Riksteatern

Landsbygdskomedi om gemenskap och tillhörighet

Dela
Nu åker föreställningen Bygdens söner på turné med Riksteatern. En komisk och ömsint monolog där Peter Jansson tar sig an alla roller själv. Publiken får möta två vänner där den ena valt att stanna kvar medan den andra har flyttat från byn. Bygdens söner är skriven av Anders Duus och för regi står Sara Giese. Turnépremiär den 1 oktober i Markaryd.
Fotograf: Niclas Fasth
Fotograf: Niclas Fasth

Bygdens söner är en berättelse om vilka vi var och vilka vi blev, och vad det egentligen är som skapar gemenskap. Som barn var Roger och Patrik bästa vänner. En vänskap som helt plötsligt fick ett abrupt slut. Patrik flyttar sedan därifrån medan Roger blir kvar i byn. Tjugofem år senare kommer Patrik tillbaka och byns sociala koder och Rogers plats i gemenskapen utmanas.

- I Bygdens söner finns Roger och Patrik som är födda på orten. Där finns även Beata som flyttat in från Stockholm och Biggan som driver ortens kulturföreningar och gärna pratar om ”byanda”. Hur lång tid tar det att bli en bygdens son? Det handlar om vem som förstår de lokala koderna och vem som har rätt att bryta mot dem. Om gränsen mellan lojalitet till orten och protektionism, berättar Sara Giese, regissör.

Peter Jansson är ett välkänt namn på Riksteatern. Han medverkande bland annat i den hyllade föreställningen Allt som är värt. I Bygdens söner gestaltar Peter hela fem olika roller. Även Anders Duus och Sara Giese är välkända namn på teatern, bland annat från föreställningen Dagbrott. Sara har förutom att regissera även skapat scenografin till Bygdens söner.

- Den mindre orten är en tacksam spelplats att spegla samhället i stort på eftersom alla har sin roll i gemenskapen, det finns ingen urban anonymitet att gömma sig i, människors agerande får en större effekt på kulturen eller stämningen på orten. Det kan finnas en väldig kraft i den gemenskapen, men den kan också vara begränsande, svårt att utvecklas och få till förändring i, fortsätter Sara Giese.

Bygdens söner är ett samarbete med Östgötateatern.

Turnépremiär den 1 oktober i Markaryd

Medverkande Peter Jansson Av Anders Duus Regi och scenografi Sara Giese Kostym Elin Hallberg Mask Frida Ottosson Kompositör Magnus Larsson

För mer information och samtliga orter: https://www.riksteatern.se/bygdenssoner/

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/bygdens-soner

Kontakter

För mer information: Joakim Johansson Press- och PR-ansvarig joakim.johansson@riksteatern.se Tel: 070-98 52 466

Bilder

Fotograf: Niclas Fasth
Fotograf: Niclas Fasth
Ladda ned bild
Peter Jansson Fotograf: Niclas Fasth
Peter Jansson Fotograf: Niclas Fasth
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
Riksteatern



Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Tragikomiskt drama inspirerad av rysk skådespelarlegend5.4.2024 10:27:44 CEST | Pressmeddelande

Joutsenlauluni/Min svanesång är inspirerad av den verkliga historien om Valentina Karavajeva, en av Rysslands kändaste skådespelare. Efter hennes död hittades en filmkamera och videoband. Karavajeva hade sina sista 20 år i livet spelat in Ninas monolog ur Tjechovs Måsen – om och om igen. Joutsenlauluni/Min svanesång är regisserad av Jotaarkka Pennanen efter manus av Lissa Urpelainen och Lauri Sipari. På scen som den åldrande skådespelaren står Aliisa Pulkkinen. Premiär 10 april Tumba.

Riksteaterturné för succépjäs om förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten29.2.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vajlett och Rut är en förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten. En ung nyinflyttad lärarinna och en kortklippt postfröken fattar tycke för varandra. Men samtidigt som känslorna växer mellan dem växer skvallret och rädslan för att bli avslöjade. I regi av Karin Enberg, dramatiserad av Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker. Ett samarbete mellan Riksteatern och Västerbottensteatern. Turnépremiär med Riksteatern, 3 mars Strängnäs.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye