Linköpings kommun

Lambohovs säteri får medel från Westman-Wernerska stiftelsen

Dela
Lambohovs säteri ska bli en plats öppen för allmänheten. Kultur- och fritidsnämnden får 3 miljoner kronor från Westman-Wernerska stiftelsen för att tillgängliggöra säteriet för allmänheten. Även Östergötlands museum får medel på 4 miljoner kronor för att utveckla sin utställningsverksamhet. Utöver de 7 miljonerna delas ytterligare 22 730 500 kronor ut till olika satsningar för Linköping.

Stiftelsen Westman-Wernerska bildades år 1913 och har utdelning vart femte år. I år delas 29 730 500 kronor ut sammanlagt. Högsta summan ligger på 4 miljoner kronor och lägsta på 8 500 kronor.

– Det nämnden och stiftelsen beslutar är med stor omsorg för det Henric Westman tog upp i sitt gåvobrev om att pengarna ska tilldelas sådant som ska gynna Linköpings utveckling, säger Rolf Edelman (M), ordförande i Westman-Wernerska stiftelsen. 

Stiftelsen uppstod genom det gåvobrev som Henric Westman, boende på Valla gård, skrev kring sina förhoppningar och framtidsdrömmar om sin älskade hembygd. Vem som helst får ansöka om medel från Westman-Wernerska. Nämnden lämnar in förslag om vilka som föreslås ta del av utdelningen och kommunfullmäktige tar det slutgiltiga beskedet. Enligt donationshandlingarna står det skrivet att man inte får förändra nämndens beslut, men beslutet måste ändå klubbas i kommunfullmäktige.

– Henric Westman ville att pengarna från stiftelsen skulle gå till bland annat kulturen i Linköping för att gynna staden och för att vi som stad skulle sticka ut lite, i förhållande till andra städer. Han var intresserad av skönhetsvärdena natur och kultur. Vi får tolka de ansökningar vi får in utifrån de premisserna, säger Eva Joelsson (S), vice ordförande i Westman-Wernerska stiftelsen. 

Till årets utdelning har 42 ansökningar kommit in. Beredningen har beslutat att ge medel till 26 olika projekt.

– De prioriteringar vi har gjort känner vi oss trygga i. Samtliga ansökningar som kom in var alla behjärtansvärda. Vi landade i 26 olika projekt där den högsta summan ligger på 4 miljoner, till Östergötlands museum, och den lägsta på 8 500, till Linköpings guideklubb, säger Rolf Edelman. 

 

 

Kontakter

Rolf Edelman (M)ordförandeWestman-Wernerska stiftelsen

Tel:070-448 77 44

Eva Joelsson (S)vice ordförandeWestman-Wernerska stiftelsen

Tel:070-542 29 13

Dokument

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 43
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum