Sveriges läkarförbund

Lång ofrivillig väntan på läkarbesök  - se statistik län för län

Dela

En av tre har ofrivilligt fått vänta mer än en vecka på att träffa läkare. Samtidigt har två av tio helt avstått från att söka vård på grund av väntetiden. Det visar en opinionsundersökning gjord av Novus på uppdrag av Sveriges läkarförbund.

– Tillgängligheten i primärvården, på vårdcentralerna, är för dålig. I undersökningen ser vi tydliga brister i möjligheten att få en tid. Det beror på att regionerna inte har gett vårdcentralerna tillräckliga resurser för att möta behoven, säger Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale. 

En snabb första bedömning i primärvården är avgörande för att säkerställa patientens vårdbehov och minska lidande och oro. Det är också viktigt för att upptäcka allvarliga sjukdomar som exempelvis cancer. När tillgängligheten till vårdcentralerna är för dålig riskeras även allmänhetens förtroende för vården. Undersökningen visar särskilt oroande siffror vad gäller patienter med kroniska sjukdomar där hela 48 procent har fått vänta mer än en vecka. Dessa patienter har ett särskilt stort vårdbehov där både tillgänglighet och kontinuitet är avgörande. 

– Hela befolkningen, oavsett var i landet man bor måste få rätt till en fast läkare på sin vårdcentral. En läkare som har ett rimligt antal patienter. Politiker har lovat fast läkare, men det dröjer oacceptabelt länge eftersom resurser och satsningar på specialister i allmänmedicin är otillräckliga, säger Sofia Rydgren Stale. 

En fast namngiven läkare skulle ge en större trygghet för patienterna eftersom de då vet vem de ska vända sig till vid behov. Detta skulle även göra att läkaren lär känna sina patienter med återkommande vårdbehov och bättre kan ge dem stöd och behandling.  

När en femtedel av invånarna avstår från att söka vård riskerar de att få en allvarligare sjukdomsbild och behöva mer omfattande vård i ett senare skede. Detta har förvärrats av pandemin. 

Fakta: 

Opinionsundersökning genomförd av Novus för Läkarförbundet 2021.   
Antal intervjuer: 4483, 18 - 79 år gamla. 63 % svarsfrekvens. 
Se hur det ser ut i respektive län i bifogade bilder.

Sveriges läkarförbund samlar drygt 55 000 läkare i ett professions- och fackförbund för alla läkare under hela karriären. Vi tar ansvar och utvecklar vården, villkoren, ledarskapet och professionen.

Kontakter

Bilder

Om

Sveriges läkarförbund
Sveriges läkarförbund
Box 5610
114 86 Stockholm

https://slf.se/

Sveriges läkarförbund samlar drygt 55 000 läkare i ett professions- och fackförbund för alla läkare under hela karriären. Vi tar ansvar och utvecklar vården, villkoren, ledarskapet och professionen.

Följ Sveriges läkarförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges läkarförbund

Stort misslyckande: Läkarbristen hindrar utbildningen av nya läkare22.10.2021 10:24:56 CEST | Pressmeddelande

– Det här är ett stort misslyckande. Regionerna har inte har skött sitt utbildningsuppdrag. Det har inte funnits någon långsiktig planering och då står vi här idag, med stora pensionsavgångar och dålig återväxt bland specialister i allmänmedicin säger Sofia Rydgren Stale ordförande Sveriges läkarförbund i en kommentar till nyheten "Läkarbristen hindrar utbildning av nya läkare" Ekot Sveriges Radio.

Smittskyddslagen får inte bli en allmän rekommendation21.9.2021 10:05:41 CEST | Pressmeddelande

Covid-19 är den senast tillkomna anmälningspliktiga och samhällsfarliga sjukdomen, men här uppfattas smittskyddslagen mer som ett personligt val. – Vi den äldre generationens läkare har på nära håll sett värdet av en bindande smittskyddslagstiftning för den grupp sjukdomar som klassas som anmälningspliktiga och samhällsfarliga, säger Torsten Mossberg, ordförande Seniora läkare och ledamot i Läkarförbundets styrelse.

AT-ranking 2021 toppas av Hallands sjukhus i Varberg och Västerviks sjukhus6.9.2021 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Årets bästa AT-ort delas av två välbekanta sjukhus; Hallands sjukhus i Varberg och Västerviks sjukhus. Södersjukhuset i Stockholm har också gjort ett stort hopp upp i rankingen från plats 57 till plats 15, men problemen med väntan på AT-tjänst har ökat generellt i hela landet. Tuff arbetsbelastning och problem med arbetsmiljön gör att 21 procent av AT-läkarna, den högsta siffran i rankingens historia, överväger att byta yrke.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum