. Staten ansvarar för att övervaka tillgång och efterfrågan på specialistläkare och att utbildningsverksamheten dimensioneras utifrån det.
- Idag är det stor brist på specialistläkare samtidigt som många läkare står i kö för specialiseringstjänstgöringen (ST). Detta förutsätter att det finns tillräckligt många AT- och BT-platser också för att man ska kunna komma vidare i sin utbildning till specialist. Läkarförbundets förslag leder till fler kan få ST-tjänstgöring snabbare. Det gynnar såväl regionerna som läkarna och vinnarna är patienterna, säger Shadi Ghorbani, ordförande Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF).
Kontakter
Björn Lundell
Pressekreterare
Tel 08-790 33 27, Mobil 070-927 91 16
bjorn.lundell@slf.se
Hediye GüzelPresschefSveriges läkarförbund
Presschef tillika biträdande kommunikationschef
Bilder
Om
Sveriges läkarförbund är läkarnas professions- och fackförbund med över 57 000 medlemmar. Läkarförbundet har till uppgift att tillvarata medlemmarnas yrkesmässiga, sociala och ekonomiska intressen och verka för en god och värdig anda inom läkarkåren. Förbundets uppgift är också att främja medlemmarnas utbildningsmässiga och vetenskapliga intressen samt arbeta för en ändamålsenlig utveckling av hälso- och sjukvården.
Följ Sveriges läkarförbund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges läkarförbund
Ett steg på vägen mot en bättre styrning av vården1.6.2023 13:56:51 CEST | Pressmeddelande
Regeringens besked om att man tillsätter en utredning som ska se över möjligheterna att helt eller delvis införa ett statligt huvudmannaskap för vården välkomnas av Sveriges läkarförbund.
Ny överenskommelse om dygnsvila för läkare17.5.2023 13:35:18 CEST | Pressmeddelande
Läkarförbundets styrelse har idag beslutat att underteckna en överenskommelse med Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona om nya regler för dygnsvila. Avtalet innebär att 11 timmars dygnsvila nu blir grundregeln. Men med utrymme för vissa verksamheter att få undantag och dispens.
Läkares fortbildning fortsätter att minska 28.4.2023 09:30:00 CEST | Pressmeddelande
Antalet dagar läkare deltar i extern fortbildning har halverats sedan 2004. Det visar Läkarförbundets nya rapport ”Försämrade förutsättningar för fortbildning”. Detta sker trots att utvecklingstakten inom den kliniska forskningen snarare ökat. Antalet dagar extern fortbildning är nu nere på 4,2 dagar per år, vilket kan jämföras med 8,5 dagar år 2004.
Hediye Güzel blir ny kommunikationschef på Sveriges Läkarförbund25.4.2023 15:54:45 CEST | Pressmeddelande
Den 1 maj går in Hediye Güzel som ordinarie kommunikationschef tillika avdelningschef på Läkarförbundet. Hon har varit presschef för förbundet sedan april 2022 och tillförordnad kommunikationschef sedan november 2022. Hon kommer att leda kommunikationsavdelningen med ansvar för intern och extern kommunikation, marknad, press och medlemsvård.
När läkarbristen är stor får inga flaskhalsar finnas17.4.2023 14:23:06 CEST | Pressmeddelande
Regeringen har i sin vårändringsbudget tillsatt mer pengar till eAT-provet – ett prov AT-läkare måste klara för att kunna få ut sin legitimation. Orsaken till det akuta behovet var att anslaget till eAT-provet inte ökat i motsvarande takt som antalet AT och BT-tjänster utökats. Läkarförbundet välkomnar att regeringen nu tillsätter mer medel, men anser att det är bekymmersamt att det tilläts gå så här långt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum