Riksteatern

Landsbygdsupproret: urpremiär den 26 mars och Riksteaterturné hösten 2022 - Ett musikaliskt manifest med nyskriven musik för våra landsbygder

Dela

Landsbygdsupproret, är upphottad lokalpolitik paketerad som folkmusikshow. Det blir folkbildning och folkrörelse. Tillsammans med sin tremannaorkester riktar Samantha Ohlanders strålkastaren på hur vi tillsammans kan skapa det samhälle vi vill ha, både lokalt och nationellt. Under hösten 2022 åker produktionen på turné med Riksteatern, innan dess sätts föreställningen upp på Folkteatern Gävleborg.

Landsbygdsupproret är en föreställning om dåtid, nutid och framtid. Om drömmar och utopier. Om byråkrati och rationalitet. Om hopp och att våga tro på något. Och om att vi, som befolkar Sveriges landsbygder, har en avgörande roll att spela i en rörelse framåt. 

– Landsbygdsupproret är inte till för staden. Det här riktar sig direkt till oss i periferin. Ett slags samhälleligt tankeexperiment där landsbygden med dess berättelser, erfarenheter och kultur får stå i centrum.  Genom musiken kan vi skapa samtal. Koppla ihop trådarna. Brodera ut. Väven växer. Väcker aktion. Och en vilja att ta makten över sin tillvaro, säger Samantha Ohlanders.  

Samantha Ohlanders är sedan länge engagerad i landsbygdsfrågor. Hon har tidigare turnerat med Riksteatern i den hyllade föreställningen Fäboland och i Nationalparken. Hon är aktiv i föreningen Unga på landsbygden, som jobbar för att förändra synen på landet och utmana den urbana normen samt arbetar som krönikör för Hälsingetidningarna med fokus på landsbygdsfrågor. 

­–Redan nu, ett år innan Landsbygdsupproret ska ha sin turnépremiär på Riksteatern ser vi att det finns ett enormt intresse från både våra arrangörer och publik i hela Sverige. Detta är ett bevis på att landsbygdens berättelser är en stor angelägenhet för vår publik men också att Samantha Olanders konstnärskap är efterfrågat, säger Dritëro Kasapi, teaterchef, Riksteatern


Riksteaterturné under hösten 2022
Föreställningen görs i samarbete med Folkteatern Gävleborg

Manus, musik och på scen: Samantha Ohlanders 
Manus och dramaturg: Alexandra Loonin
Scenograf: Annika Bromberg
Kostymdesigner: Tove Berglund
Övriga musiker på scen: Staffan Jonsson, Emil Skogh, Ebba Wigren 

För mer information:
Sofia Zouagui
Press och PR ansvarig 
E-post: sofia.zouagui@riksteatern.se
Mob: 070-528 99 15

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum