Riksteatern

Landsbygdsupproret: urpremiär den 26 mars och Riksteaterturné hösten 2022 - Ett musikaliskt manifest med nyskriven musik för våra landsbygder

Dela
Landsbygdsupproret, är upphottad lokalpolitik paketerad som folkmusikshow. Det blir folkbildning och folkrörelse. Tillsammans med sin tremannaorkester riktar Samantha Ohlanders strålkastaren på hur vi tillsammans kan skapa det samhälle vi vill ha, både lokalt och nationellt. Under hösten 2022 åker produktionen på turné med Riksteatern, innan dess sätts föreställningen upp på Folkteatern Gävleborg.

Landsbygdsupproret är en föreställning om dåtid, nutid och framtid. Om drömmar och utopier. Om byråkrati och rationalitet. Om hopp och att våga tro på något. Och om att vi, som befolkar Sveriges landsbygder, har en avgörande roll att spela i en rörelse framåt. 

– Landsbygdsupproret är inte till för staden. Det här riktar sig direkt till oss i periferin. Ett slags samhälleligt tankeexperiment där landsbygden med dess berättelser, erfarenheter och kultur får stå i centrum.  Genom musiken kan vi skapa samtal. Koppla ihop trådarna. Brodera ut. Väven växer. Väcker aktion. Och en vilja att ta makten över sin tillvaro, säger Samantha Ohlanders.  

Samantha Ohlanders är sedan länge engagerad i landsbygdsfrågor. Hon har tidigare turnerat med Riksteatern i den hyllade föreställningen Fäboland och i Nationalparken. Hon är aktiv i föreningen Unga på landsbygden, som jobbar för att förändra synen på landet och utmana den urbana normen samt arbetar som krönikör för Hälsingetidningarna med fokus på landsbygdsfrågor. 

­–Redan nu, ett år innan Landsbygdsupproret ska ha sin turnépremiär på Riksteatern ser vi att det finns ett enormt intresse från både våra arrangörer och publik i hela Sverige. Detta är ett bevis på att landsbygdens berättelser är en stor angelägenhet för vår publik men också att Samantha Olanders konstnärskap är efterfrågat, säger Dritëro Kasapi, teaterchef, Riksteatern


Riksteaterturné under hösten 2022
Föreställningen görs i samarbete med Folkteatern Gävleborg

Manus, musik och på scen: Samantha Ohlanders 
Manus och dramaturg: Alexandra Loonin
Scenograf: Annika Bromberg
Kostymdesigner: Tove Berglund
Övriga musiker på scen: Staffan Jonsson, Emil Skogh, Ebba Wigren 

För mer information:
Sofia Zouagui
Press och PR ansvarig 
E-post: sofia.zouagui@riksteatern.se
Mob: 070-528 99 15

Bilder

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Kristian Gidlunds ord blir teater27.3.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlunds ord får för första gången liv på scenen. Föreställningen bygger på den uppmärksammade blogg Kristian Gidlund skrev från det att han drabbats av obotlig cancer 2011 fram till sin död 2013. Tio år senare blir hans texter till en pjäs i regi av Johan Paus. På scen står skådespelaren Razmus Nyström tillsammans med musikern Mats Björke som även var tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao.

Power! Döv-communityts superstjärnor gör tabufylld performanceföreställning13.3.2023 05:00:00 CET | Pressmeddelande

Med poesi, dans och visuell storytelling skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. I vår står de på scen i föreställningen Power i regi av Mindy Drapsa. Urpremiär 16 mars.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum