Umeå kommun

Länskommuner utmanar varandra för klimatet under Earth Hour

Dela

Måndag 18 mars startar en klimatutmaning mellan Umeå, Skellefteå och Storuman i samband med klimatmanifestationen Earth Hour. Den kommun som får in flest klimatlöften till finalen lördag 30 mars kl. 20:30 vinner.

Klimatlöfteskarta Umeå kommun
Klimatlöfteskarta Umeå kommun

- I år är det extra roligt då vi utlyser en klimatutmaning mellan Umeå, Skellefteå och Storumans kommuner under Earth Hour. Alla som är med och lämnar ett löfte på klimatlöfteskartorna för respektive ort har chans att vinna en el-cykel och ett antal fina klimatsmarta priser, säger Eduardo Pettersson, energi-och klimatrådgivare på Umeå kommun. 

Särskilt Storumans kommun är favorittippad i utmaningen då de ganska nyligen var med i SVT:s Storuman forever med Heidi Andersson och Björn Ferry som engagerade bygden i klimatfrågor.

- Det är kul att Storuman får vara med och utmana de stora kommunerna. Det känns bra med en kampanj där vi lottar ut ett väldigt användbart pris som bidrar till mer hållbara resor, säger Erika Arklöf, projektledare tekniska avdelningen vid Storumans kommun.

Skellefteå vill ta hem flest klimatlöften

Även Skellefteå kommun känner sig peppade att vara med i klimatutmaningen för Earth Hour och hoppas på att få in flest klimatlöften.

- Skellefteå antar utmaningen att samla in fler klimatlöften än Umeå och Storuman. Vi behöver alla minska vår klimatpåverkan, för våra barns och kommande generationers framtid. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Vad lovar jag att göra för vår planet? Det är en fråga som många behöver ställa sig, säger Jenny Sundkvist, Energi- och klimatrådgivare, Skellefteå kommun.

Klimatutmaning Earth Hour

Klimatutmaningen mellan Umeå, Skellefteå och Storumans kommuner pågår mellan kl.09.00 måndag 18 mars och kl.20.30 lördag 30 mars. Den kommun som får flest klimatlöften per invånare vinner. Deltagarna lämnar löften för att skapa en bättre miljö. Det kan vara allt från att resa mer hållbart, spara energi hemma, placera sina pengar i gröna sparalternativ eller äta mer klimatsmart.

Så här går det till:

Lämna ditt klimatlöfte och placera det på kartan antingen där du bor, arbetar eller på en annan plats där du lovar att göra en insats för klimatet. Alla som avger ett klimatlöfte har möjlighet att vinna en el-cykel och andra fina, klimatsmarta priser.
Det kan vara allt från att resa mer hållbart, spara energi hemma, placera dina pengar i gröna sparalternativ eller äta mer klimatsmart. Dela gärna dina aktiviteter under #EH2019Umeå, #EH2019Skellefteå eller #EH2019Storuman.

Avge ditt klimatlöfte här: 

https://kartor.umea.se/EarthHour/

Cykelstället i Umeå lördag 30 mars

Energirådgivningen vid Umeå kommun kommer att finnas på Cykelstället, korsningen Västra Esplanaden- Kungsgatan, lördag 30 mars, klockan 11.00–14.00, för att informera om Earth Hour. Alla som avger ett klimatlöfte får en ”earth-hour-kortlek” så långt lagret räcker. Det kommer även finnas möjlighet att testa U-bikes el-lådcyklar och vinna biobiljetter. Umebor får gärna dela med sig av sina aktiviteter under Earth Hour på #EH2019Umeå

Stadshuset i Umeå släcks ner

Som en symbolhandling kommer stadshuset att släckas ner under Earth Hour-timmen kl.20:30-21:30. Du kan själv vara med och uppmärksamma Earth Hour. Genom en enkel handling, att släcka ljuset en timme, skickar du en viktig signal till politiker och beslutsfattare att ta klimatet och miljön på allvar. 

Skellefteå centrum lördag 30 mars

Energi- och klimatrådgivningen kommer att finnas på torget för utdelning av lokalproducerade ljus (100 % stearin) för att påminna om att släcka och istället tända ljus under Earth Hour. Vi uppmanar också skellefteborna att dela med sig av sina aktiviteter under #EH2019Skellefteå.

Skellefteå släcker för klimatet

Skellefteå kommun visar sitt ställningstagande för klimatet genom att släcka Vitbergsbacken, Norrvalla, fasadbelysningen på stadshuset samt delar av gatubelysningen under Earth Hour.

För information:

Eduardo Pettersson
Energi- och klimatrådgivare
090-16 16 76
076-135 76 56
eduardo.pettersson@umea.se

Erika Arklöf
Projektledare tekniska avdelningen
Storumans kommun
0951-140 75
070-344 29 29
erika.arklof@storuman.se

Jenny Sundkvist
Energi- och klimatrådgivare
Skellefteå kommun
0910-73 50 00 (vxl)
070-273 69 51
jenny.sundkvist@skelleftea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Klimatlöfteskarta Umeå kommun
Klimatlöfteskarta Umeå kommun
Ladda ned bild
Earth Hour 30 mars 2019
Earth Hour 30 mars 2019
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum