Sveriges läkarförbund

Läkarförbundet vill att staten ger ett utökat utbildningsuppdrag till regionerna

Dela
Det råder stor brist på specialistläkare inom hälso- och sjukvården. En brist som beror på stora pensionsavgångar och att regionerna inte utbildar nya specialistläkare i den utsträckning som krävs. Därför vill Läkarförbundet att staten tar ett större och mer övergripande ansvar för utbildningen av specialistläkare.

Idag ansvarar varje region för sin egen kompetensförsörjning av specialistläkare. Men många regioner har inte tillräckliga förutsättningar att utbilda specialistläkare i den omfattning som behövs. Flera regioner samarbetar därför och bistår varandra i utbildandet av specialistläkare. Men det räcker inte och idag utbildas för få specialistläkare.

- Läkarförbundet vill att alla regioner ska samarbeta mer strukturerat och att staten ska ta ett större övergripande ansvar för att dimensionera och samordna samtliga delar i läkarnas utbildning, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande Sveriges läkarförbund.

Läkarförbundet föreslår ett system med så kallade utbildningsregioner. I ett sådant system behåller regionerna sina generella utbildningsuppdrag, men vissa regioner kan även ges särskilda utbildningsuppdrag inom ett antal angivna specialiteter. Regioner som utses till utbildningsregioner ska få ersättning från staten för detta. Staten ansvarar för att övervaka tillgång och efterfrågan på specialistläkare och att utbildningsverksamheten dimensioneras utifrån det.

- Idag är det stor brist på specialistläkare samtidigt som många läkare står i kö för specialiseringstjänstgöringen (ST). Detta förutsätter att det finns tillräckligt många AT- och BT-platser också för att man ska kunna komma vidare i sin utbildning till specialist. Läkarförbundets förslag leder till fler kan få ST-tjänstgöring snabbare. Det gynnar såväl regionerna som läkarna och vinnarna är patienterna, säger Shadi Ghorbani, ordförande Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF).

Kontakter

Björn Lundell
Pressekreterare

Tel 08-790 33 27, Mobil 070-927 91 16
bjorn.lundell@slf.se

Bilder

Om

Sveriges läkarförbund
Sveriges läkarförbund
Box 5610
114 86 Stockholm

https://slf.se/

Sveriges läkarförbund är läkarnas professions- och fackförbund med över 57 000 medlemmar. Läkarförbundet har till uppgift att tillvarata medlemmarnas yrkesmässiga, sociala och ekonomiska intressen och verka för en god och värdig anda inom läkarkåren. Förbundets uppgift är också att främja medlemmarnas utbildningsmässiga och vetenskapliga intressen samt arbeta för en ändamålsenlig utveckling av hälso- och sjukvården.

Följ Sveriges läkarförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges läkarförbund

När läkarbristen är stor får inga flaskhalsar finnas17.4.2023 14:23:06 CEST | Pressmeddelande

Regeringen har i sin vårändringsbudget tillsatt mer pengar till eAT-provet – ett prov AT-läkare måste klara för att kunna få ut sin legitimation. Orsaken till det akuta behovet var att anslaget till eAT-provet inte ökat i motsvarande takt som antalet AT och BT-tjänster utökats. Läkarförbundet välkomnar att regeringen nu tillsätter mer medel, men anser att det är bekymmersamt att det tilläts gå så här långt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum